TEB, eczacılık eğitiminin kalitesinin düşmesinin her şeyden önce bir halk sağlığı sorunu olduğunu, bu nedenle yeni eczacılık fakültesi açılmasına karşı olduklarını açıkladı
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Eczacılık Akademisi Danışma Kurulu, yeni eczacılık fakültesi açılmasına şiddetle karşı çıktıklarını belirterek, yeni eczacılık fakültesi açılması konusundaki ısrar devam edecekse, yalnızca altyapısı ve eğitici kadroları eczacılık eğitimini vermeye yeterli kurumlara izin verilmesi gerektiğini kaydetti.
TEB tarafından yapılan açıklamada, bilimsellikten uzak bir anlayışla altyapı ve öğretim elemanı olmaksızın yeni eczacılık fakültesi açılmasının, bugün ve gelecek için yaratacağı olumsuzluklar konusunda endişeler ifade edildi.
Eczacıların Türkiye’de sağlık hizmetinin önemli yapı taşlarından biri olduğu vurgulanan açıklamada, bu hizmetin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için, eczacıların iyi donanımlı fakültelerde, niteliği yüksek akademisyenlerce yetiştirilmesinin önemine dikkat çekildi. Açıklamada, “Üzülerek görüyoruz ki, son yıllarda ülkemizde açılan eczacılık fakültesi sayısı iki katı artmış ve bu sayı neredeyse 20’ye ulaşmıştır. Son yıllarda açılan eczacılık fakültelerinin altyapı ve eğitim kadrolarının hala tamamlanamamış olması bilinen bir gerçekken, yeni fakültelerin açılmasının planlanması oldukça düşündürücüdür” denildi.
Avrupa ülkelerinin, plansız bir biçimde açılan ve sayısı giderek artan eczacılık fakültelerinin sağlık hizmetinin niteliğini düşüreceğini çoktan fark ederek önlem aldıkları dile getirilirken, Fransa, Belçika, İtalya, Portekiz, İspanya, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerin, eczacılık fakülteleri ve eczane sayısı üzerinde ciddi sınırlamalar getirdiği bildirildi. Açıklamada, böyle bir tehlikeyi önceden gören ve geri adım atan bu ülkelerden ders alınarak Türkiye’de de gerekli önlemlerin acilen alınması istendi.
Halk sağlığı sorunu
Eczacılık eğitiminin kalitesinin düşmesinin her şeyden önce önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar dile getirildi:
“Tüm bu gerekçeler ve saygın bilim insanlarının altını çizdiği üzere bizler, yeni eczacılık fakültesinin açılmasına şiddetle karşı çıkıyoruz. Bir kez daha ifade ediyoruz ki: eğer yeni eczacılık fakültesi açılması konusundaki ısrar devam edecekse, yalnızca altyapısı ve eğitici kadroları eczacılık eğitimini vermeye yeterli kurumlara izin verilmelidir. Birinci basamak sağlık hizmeti sunan eczacıları mesleğe hazırlayan eczacılık eğitiminin her açıdan kaliteli ve uluslararası standartlarda olması gerektiğini ve bunun toplum sağlığı açısından önemini bir kere daha vurguluyoruz.”