Medimagazin logo

Dünya Sağlık Örgütü'nden Türkiye'ye sigarayla mücadele ödülü

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Türkiye'yi Macaristan, İngiltere ve İsveç'le birlikte sigara ile mücadelede en iyi uygulama yapan örnek ülke olarak gösterdi. Türkiye'nin 2008'de yüzde 31 olan sigara kullanımını 2010'da yüzde 27'ye düşürdüğüne dikkat çeken Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Hedefimiz, bu oranı 2015'in sonuna kadar yüzde 15'e çekmek." diye konuştu.
Kaynak: İLYAS KOÇ, SELÇUK KAPUCİ/ZAMAN
Dünya Sağlık Örgütü'nden Türkiye'ye sigarayla mücadele ödülü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sigarayla mücadele eden ülkeleri takip eden Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu yıl Türkiye, Macaristan, İsveç ve İngiltere'yi en başarılı ülkeler olarak belirledi. WHO, başarılı tütün politikalarından dolayı Türkiye'yi ödüle layık gördü. Ankara'da gerçekleştirilen törenle Sigara ile Mücadelede WHO Avrupa Bölgesi Ödülü'ne, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl layık görüldü.

Dünya Sigarasız Günü kapsamında yapılan törene Dünya Sağlık Örgütü Türkiye temsilcisi Maria Cristina Profili ve davetliler katıldı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, burada yaptığı konuşmada, tütün ürünleriyle ilgili kanunun hazırlanmasında ve hayata geçirilmesinde Cevdet Erdöl'ün büyük emek sarf ettiğini söyledi. Türkiye'nin bu ödülü 5 yılda 3. kez aldığını hatırlatarak, çok önemli mesafe kat ettiklerini ifade etti. Türkiye'de 2008'de yüzde 31 olan sigara kullanımının 2010'da yüzde 27'ye düştüğünü, 2015'in sonuna kadar bu oranı yüzde 15'e çekmek istediklerini kaydetti. Akdağ, "Çok iddialı bir hedef. İnanıyorum ki vatandaşımız bugüne kadar verdiği desteği bundan sonra da verecek ve inşallah biz bunu başaracağız.Yeni bir düzenleme için çalışıyoruz. Kapalı mekânlarda sigara içilmesi konusunda önce uyarı yapıp daha sonra cezalar tahakkuk ettiriyorduk. Bir düşünce olarak önümüzdeki günlerde uyarı kısmını kaldırmayı planlıyoruz. Çünkü artık 5 yıllık bir süreç geçti. Herkes ne yapması gerektiğini çok iyi biliyor. Bunun dışında bir iki ayrıntı daha var. Türkiye'yi tam anlamıyla liderliğe oturtacak bazı küçük rötuşlar daha yapmak durumundayız. Bunların da şu anda hazırlığını yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Maria Cristina Profili, sigaranın dünyada her yıl 6 milyondan fazla insanın hayatına mal olduğunu, bunlardan 600 bininin ise içmediği halde sigara dumanına pasif maruziyetten hayatını kaybettiğini belirtti. 2030 yılına gelindiğinde, sigara yüzünden her yıl yaklaşık 8 milyon insanın yaşamını yitireceğini kaydetti.

Recep Akdağ: Türk toplumu kürtaja karşı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tartışma konusu olan kürtajla ilgili bilimsel bir heyetle çalışma başlattıklarını açıkladı. Bu heyette sadece doktorların bulunmadığını, konunun farklı yönlerinin de değerlendirileceğini kaydeden Akdağ, "Türk toplumunun büyük bölümü kürtaja karşı." dedi. Tartışmalara sebep olan 'gayrimeşru çocuğa devlet bakar' sözüne açıklık getirdi: "Anne ya da bebeğin sağlığını tehdit eden bir sorun varsa elbette kürtaja karşı değiliz. Bu durumda eğer annenin hayatı ya da sağlığı ile ilgili geniş bir kısıtlama getirilecekse bu çocuk sahipsiz kalmaz, bu çocuğa da devlet bakar. Bunları bizler bilimsel uzmanlar ve araştırmalarla tartışacağız. Daha sonra Bakanlar Kurulu'na götüreceğiz."

 

dünya
sağlık
örgütü'nden
türkiye'ye
sigarayla
mücadele
ödülü
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir