Medimagazin logo

Döner sermaye ödemesinde idareci devreden çıkarılıyor

Yıllık toplam 28 milyar lirayı bulan döner sermaye gelirlerine ilişkin yasal düzenleme için düğmeye basıldı. Maliye Bakanlığı bürokratlarının, üzerinde çalıştığı taslağa göre işletme zararlarına karşı malî sorumluluk getirilecek. Sözkonusu işletmelerdeki kâr dağıtımında idarecilerin takdir hakkı ortadan kaldırılacak.
Kaynak: ERCAN BAYSAL / ZAMAN
 Döner sermaye ödemesinde idareci devreden çıkarılıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kamu kurumlarındaki döner sermayeli işletmelerin denetim ve yönetimine ilişkin yeni bir dönem başlıyor. Döner sermayeli işletmelerin bütün mali işlemlerinin elektronik ortamda izleneceği sistem, önümüzdeki yıl devreye girecek. İşletmelerin bütçe, muhasebe, harcama, personel, gelir ve taşınır işlemleri Döner Sermaye Mali Yönetim Sistemi’nden takip edilebilecek.

 

Yıllık toplam 28 milyar lirayı bulan döner sermaye gelirlerine ilişkin yasal düzenleme için de düğmeye basıldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 2013 bütçe sunuş konuşmasında yakında tamamlanacağını ifade ettiği kanun tasarısı taslağı ile kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına yönelik tedbirler alınacak.

 

Bakanlık bürokratlarının üzerinde çalıştığı taslağa göre işletme zararlarına karşı mali sorumluluk getirilmesi gündemde. Kâr dağıtımında idarecilerin takdir hakkı da ortadan kaldırılacak. Maliye’den edinilen bilgilere göre kanun tasarı taslağının yanı sıra önümüzdeki yıl devreye girecek elektronik takip sistemi ile 2012 sonunda 30 milyar lirayı bulacak döner sermaye gelirleri tek elden yönetilmiş olacak. Sistemin tepesinde yer alacak kişi veya kişilerin hangi kurumlardan seçileceğine yasal düzenlemenin ardından karar verilecek.

 

Özel sektörden de destek alınabileceğini aktaran üst düzey bir bakanlık yetkilisi, “Henüz çalışmalar devam ediyor. Bu kadar büyüklükteki bir yapının başına atanacak yönetici özel sektördeki bir CEO gibi çalışacak. Ancak konuya ilişkin karar henüz verilmiş değil.” dedi.

 

Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı taslak kapsamında fazla kazanç elde edilen hastanelerde gelirlerin bir kısmının da fiziki şartların iyileştirilmesinde kullanılması üzerinde duruluyor. Örneğin döner sermaye geliri fazla olan bir hastanede gelirler dağıtıldıktan sonra geriye kalan miktar hastanenin tamiratı ve malzeme alımında kullanılabilecek. Yeni sistemin temelinde hastanın daha iyi hizmet alması yer alırken çalışanlar arasındaki eşitlik de gözetilecek. Maliye’nin düzenlemesi ile suistimallerin de önüne geçilmesi planlanıyor. Yolsuzluk yapanlara zararın iki katına varan oranlarda para cezası verilebilmesi de gündemde tutuluyor.

EN ÇOK İŞLETME SAĞLIK’TA

İdare                                                    İşletme sayısı

Sağlık Bakanlığı                                     1.047

Milli Eğitim Bakanlığı                              934

Orman Genel Müdürlüğü                        248        

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bak.     187

Orman ve Su İşleri Bakanlığı                   83

Üniversiteler                                           83

Milli Savunma Bakanlığı                          60

Aile ve Sosyal Politikalar Bak.         45

Diğer idareler                                         25

Toplam                                                  2.712

döner
sermaye
ödemesinde
idareci
devreden
çıkarılıyor
Yorum (22)
hakan sime
Doner sermaye onu kazandiranlar yani sadece ve sadece DOKTORLAR arasinda pay edilmeli.yardimci saglik calisanlarinin aldiklari maas egitim duzeyleri ve yaptiklari is icin yeterli.aldiklari doner sermayeyle universite bitirmis ve daha donanimli basarili bilgili insanlardan fazla kazanip haksizliga sebebiyet veriyor ve doktorla hemsire arasinda gulunc bir maas farki olusturuyor bu artik duzeltilmeli
0
Cevapla
Frankie Bellevan
döner sermayeniz de batsın,performans sisteminiz de. Han-ı Yağma Bu sofracık, efendiler - ki iltikaama muntazır Huzurunuzda titriyor - bu milletin hayatıdır; Bu milletin ki mustarip, bu milletin ki muhtazır! Fakat sakın çekinmeyin, yiyin, yutun hapır hapır... Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin, Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin! Efendiler pek açsınız, bu çehrenizde bellidir Yiyin, yemezseniz bugün, yarın kalır mı kim bilir? Bu nadi-i niam, bakın kudumunuzla müftehir! Bu hakkıdır gazanızın, evet, o hak da elde bir... Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin, Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin! Bütün bu nazlı beylerin ne varsa ortalıkta say Haseb, neseb, şeref, oyun, düğün, konak, saray, Bütün sizin, efendiler, konak, saray, gelin, alay; Bütün sizin, bütün sizin, hazır hazır, kolay kolay... Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin, Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin! Büyüklüğün biraz ağır da olsa hazmı yok zarar Gurur-ı ihtiıamı var, sürur-ı intikaamı var. Bu sofra iltifatınızdan işte ab u tab umar. Sizin bu baş, beyin, ciğer, bütün şu kanlı lokmalar... Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin, Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin! Verir zavallı memleket, verir ne varsa, malını Vücudunu, hayatını, ümidini, hayalini Bütün ferağ-ı halini, olanca şevk-i balini. Hemen yutun düşünmeyin haramını, helalini... Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin, Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin! Bu harmanın gelir sonu, kapıştırın giderayak! Yarın bakarsınız söner bugün çıtırdayan ocak! Bugünkü mideler kavi, bugünkü çorbalar sıcak, Atıştırın, tıkıştırın, kapış kapış, çanak çanak... Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin, Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin! TEVFİK FİKRET
0
Cevapla
Tarık Bengüç
Kamu birlikleri döneminden önce başhekim çok ciddi oranda azaltıp artırabiliyordu.Gerekçe göstermeden,aynı işi yapan,aynı bölümde görevli,ikisi de havuzdan döner sermaye alan iki uzman arasında ödemelerde 1/4 oran olduğu zamanları da yaşadık.
0
Cevapla
Dr. M.Ç
Sevgili Hakan Sime! Yanlış düşünüyorsun. Sağlık Hizmeti bir ekip işidir, hemşiresi de, laborantı da emek veriyor. Yatırdığın hastanın hemşire hizmetleri aksasın, bak o zaman sana hasta geliyor mu?. Muayenehanede tamam.Bütün emek doktorun dur. Ayrıca Hastanede de merkezde hekim vardır. Ancak döner sermayeli işletmelerde yani hastanelerde diğer personelin de emeği var ve az ve ya çok pay almalılar. Onların emeklerini gözardı etmemek gerekiyor. Saygılar...
0
Cevapla
uzman sünnetçi
Hemşire ve diğer personel de ek ödeme alıyor. Performans neden onlara da uygulanmıyor. Hemşire taktığı serum kadar, memur yazdığı A4 kadar, gassal yıkadığı ex kadar ücret alsın.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir