Medimagazin logo

'Doktorluk ekranda ayağa düştü'

Canlı yayında ameliyat, sağlıklı yaşamanın püf noktaları, hastalıklara doğru teşhis derken televizyonlardaki 'sağlık programları'nın sayısı hızla artıyor.
Kaynak: ZAMAN
'Doktorluk ekranda ayağa düştü'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kanal D'de 'Doktorum', Samanyolu TV'de 'Şifa Niyetine', Kanal 7'de 'Dr. Feridun Kunak Show' ve TNT'de ekrana gelen 'Dr. Gürkan Kubilay ile Sağlık' gibi programların yanında, kadın kuşakları içinde de sağlıkla ilgili pek çok bölüm yer alıyor. 2 Ekim'de yayına girmesi planlanan Türkiye'nin ilk sağlık kanalı "HTV" ise ekranda sağlığa gösterilen ilginin geldiği son nokta.

 

İlk kez 14 Eylül 2009'da ABD ekranlarında yayınlanan 'The Dr. Oz Show', son yılların en başarılı talk show'u olarak kabul edilince, Türkiye'de benzerleri çoğaldı. Profesyonel olarak hazırlanan yapımların halkın bilgilendirilmesi açısından faydaları inkâr edilmese de şova varan abartılı programlar insanların kafasını karıştırıyor. İzlenmek için 'her şeyi bilirim' mantığıyla hareket eden programlar, sadece izleyicilerin değil, yıllardır sağlık alanında hizmet eden doktorların da tepkisini çekiyor.

Gerek konuk, gerekse yapımcı olarak yıllardır sağlık konusunda halkı bilgilendiren Prof. Dr. Kemal Sayar, televizyondaki sağlık kuşaklarının pek çoğunun kişi ve kurumlara satıldığını söylüyor. Sayar, bunların içinde işlerini hakkıyla yapanların olduğunu söylese de yapılan işi gayri ahlaki buluyor: "Para vererek ekrana çıkmayı doğru bulmuyorum. Bunların reklam amaçlı yapıldığı, bir şekilde izleyiciye söylenmeli. Halkı aldatıyorlar. Uzman olmadıkları alanlarda hastaları tedavi ettiklerini söylüyorlar. Hekimlikten öte şovmenlikle öne çıkıyor, iddialı söylemler ve görsellerle kendilerinin iyi hekimler olduğunu kanıtlamaya çalışıyorlar. Bir yönüyle ümit tacirliği yapılıyor."

 

'Doktorluk ekranda ayağa düştü'

Samanyolu TV'de Şifa Niyetine adlı sağlık programını hazırlayan Opr. Dr. Gökhan Özçınar, doktorluğun televizyonlarda ayağa düştüğünü söylüyor: "Biz programımızda sağlığı anlaşılır bir biçimde anlatıyoruz izleyiciye. Ama kendini yerden yere atan insanları da izliyoruz. Bir de parayı veren çıkıyor ekrana. Para verdim istediğimi yaparım, mantığı hakim. Bu durumda en iyiyi seçmek zorlaşıyor."

'doktorluk
ekranda
ayağa
düştü'
Yorum (1)
ky
SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN ORTAĞI MEDYA • Bunca bilimsel ve teknolojik ilerlemeye rağmen, bu sistem yüzünden hasta sayısı azalacağına artıyor. Ne bilimsel ve teknolojik ilerlemeler, ne mahalle aralarına kadar yayılan dev hastaneler ve ne de giydiğimiz kırmızılar kötü kaderimizi değiştiremiyor. Neden acaba? Başarısızlığın nedenleri ve çarelerinden habersiz, önce hasta oluyor sonra tedavi oluyoruz. Bir taraftan hastalık üreten yaşam tarzının pompalanması, diğer taraftan hasta edilen bu verimli madenlerin işletilmesi medyanın ortağı hastane zincirlerinin yaşam kaynağıdır. • Medyamız, yüzbinlerce dolar tutan kalp, karaciğer, böbrek nakline gösterdiği ilgiyi, birazda sağlığı korumaya ve hastalıkları önlemeye gösterse daha yararlı olmaz mı? Neden hep zor ve pahalı işler peşinde koşuyoruz? • ‘Erken teşhis hayat kurtarır’ kampanyalarına destek veren medyamız, hastalıkların önlenmesi ve sağlığın korunması savaşına her nedense destek vermezler. Çünkü erken teşhis kampanyaları sonrası, tedavisi gereken dev bir hasta potansiyeli keşfedilir. Bu zengin maden yatağı ilaç, teknoloji ve hizmet sektörü için piyangodan çıkan büyük ikramiyedir. Satışlarda patlama yaşanır. Böylece sektör yeni bir kampanya için gerekli enerjiyi fazlasıyla toplamış olur. • Hastalıkların önlenmesine yönelik kampanyalar bu sektör için çok zararlıdır. Çünkü hastalıkların önlenmesine harcanan her kuruş hasta sayısını azalttığı için, hastalık madenlerinin işlenmesiyle büyüyen bu dev sektör çökecektir. Bu yüzden medyanın desteklediği sağlık kampanyalarında şu gerçeği görürsünüz: Bu kampanyalar hastalardan oluşan pastayı küçültmeye değil, büyütmeye yöneliktir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir