Medimagazin logo

Doktorlar ve diğer sağlık çalışanları Türkiye'yi neden terk ediyor?

Türkiye'de TÜİK verilerine göre yıllık enflasyonun yüzde 70'i geçmesi ve ekonomik dengenin bozulması birçok iş alanında yurt dışına göçü artırdı. Son dönemde daha iyi yaşam şartları için özellikle Avrupa ülkelerine yönelenler arasında sağlık çalışanları da bulunuyor
Kaynak: tr.euronews.com
Doktorlar ve diğer sağlık çalışanları Türkiye'yi neden terk ediyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Tabipleri Derneği'ne göre bu yılın ilk yarısında 938 doktor ülkeden ayrıldı. Bu sayı geçen yıl bin 400 olarak rapor eldi.

Erdoğan, Mart ayında yaptığı bir konuşmada, "Açık konuşuyorum, gidiyorlarsa gitsinler" demiş "Bizler de üniversiteyi yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz. Biz asistan doktorlarımız ile buralarda devam ederiz. Daha da ileri gidiyorum; yurt dışından dönmek isteyenlerin dönüşünü sağlar, buralarda görevlendiririz" demişti. 

21 yıldır diş hekimliği yapan Utku Özbay gitmek isteyenlerden biri.

Almanya'da yaşayacağını ve çalışacağını belirten Özbay, "Bu işi sadece faturalarımı ödemek için yapıyorum. Bekar bir anneyim ve 9 yaşında bir oğlum var. Artık onun okul masraflarını karşılayamıyorum. Gerçekten çok zorlanıyorum" diyor.

Artan enflasyondan dolayı kazanç sağlayamadığını ifade eden deneyimli diş doktoru, hastalarının çoğunun paraları yetmediği için tedaviyi reddettiğini söylüyor.

İstanbul'da hekimlerle görüşen euronews muhabiri Kristina Jovanovski, yapılan araştırmaların, halkın enflasyon oranlarının resmi rakamlardan çok daha yüksek olduğuna inandığını gösterdiğini vurguladı.

"Sorun eriyen maaşlar ve zorlu çalışma koşulları"

Gelir meselesi en büyük endişelerden biri. Enflasyon nedeni ile gelirleri eriyen doktorlar hem maaşlarını hem de zorlu çalışma koşullarını protesto ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise maaşların düşük olmadığını "En az alan doktor ne alıyor dedim, '8-9 bin' dediler. En fazla alan ne alıyor dedim, '25-30 bin' dediler. Özel sektör çok veriyormuş, oraya gidiyorlar. Varsın gitsinler" cümleleri ile bu protestolara yanıt veriyor.

Benzer sorunlardan yakınan ve ismini vermek istemeyen bir kalp cerrahı, ekonomik sebeplerden ötürü doktorların özel hastanelere yöneldiğini belirtiyor.

Kamu hastanelerinde maaşlar düşük olması ve hasta sayısının fazla olması, yurt dışına gidemeyen bu doktorları özel hastanelere itiyor.  

Ülkede resmi kurumların açıkladığı ve son 20 yılın en yüksek seviyesini işaret eden enflasyon oranları ise kamuoyu yoklamalarına göre inandırıcı bulunmuyor. Halkta bu oranın çok daha yüksek olduğu kanısı hakim. 

Bu yönde açıklamalarda bulunan bir grup bağımsız iktisatçı da asıl enflasyon oranının yüzde 160'ları bulduğunu ileri sürüyor. 

Bu uzmanların kurduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hakkında TÜİK savcılığa şikayette bulunmuş ve soruşturma başlatılmıştı.

euronews muhabiri Kristina Jovanovski'ye konuşan ENAGrup kurucularından Veysel Ulusoy, enflasyon oranlarının siyaset üzerinde de etki oluşturduğunu ve iktidar partisinin oy oranlarında azalmaya neden olduğunu belirtti.

doktor
saglik calisanlari
calisma kosullari
turk tabipleri birligi
Yorum (5)
OP.DR.İSİM VERMEK İSTEMEYEN
muayene açmak için malzeme yer bakıyorum. net karar veremedim ama bugun yarın da açsam şaşırmam.ağustos sonu gibi muayene açmayı zorlaştıracak kadro kotası koyacak bakanlıktan diye söylentileri duyuyorum...umarım insanları iyice sıkıştırmazlar
25
Cevapla
uzman hekim
bu yönetim anlayışı altında, ülkede sadece doktor ve diğer beyaz yakalılardan olmak zul değil ayrıca bu ülkede artık taş,toprak,ağaç,börtü böcek,bitki, hayvan olmak bile çok zor ve büyük şanssızlık. maalesef coğrafya kaderdir ,demiş i.haldun. ve coğrafya artık keder,oldu.
30
Cevapla
Abdullah durgun n
sorun ekonomik temel maasa zam istiyoruz calisan emekliden kesinti durdurulsun cimer baskisi kalksin
33
Cevapla
dr.mikro
uzman hekim temel maaşı 7-8 bin tl. birçok hekim maaş+sabit ile çalışıyor toplam gelir ülke yoksulluk sınırının altında ise imkânı olan arkasına bile bakmaz.657-4924 sözleşme-askeri̇ hekim maaş farkı (2,5-3-4 kat) kaldırılmalı tüm hekimlere sözleşmeli̇ hekim maaşı veya sözleşme hakki veri̇lmeli̇
44
Cevapla
stratejik amele
doktorların diplomarının yanında pasaportlarına da el koyun olsun bitsin :) recep akdağ bunu beğendi
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir