Medimagazin logo

Doktora fazla gidildi, tedavi giderleri 2,5 milyar arttı

İlaç harcamalarında 2011 yılında hedefin bir milyar lira aşılmasından sonra tedavi giderleri için belirlenen bütçede 2,5 milyar liralık sapma meydana geldi.
Kaynak: ZAMAN
Doktora fazla gidildi, tedavi giderleri 2,5 milyar arttı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bunda en büyük etken, hastaneye gidişlerdeki artışlar oldu. Geçtiğimiz yıl ortalama 7,3 olan kişi başı hastaneye müracaat sayısı 2011'de 8'e çıktı. Hazine Müsteşarlığı'nın Orta Vadeli Program'da (OVP) bu yıl için özel ve kamu hastanelerine 22 milyar 818 milyar lira bütçe ayrılmıştı. Fakat bu yılın sonunda rakam 2 milyar 422 milyon liralık artışla 25 milyar 240 milyon liraya yükseldi.



Sağlık Bakanlığı hastaneleri bütçeyi bir milyar 70 milyon, özeller ise 801 milyon lira aştı. Artışta sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşmasının yanı sıra gereksiz sağlık harcamaları da etken oldu. Zaman'a konuşan Sosyal Güvenlik Başkanı (SGK) Fatih Acar, gereksiz yapılan sağlık harcamalarını engellemek için 2012 yılında denetimleri üst seviyeye çıkaracaklarını açıkladı. Acar, önümüzdeki dönem risk odaklı denetimler gerçekleştireceklerini belirterek şöyle konuştu: "Buna ilişkin analizler başlatıldı. Örneğin hastanenin kapasitesi ve hizmet dilim endeksi dikkate alınarak benzer hastanelerde işlem yoğunluğunun ve çeşidinin analizi, aynı branşta görev yapan doktorların günlük çalışma süresi dikkate alınarak baktığı poliklinik ve ameliyatlar kıyaslanacak. Bu yöntemle denetimler daha etkili olacak. Suistimallerin önüne geçilecektir." Yeni yılda biyometrik kimlik doğrulama sistemine de geçeceklerini anlatan Acar, başkasının yerine sağlık hizmetinin alınması ya da sigortalının bilgileri dışında sağlık hizmeti almış gibi gösterilmesi gibi usulsüzlüklerin önleneceğini ifade etti.



e-reçete başlayacak

Yeni dönemde e-reçetenin hayata geçirileceğini söyleyen Acar, "Reçeteler kâğıt ortamından elektronik ortama taşınacak. Doktorlar tarafından elektronik ortamda düzenlenen reçeteler eczanelere Medula sistemi üzerinden ulaştırılacak. Bu olay reçete üzerinde yapılan birçok suistimalin önlenmesine imkân tanıyacak." dedi. Vatandaşın hastaneye gitme sayısında artış olduğunu belirten Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül, tedavi giderlerinde yaşanan artışların normal olduğunu belirtti.

Bu yıl 13 milyar 100 milyon TL global bütçe verilen Sağlık Bakanlığı hastaneleri bunu 1 milyar 70 milyon TL aşarak 14 milyar 179 milyon TL'ye çıkardı. Yıl içinde kamu hastanelerine bir milyar civarında ek ödenek de verildi. Üniversite hastaneleri için öngörülen 4 milyar 75 milyon TL'lik bütçe, 4 milyar 626 milyon TL'ye çıktı. Özel hastaneler için planlanan 5,6 milyar olan hedef 801 milyon TL aşılarak, 6,5 milyara yaklaştı.

doktora
fazla
gidildi
tedavi
giderleri
2
5
milyar
arttı
Yorum (6)
hekim
performans
0
Cevapla
Op Dr Gökhan Gökçe
Sağlık harcamalarımız artması kötü bir şey değil OECD ortalamalarının halen altındayız. Bir ülkenin sağlık ve eğitim hizmetlerine yaptığı harcamanın fazlalığı indirekt gelişmişlik göstergeleridir. Burda sorun Türk sağlık sistemindeki gereksiz ve suistimale uğrayan sağlık hizmetleri oranıdır. Malesef ülkemizin yanlışıdır ve karar vericiler mutlaka önlam almalıdır yoksa sıkıntı büyür. 1- Çok gereksiz ve fazla ilaç tüketiyoruz burda biz hekimlerin hataları bence ilk sırada biz yazmazsak kimse zorla bize ilaç yazdıramaz. Hep birlikte doğru ilaç kullanımı konusunda farkındalık geliştirmeli bunu da topluma yaymalıyız. Burda asıl görev hekime düşüyor sonra halk üzerinde doğru ilaç kullanımı konusunda farkındalık oluşmalı. 2- Tıbbi malzeme ve sarf kullamım ilkeleri ayrıca stok kontrol yöntemleri mutlaka denetim altına alınmalı bu konu da çok ciddi kaçak var suistimal var. 3- Performans sistemi tedavi edici tıp hizmetlerinde gereksiz bazı artışlara sebebiyet veriyor bakanlık % 70 sabit maaş % 30 performans sistemini ciddi ciddi düşünmeli bu performans sistemi hizmeti gereğinden fazla gösterilmesine sebebiyet veriyor. 4- SUT revizyonu çok geniş kapsamlı bir uzman bilirkişi heyeti ile mutlaka yapılmalı çok ciddi hatalar var. Bu hataları kompanse etmek için klinisyenler farklı yanlış yöntemlerle hizmeti şişiriyor. Ve devletin maliyeti artıyor. Belki birileri ciddiye alır ümidiyle saygılar sunarım.
0
Cevapla
hasan efe
sayın bakan, bu açığın sorumlusu siz iktidarda olan popülistlersiniz. özel ve kamu hastanelerini ticarethaneye çevireceksiniz, sonra kalkıp şunu bunu denetleyerek oluşan dev gibi açığı kapatmaya çalışacağım diyorsunuz. eminim ki, tüm çabalarınız boşuna olacaktır. çünkü sağlık politikanız temelden yanlıştır. bu gerçeğinizle yüzleşmedikçe ancak hayali tedbirler alırsınız.
0
Cevapla
murat temiz
doktora fazla gidildiği için masraflar arttı ama doktora fazla gidilmesi de oy oranını %50'ye çıkardı. bunu da gözardı etmemek lazım. bir dönem daha vekillik ve iktidar hakkı verdi millet ak partiye. bu dönem en önemli dönem. son dönem de emekli maaşlarına % 100 zam yapılıyor. size değil bu arada değerli hekim arkadaşlar kendilerine. hekimin döner sermayesini emekliliğe yansıtmak bütçeyi sarsar. (maliye bakanı mehmet şimsek'in ağzından) ama 15 bin vekilin emekli maaşını 4 milyardan 8 milyara çıkarmak bütçeyi sarsmaz. işte size ADALET ve kalkınma.
0
Cevapla
ky
VATANDAŞ LEB DEMEDEN LEBLEBİYİ ANLIYOR Herkes hastane doktor gezsin, bir doktorla yetinmesin, 2. doktor da tatmin edemezse 3. doktora gitsin. Bu hastanın en doğal hakkı değil miydi? Para önemli değil, yeter ki hasta ol, zincir hastaneler hazır. Halkımız leb demeden leblebiyi anlıyor. Şikayet etmek yerine gurur duymalıyız. Hasta olmak marifet, tedavi etmek sanki bir lütuf. Hastalıkları önlemek, sağlıklı yaşamak mümkün değil mi? WHO başkanı ne diyor? Adamın dediğini ne zaman idrak edeceğiz. http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/dis-haberler/tr-olumcul-hastaliklar-az-maliyetle-onlenebilir-1-76-39722.html
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir