Ceyla Gölcüklü'nün pankreas kanserinden ölümünden sonra tartışmaya açılan "detoks, hastalığı tetikler mi" tartışması kafa karıştırmaya devam ediyor.
TBMM'nin metabolizma uzmanı doktor milletvekili AK Partili Necdet Ünüvar, "Kendisini aç bırakan insanların toksinlerden kurtulduğu yönünde bilimsel bir kanıt yok" dedi.
"Detoks insanların kolay ve kısa sürede hızla kilo vermesini sağlayabilen mucizevi bir diyet olarak tanıtılıyor" diyen Ünüvar, "Dışardan alınan ya da vücutta oluşan zararlı toksinlerden arınma olarak tanımlanıyor" dedi.
Detoks diyeti boyunca yasaklanan gıdaları tek tek sayan Ünüvar, "Kırmızı et, balık, süt, süt ürünleri, ekmek ve tahıl ürünleri gibi gıdalar kesinlikle tüketilmez" dedi.
Beden için vazgeçilmez birçok gıdanın detoks diyetinde yer almadığına dikkat çeken Ünüvar, bunun yol açacağı hasarları şöyle sıraladı:
ANNELER DİKKAT: Özellikle çocuklar, ergenler, hamileler ve emziren kadınlar, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan yaşlı yetişkinler, kalp rahatsızlığı olan veya diyabetli hastalar, anemi, düzensiz beslenme veya bozuk emilim (örneğin mide by-pass'lı veya düzensiz yeme alışkanlığı olan hastalar) gibi kronik rahatsızlıkları olanlar ve kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlara devam edenler meyve-sebze ve su karışımlı detoks rejiminin olumsuz reaksiyonlarına ve etkileşimlerine maruz kalabilir.
YÜZDE ÇÖKME: Sınırlı besin tüketimi uygulamaları; Herxheimer Reaksiyonu adı verilen duygu-durum değişiklikleri, uyku hali, baş ağrısı, mide bulantısı, kötü ağız kokusu, yüzde çökme, sıvı kaybı (dehidratasyon) ve metabolizmanın yavaşlaması gibi sorunlar doğuruyor.
YAĞ KALIYOR: Karbonhidrat alımının aşırı kısıtlandığı (ketogenic) diyetler ve detox diyetinde hızlı kilo kaybı gerçekleşiyor ancak yağ dokusu azalmıyor, kas dokusu erimeye başlıyor.
RİTİM BOZUKLUKLARI: Diyetin devam etmesi durumunda kalp ritmi bozuklukları, beyin fonksiyonlarında kayıplar, psikolojik problemler, bağırsak problemleri, beslenme yetersizlikleri ortaya çıkabiliyor.