Medimagazin logo

Doktor, hastanın ayağına gidecek

Türkiye 2023’te ekonomide olduğu gibi sağlıkta da sınıf atlayacak. Doktor, hastanın ayağına gidecek, hastane odaları otel gibi olacak, kan arama derdi bitecek.
Kaynak: STAR
Doktor, hastanın ayağına gidecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TÜRKİYE, 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedeflerken, sadece ekonomide değil sosyal devlet olgusunda da dünyanın önde gelen ülkelerinden olacak. Bu hedeflerden sağlık alanında da önemli gelişmeler yaşanacak. 2003 yılından bu yana yapılan reformlarla Türkiye’ye sağlıkta sınıf atlatan Sağlık Bakanlığı, 2023 vizyonuyla çok daha ileri hizmetlere hazırlanıyor. Halk sağlığına yönelik önemli adımların yer aldığı rapora göre, özel ihtiyaç halinde doktor hastanın ayağına gidecek, doktor ve sağlık personeli sayısı en az iki katına çıkarılacak, hastane odaları otel konforuna kavuşturulacak, aile hekimi sayısı arttırılarak aile hekimi başına düşen hasta sayısı 2 bine kadar düşürülecek, sigarayla etkin mücadele edilecek, 2012’de kan arama derdi sona erecek, sağlık hizmetlerinde çalışan sözleşmeli personel tek çatı altında toplanarak personelin durumlarında iyileştirme yapılacak.

Personel sayısı katlanacak

Sağlık Bakanlığı hazırladığı raporda, Cumhuriyet’in yüzüncü yaşına denk gelen 2023 yılına kadar sağlıkta yapılması hedeflenen projeleri anlattı. Sağlıkta yapılacak projelerin bazılarının 2023 yılına bile kalmadan 2015’te tamamlanması planlanıyor. Raporda özellikle göze çarpan reformların başında doktor kontenjanını artırarak, kişi ve toplum sağlığının en üst düzeyde korunduğu, sağlık sorunlarına en hızlı ve en etkili çözümün sunulacağı bir sağlık alanı oluşturmayı hedefledi. Bakanlık, bugün 120 bin olan doktor sayısını 2023 yılına kadar 200 bine, yani yaklaşık 2 katına çıkarmayı hedefliyor. Şu anda 163 bin olan ebe-hemşire sayısı da 2023 yılında 400 bine çıkarılacak. Halen 650 bin seviyesinde olan sağlık çalışanı sayısı 2023’te 2 katına çıkararak 1 milyon 100 bine ulaştırılacak. Böylece vatandaşlar hak ettiği kalitede sağlık hizmetini alabilecek. -AHMET FATİH ERTURAN ANKARA

BAZI PROJELER 2015’TE BİTECEK

DOKTOR AYAĞINIZA GELİYOR

SAĞLIK, sosyal ya da ekonomik şartları nedeniyle özel ihtiyacı olan kişilerin, özellikle özürlülerin ihtiyaç duydukları sağlık hizmetine daha kolay ulaşmasını sağlayarak, bakıma muhtaç bu hastaların hastane dışında yapılması mümkün olan tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının, hastanın kendi evi veya aile ortamında yapılması öngörülüyor. 2010 yılında uygulamaya başlanan ‘Evde Sağlık Bakım Hizmeti’ ile 10 bin hastaya ulaşılırken, bu hizmetin 2011 yılında 70 bin, 2015 yılında ise ihtiyaç duyan herkese ulaştırılması hedefleniyor.

FAZLA NÜFUSA DAHA FAZLA AİLE HEKİMİ

SAĞLIK Bakanlığı, 2010 yılında tüm Türkiye’de faaliyete soktuğu Aile Hekimliği uygulamasını da aile hekimi istihdamı sağlayarak daha az bir nüfusa daha fazla doktor düşmesiyle tamamlayacak. Bugün 3 bin 600 nüfusa bir aile hekimi düşerken, 2023 yılında tamamı uzman hekimlerden oluşan ve ortalama 2 bin nüfusa bir aile hekiminin düştüğü bir uygulamaya geçilecek.

SİGARA İÇMEYEN TOPLUM OLACAĞIZ

TÜTÜN, alkol, uyuşturucu ve diğer madde kullanımlarını azaltmak için bunlara sebep olan risk faktörleri ile mücadeleye devam edilecek. Halen 15 yaş üstündeki her yüz kişiden 27’si sigara içerken, 2023 yılında bu oranın yüzde 15’in altına düşürülmesi planlanıyor.

2012’DE KAN ARAMA DERDİ BİTECEK

SAĞLIK Bakanlığı önümüzdeki günlerde bir çalışma başlatarak vatandaşın kan arama derdine de bir son vermeyi planlıyor. Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Kızılay ile birlikte bir uygulama geliştirdi. Uygulamanın hayata geçirilmesiyle kan ve kan ürünleri temini yüzde 60’tan yüzde 100’e çıkacak ve 2012 yılı sonuna kadar Türkiye’de kan arama problemi kalmayacak.

HASTA ODALARINA OTEL KONFORU

2002 yılında hastanelerdeki nitelikli yatak oranı yüzde 9 iken bakanlık bugün nitelikli yatak oranlarını yüzde 30 seviyesine çıkardı. 2015 yılına kadar bütün sağlık kurumlarındaki hasta odalarının en fazla iki yataklı, içinde banyosu ve tuvaleti olan odalara dönüştürülmesi hedefleniyor.

OECD’NİN 30 YILDA YAPTIĞI, 8 YILDA YAPILDI

TÜRKİYE’DE hamileliğe bağlı oluşan anne ölümlerini azaltarak OECD ülkelerinin 30 yılda geldikleri noktaya 8 yılda gelinerek büyük bir başarı elde edildi. Türkiye’de 2003 yılında anne ölüm oranları yüz binde 61 iken bu oran bugün yüz binde 16.4’e geriledi. Hedef ise 2023’te bu oranı yüz binde 6’nın altına düşürmek.

SÖZLEŞMELİ ÇALIŞANLARA TEK ÇATI

ÇALIŞANLARA yönelik reformlar da gündemde. 4A, 4B ve 4924 gibi sözleşmeli çalışan sağlık elemanları tek çatı altında birleştirecek. Bu çalışanlar kendi şartlarına özel yer değiştirme hakkına sahip olabilecek.

AMBULANSLAR GENÇLEŞİYOR

ACİL sağlık hizmetlerinde mevcut 2 bin 500 ambulans aracı filosuna 2015 yılına kadar 800 adet tam donanımlı ‘112 Ambulans’ araç daha eklenecek. Bunun yanı sıra Sağlık Bakanlığı 3 yaş üstü ambulansları sistemden çıkararak toplam 2 bin 750 ambulanslık filoyla hizmet vermeyi hedefliyor.

doktor
hastanın
ayağına
gidecek
Yorum (18)
fatih yılmaz
ALLAH nasıl biliyorsa öyle yapsın bu düşünürlerimizi. doktor hastanın ayağına gidecekmiş,sayın bakan keşke doktor olmasaydı yaptıkları bu kadar koymazdı doktorlara.doktorların hiç saygınlığı kalmadı.her yere tıp fakultesi açtınız,hastaneleri ve üniversiteleri performans ile şirkete çevirdiniz eğitimi sıfıra indirdiniz.bundan sonraki malpraktislerin günahı hep sizin boynunuza. sigara alkol içmeyen toplum olacakmışız çok güzel ama önce işsizliğe ekonomiye ve toplumun gelir seviyesini yükseltmeye çare bulun milletin canı kıymetlenince zaten zararlı şeyleri bırakmaya yönelirler.çoçuklar işşizlikten parasızlıktan tinerci ve alkolik oluyor.öyle kusura bakmayın ama oraya buraya yandaşlarla yol hastane üniversite inşaatları başlatıp,yandaş kişilerin arsalarına değer kazandırarak bu problemleri inşallah çözersiniz.
0
Cevapla
İG
Ek mesai olarak doktorluk yapılacağı zamanlar yakın. Önce bu işin pişdarları bir sahaya çıksın bakalım. Boz zamanlarında idarecilik yaptıkları gibi doktorluk planlıyor olmalılar.
0
Cevapla
Dr. M.K.
Bu kadar proje içinde 'doktor ayağınıza gelecek' cümlesinin başlık olarak alınması haberi yapanların -belki de bir kısım halkımızın- yapılanları her şeyden önce doktordan intikam almak ve bir zamanlar ulaşmakda zorlandığı doktoru ayağına getirme duygusunun getirdiği garip bir zevki tatmak gibi algılamasını dehşetle görüyorum.Ve anlıyorum ki galiba ne yapılırsa yapılsın artık doktor ve hasta arasında sıcak,samimi bir iletişim kurmak ve sağlıkçılarla helalleşmek hiç de kolay olmayacak!
0
Cevapla
bg
hepsi güzel. hepsi olsun. TAMAM DA; sağlık çalışanın hakkını verecek misiniz? onu da bi söyleyin
0
Cevapla
murat etem
DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE DOKTORLUK BU KADAR AYAĞA DÜŞMEMİŞTİR.YAZIK BU MESLEĞİ SEÇTİĞİMİZE PİŞMAN OLDUK.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir