MEDİMAGAZİN - Tip 2 diyabetli 100'den fazla kişinin katıldığı randomize kontrollü bir araştırmaya göre; Hastalar, yüksek karbonhidratlı, düşük yağlı bir diyete kıyasla düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı, kalorili sınırsız bir diyetle 6 aylık bir süreçte daha iyi kilo kaybı ve glikoz kontrolü elde etti.
Danimarka'daki bilim insanları tip 2 diyabetli 165 kişiyi 6 ay boyunca ya düşük karbonhidratlı yüksek yağlı (LCHF) diyet ya da yüksek karbonhidratlı düşük yağlı (HCLF) diyetle besledi.
Her iki gruptaki katılımcılardan enerji harcamalarına eşit miktarda kalori almaları istendi.
Düşük karbonhidratlı diyet uygulayan hastalara, kalorilerinin %20'sinden fazlasını karbonhidratlardan almamaları, ancak kalorilerinin %50-60'ını yağdan ve %20-30'unu proteinden almaları talimatı verildi. Az yağlı diyete katılanlardan kalorilerinin yaklaşık yarısını karbonhidratlardan almaları ve geri kalanını da yağlar ve proteinler arasında eşit olarak paylaşmaları istendi.
Düşük karbonhidratlı diyet uygulayanlar daha fazla zayıfladı
Yazarlar, düşük karbonhidratlı diyet uygulayan kişilerin hemoglobin A1c'yi düşük yağlı diyete göre yüzde 0,59 daha fazla azalttığını ve ayrıca düşük yağlı gruba kıyasla 3,8 kg (8,4 pound) daha fazla kilo verdiğini buldu.
Düşük karbonhidratlı diyet yapanlar ayrıca daha fazla vücut yağı kaybettiler ve bel çevrelerini küçülttüler.
Her iki grup da 6 ayda daha yüksek yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolüne ve daha düşük trigliseritlere sahipti.