Medimagazin logo

Dikkat çeken araştırma: Alzheimer bu yolla yayılabilir

Yapılan bir araştırma, Alzheimer hastalığının organ nakli olan hastalar aracılığıyla da yayılabileceğini öne sürüyor.
Kaynak: Sözcü
Dikkat çeken araştırma: Alzheimer bu yolla yayılabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kanada’daki British Columbia Üniversitesi'nden araştırmacılar, ailesel Alzheimer hastalığı olan donörlerin kemik iliğinden nakledilen fareleri incelerken Alzheimer'ın farelerde yayılabileceğini açıkladı.

Bu tip, ailelerden geçen tek bir genetik mutasyondan kaynaklanıyor ve Alzheimer'ın bu formuna sahip hastalar, plaklara dönüşebilen ve beyni bozabilen amiloid öncü protein (APP) geninin hatalı bir versiyonunu taşıyorlar.

Çalışma ilk kez bu sürecin merkezi sinir sisteminin dışında başladığını ve daha sonra beyne giderek Alzheimer hastalığına bağlı bilişsel gerilemeye neden olduğunu gösterdi.

Ekip, farelerin altı aylıktan itibaren bilişsel gerileme belirtileri gösterdiğini buldu; bu oran, nakil yapılmayanların neredeyse yarısı kadardı.

Tarama çağrısı

Araştırmanın yazarları, hastalığın yayılmasını önlemek için kan, doku ve organ bağışçılarının Alzheimer açısından taranması çağrısında bulundu. Ancak etkinin insanlarda da aynı olup olmadığını görmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirttiler.

British Columbia Üniversitesi'nden kıdemli çalışma yazarı ve immünolog Dr. Wilfred Jefferies, “Bu, Alzheimer'ın, beynin dışında ifade edilen amiloidlerin merkezi sinir sistemi patolojisine katkıda bulunduğu sistemik bir hastalık olduğu fikrini destekliyor.”

“Bu mekanizmayı keşfetmeye devam ettikçe, kan, organ ve doku nakillerinin yanı sıra insan kaynaklı kök hücrelerin transferinde kullanılan donörler üzerinde çok daha iyi kontrollere ve taramalara ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Alzheimer hastalığı buzdağının görünen kısmı olabilir." 

Şimdiye dek herhangi bir Alzheimer vakasının organ veya kemik iliği bağışıyla bağlantılı olup olmadığının bağlantısı kurulmadı.

Yeni çalışma perşembe günü Kök Hücre Raporları dergisinde yayınlandı.

alzheimer
organ nakli
arastirma
Yorum (1)
Esat
kan transfüzyonları ile alzheimer geçip geçmediği araştırılmış mı?
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir