Üniversite bünyesinde kurulacak olan Gama-Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Meslek Yüksek Okulu, tıbbi cihazları söküp yeniden takacak kadar uzman öğrenci yetiştirecek. Tıbbi cihaz bakım ve onarımında yurtdışına bağımlığına son vermeyi amaçlayan okulla ilgili olarak Gama’nın sahibi Erol Üçer, A.Ü. Rektörü Prof. Cemal Taluğ ve A.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Yasemin Yalım bir grup gazeteci ile buluştu. Yalım, uzmanlık alanı olan bu konuda şu ilginç bilgileri verdi:
Ankara’da Belçika’dan çok
Üzülerek söylemem gerekir ki teknoloji fetişisti olan bir ülke olduk. Örneğin sadece Ankara’da, tüm Belçika’dakinden daha fazla MR cihazı var. Buna karşın teknoloji kültürü ise eksik. Biyomedikal cihazlarla ilgili okul sayısı, son derece sınırlı. Meslek yüksek okulları da genel eğitim veriyor. Üniversitemiz bünyesinde kurulacak olan okul bu bakımdan ilk olacak. Üç dönemli eğitimle öğrencilerimiz tıbbi cihazları söküp takacak kadar yetkin olacak.
Dizi çıkarıp İsrail’e yolluyoruz
Üç alanda uzmanlaşma sağlanacak. Birincisi tıbbi laboratuvar. Böylece yabancı tamir elemanının gelmesi için beklemeyeceğiz. Bakın artık son derece mükemmel ortopedik diz takılabiliyor; ama maalesef en küçük arızada o dizi söküp İsrail’e yollamak ya da oradan eleman gelmesini beklemek zorundasınız. İkincisi akustik cihazlarla ilgili uzmanlaşma, üçüncüsü de tıbbi görüntüleme cihazları üzerine.
Çok iddialıyız
Eylül ayında başlayacağımız eğitimde ilk yıl her bölümde 20’şer olmak üzere 60 öğrencimiz olacak. Bu alan zor bir alan, o nedenle öğrenci sayısı sınırlı tutmak durumundayız. Çünkü her öğrencinin başında, cihazı iyi bilen bir öğretim üyesi olacak. Sonraki yıllarda bölüm sayısı beşe, öğrenci sayısını da 100’e çıkarabileceğiz. Aynı alandaki mevcut 3 okul, iki dönem eğitim veriyor. Amaç iddialı uzmanlar yetiştirmek, iddialıyız da.”
Rektör Taluğ ise yüzde 100 istihdam sağlayacak bir okul açıldığını, okulun meslek elemanı olmayanların sektörde çalışmasından kaynaklanan sıkıntıların giderileceğini vurguladı.
GAMA Vakfı’nın desteği sürecek
GAMA’nın sahibi Erol Üçer, 500 bin dolarla başlattıkları desteği sürdüreceklerini, öğrencilere burs vereceklerini belirterek, şöyle konuştu: “Özellikle ara eleman konusunda Türkiye büyük sıkıntı yaşıyor. Oysa bu alan devamlılık da gerektiriyor. Yoksa iş kopuyor ve ekonomik olarak da verimlilik düşüyor. Tıbbi cihaz alanında büyük eksiklik var. Destek talebi geldiğinde de hiç düşünmeden girdik. Gama Vakfı olarak böylesi destekleri de sürdüreceğiz.”
Kişi başına tıbbi cihazda Ankara önde
ANKARA Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasemin Yalım’ın verdiği bilgiye göre, yılda 27 milyon liralık tıbbi cihaz ithalatı yapan Türkiye, bu cihazların bakım onarım gideri için yurtdışına 20 milyon lira ödüyor. Cihazların yüzde 85’ini ihtalat yoluyla karşılayan Türkiye’de, 1035 adet bilgisayarlı tomografi, 519 manyetik rezonans görüntüleme (MR), 62 pozitron emisyon tomografisi (PET/CT) ve 108 lineer akseleratör (radyoterapi) cihazı bulunuyor. Cihazlarda İstanbul birinci kent; ancak nüfusa oranlandığında Ankara, hem Türkiye ortalamasının hem de İstanbul’un önüne geçiyor.