Medimagazin logo

Çocuklarda şiddetli karaciğer hasarı vakalarının patlak vermesinin olası suçlusu belirlendi

2021'in sonlarında, sokağa çıkma kısıtlamaları gevşetilip okullar yeniden açılırken, çocuklarda ciddi karaciğer hasarı vakalarının gizemli bir şekilde patlak vermesinin arkasında yaygın çocukluk virüsleri saldırısı olabilir
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Çocuklarda şiddetli karaciğer hasarı vakalarının patlak vermesinin olası suçlusu belirlendi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Şiddetli akut hepatit ve karaciğer yetmezliği, sağlıklı çocuklarda son derece nadirdir ve vakalar uzmanları şaşırtmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nde Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, 2021 sonbaharından bu yana 46 eyalette 390 vakayı araştırdı. Yirmi iki çocuğa karaciğer nakli gerekiyordu ve 13 çocuk hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya çapında yaklaşık 1000 vaka var.

Nature dergisinde yeni yayınlanan araştırma, olası bir suçluya işaret ediyor: Adeno-ilişkili virüs 2 veya daha önce hastalığa neden olduğu bilinmeyen bir virüs olan AAV2. Araştırılan vakaların %93'ünde araştırmacılar AAV2 saptadı.

Ancak daha da önemlisi, araştırmacılar AAV2'nin tek başına hareket ediyor gibi görünmediğini keşfettiler. Karaciğer hücrelerine girmek için "yardımcı" virüslere - diğer enfeksiyonlara - ihtiyacı vardı.

"Beklenmedik bir bulgu"

Çalışma, kan, dışkı ve karaciğer biyopsi örneklerini analiz eden şiddetli hepatiti olan 16 ABD'li çocuğa odaklandı. Vakaların çoğunda, hastalara aynı anda üç veya dört yaygın virüs bulaştı.

Kaliforniya Üniversitesi-San Francisco Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarı direktörü kıdemli çalışma yazarı Dr. Charles Chiu, çoklu koenfeksiyonların "beklenmedik bir bulgu olduğunu" söyledi.

Vakaların üçte birinde dört virüsün kanıtı var

Vakaların %75'inde, araştırmacılar aynı anda en az üç virüs bulaştığına dair kanıt buldular. Vakaların yaklaşık üçte birinde, dört virüsün kanıtı vardı.

Bir dizi virüs tespit edildi. Bunlardan biri, daha önce hastalıklarda potansiyel bir şüpheli olarak tanımlanmış olan adenovirüs tip 41 idi. Bu virüs genellikle mide rahatsızlığına neden olur. Araştırmacılar ayrıca mononükleoza neden olabilen bir herpes virüsü, bir enterovirüs ve Epstein-Barr virüsü buldular.

Bulgular, koenfeksiyonların doğrudan şiddetli hepatite neden olduğunu kanıtlamasa da önemli ipuçları veriyor.

cocuk
karaciger hasari
cocukluk virusleri
abd
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir