Türkiye'de geçen hafta art arda yaşanan cıva zehirlenmeleri ve sonrasında gelen tedavi sürecinin arka planında, zamana karşı verilen müthiş bir yarış yaşandığı ortaya çıktı. Çocuklar, ilaç bakanlığın seferberliği sayesinde tedavi imkânı buldu. Kilis'in Musabeyli ilçesi 75. Yıl İlköğretim Okulu'nda 24 Şubat'ta meydana gelen olayda, 8. sınıf fen bilgisi dersinde, dolapta bulunan ve deney için kullanılan cıvanın yere düşürülmesi sonucu çok sayıda öğrenci zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılmıştı.
KRİZ MASASI KURULDU
Gaziantep Çocuk Hastanesi'ne getirilen öğrenci sayısı 100'ü geçince, Sağlık Bakanlığı tarafından hemen bir kriz masası oluşturuldu. Fakat cıva ile temas eden öğrencilere ilk 24 saat içinde mutlaka verilmesi gereken 'Dimaval' isimli ilaç Gaziantep'te yoktu. Kriz masası hemen harekete geçip, yeteri kadar ilacı Ankara'daki Sağlık Bakanlığı birimlerinden hazır etti. Bu sırada havaalanında bir ambulans helikopter, ilaçları taşımak için hazırlandı. Birkaç saat içinde ilaçları alan helikopter, ilaçları Gaziantep'te zehirlenenlere yetiştirdi. Bu arada cıva zehirlenmesi haberlerinin ardı arkası kesilmedi, bir gün sonra Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, cıvadan zehirlenen 19 öğrenci Gaziantep'e getirildi. Hemen ardından da Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde girdikleri fen bilimleri laboratuvarında yere döktükleri cıvadan zehirlenen 30 öğrenci ile sınıfı boşaltmaya çalışan öğretmen ve hizmetli hastaneye kaldırıldı. Sağlık Bakanlığı'nın temin ettiği ilaçlarla onların da tedavisi sağlanmış oldu.
'HAYATLARI RİSKE GİRERDİ'
Zehirlenen öğrencilerin tedavisinin sürdüğü Gaziantep Çocuk Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Süleyman Değirmenci, yaşanan süreci, 'zamana karşı yaşam yarışı' olarak nitelendirdi ve şu bilgileri verdi: "Türkiye'de sadece eğitim hastanelerinde az miktarda bulunan ilaç, kriz masasının devreye soktuğu helikopterle Gaziantep'e getirildi. Metale bağlı zehirlenmelerde bu ilacın ilk 24 saatte verilmesi hayati önem taşıyor. Sonrasında da düzenli olarak kullanılması gerekiyor. Eğer hemen temin edemeseydik öğrencilerimizin hayati tehlikesi söz konusu olacaktı. Panzehir görevi gören ilacın en az 10 gün verilmesi gerekiyor. Zehri vücuttan atmaya yarayan ilaç, şuan itibariyle yeteri kadar bulunmaktadır."