Medimagazin logo

'Çift kol ve bacak nakli iyi niyetli ama zorlama'

Türk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği (TEÜECD) Başkanı Prof. Dr. Sait Ada, Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çift kol ve bacak nakli yapılan hastanın sağlık durumunun kritik olduğunu belirterek, "İyi niyetli olabilir, ancak zorlanmış" dedi.
Kaynak: RADİKAL - Erol AKKIR
'Çift kol ve bacak nakli iyi niyetli ama zorlama'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TEÜECD Başkanı Prof. Dr. Sait Ada, Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi’nde dünyanın ilk çift bacak ve çift kol nakli yapılan 27 yaşındaki Şevket Çavdar’ın ameliyatıyla ilgili sıkıntı yaşanabileceğini söyledi. Hastanın genel durumunu takip ettiklerini belirten Prof. Dr. Ada, "Yönetmelikte ampute düzeyinin parmaklarla dirsek altında olması gerekiyor. Burada yukarda transplantasyon yapılmış. Hastanın genel durumu kritik, iyi niyetli olabilir ancak zorlanmış" diye konuştu.

Kompozit doku nakliyle ilgili yönetmelikte ampute düzeyinin iki taraflı ve dirsek altı olması gerektiğinin yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Sait Ada, "Çift kol ve çift bacak nakli riskli. İlk görevimiz hastaya zarar vermemektir. Bu iş zorlanmış. Çift bacak nakli, hastanın hayatını tehlikeye atıyor. Dirsek seviyesi üstünde nakil olması hastayı hayati tehlikeye sokabilir" diye konuştu.

'çift
kol
ve
bacak
nakli
iyi
niyetli
ama
zorlama'
Yorum (6)
Batuhan Güney
Hocam maksat gerçekten hastaya faydalı nakil yapmak mıydı? Yoksa başka birşey mi? Bunu bir sorgulamak lazım. Şovenizmin tıpta yeri yoktur (benim bilgi ve tecrübelerimle).
0
Cevapla
gölgelice
Hasta sonra demesin, yaşasaydım da kolum bacağım olmasaydı, diye! Çünkü organ, karaciğer, böbrek gibi hayati değil ama, komplikasyonlar hayati!
0
Cevapla
Dr.Söylet Gerçek
Editörün Notu: Lütfen yorumlarınızı küçük harflerle yazınız
0
Cevapla
Osman D
Kol ve bacak naklinde başarının ne olduğu bence tartışmalı. İmplante edilen uzuvun sadece oraya tutmuş olması bir başarı olarak kabul edilmemeli. Yüzde hadi hiç olmazsa nakil en azından yüze bir şekil verme ve hastayı topluma dahil etme yönünden işe yarayabilir. Ancak ekstremitede motor ve sensorial fonksiyonların gelişmemesi durumunda takılan uzuv kötü bir protezden öte gitmez. O zaman da o kadar emeğe ve masrafa değmez. Bildiğim kadarı ile takılan greftin nörolojik regenerasyonu da halen büyük oranda imkansız. Zaten imkanı olsaydı günümüzde felçli hasta kalmazdı. Saygılarımla.
0
Cevapla
ali söyler
hacettepenin yaptığı operasyon bu işi maalesef bir yarışma haline getirmektir.ben taşı daha uzağa atarım kokusu ortalığa yayılmış durumda.tıpta ben yaptım oldu diye bir şey yok.bu mantığın sonu yine hüsran olmuştur.hele yüz naklinde sıfır endikasyon olduğu ilgili çevrelerce söylenmekte.zaten resmini gördüyseniz neden yapıldığını sorgularsınız.bu iş çatlak bir kemiği ayırıp tam kırık haline getirip çivilemeye benziyor.yani böyle ucube bir iş...bu konu bir an önce adli ve idari yönden soruşturulmalı ki zavallı insanlar sömürülmesin.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir