Prof. Dr. İsmail Remzi Tözün ve Prof. Dr. Metin Türkmen, kendi deyişleriyle "can arkadaşlar". İki hekim, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde birlikte okudu. Üniversitede tanıştıkları kız arkadaşlarıyla evlendi. Askere birlikte uğurlandı. Dönüşlerinde aynı hastanede çalıştılar. Acı bir tesadüf onları babalarının ölümünde de buluşturdu.
KOZYATAĞI Acıbadem Hastanesi’nde kalp yetmezliği tedavisi gören emekli Albay Halis Tözün vefat edince, kongre nedeniyle Antalya’da olan oğlu Prof. Dr. Remzi Tözün ve eşi Prof. Dr. Nurdan Tözün hastaneye gidemedi. Onların yerine hastaneye arkadaşı Prof. Dr. Metin Türkmen koştu. Ancak iki saat sonra Prof. Dr. Metin Türkmen’e prostat kanseri olan babasının yoğun bakıma alındığı haberi geldi. Prof. Türkmen, bu kez koşarak kendi babasına gitti. Cumhuriyet dönemi Türk fotoğrafçılığının duayeni, fotoğrafçılığın Güzel Sanatlar’da ders olmasını sağlayan Cafer Türkmen, oğlunun kollarında yaşamını yitirdi.
AYNI GÜN AYNI SAAT
Halis Tözün’ün cenazesi Pazar günü öğle namazında Kadıköy Kızıltoprak Rüştüpaşa Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından, Cafer Türkmen’in cenazesi de aynı gün aynı saatte Bebek Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.
ACILARDA DA ORTAK
Prof. Dr. Metin Türkmen’in eşi jinekolog Dr. Sühendan Türkmen, sınıf arkadaşı dört hekim olduklarını belirterek "Kader bizi hep bir arada tuttu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden birlikte mezun olduk. Metin ve İsmail ortopedi alanında uzmanlaştı. Askere beraber uğurladık. Hep kader ortaklığı yaptık. Babalarımızın aynı günün akşamında ölmesiyle acılarımız birbirine karıştı" dedi.
Prof. Dr. İsmail Remzi Tözün’ün eşi Prof. Dr. Nurdan Tözün de 30 yıllık arkadaş olduklarını anlatırken, "Aynı saatlerde babamızı kaybettik. Biz mutlulukları hep beraber yaşadık. Acıyı da paylaşıyoruz" diye konuştu.
Anadolu parsının tek fotoğrafı Türkmen’in
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde fotoğrafçılık bölümünü kuran Cafer Türkmen, İFSAK’ın da kurucuları arasında yer aldı. Prof. Dr. Metin Türkmen, babasının fotoğrafçılığa, Manyas Kuş Cenneti’ni keşfeden Alman bilim adamı Prof. Dr. Curt Kosswig’in Anadolu gezileriyle başladığını belirterek yıllardır süren "Anadolu parsının fotoğrafını kim çekti" tartışmalarına ilişkin şunları söyledi:
"Birçok kaynakta, Anadolu parsının bugüne kadar doğada canlı olarak çekilen tek fotoğrafının Prof. Dr. Kosswig tarafından çekildiği belirtiliyor. Ancak o fotoğrafı benim babam çekti. Çünkü babam Curt Kosswig’in ekibinin fotoğrafçısıydı. Turlardaki tüm fotoğrafları babam çekmiştir. Negatifleri de benim arşivimdedir."
Hürriyet