Medimagazin logo

Bu seneki grip aşısı nasıl?

Kaynak: SABAH - DR. EREN EROĞLU
 Bu seneki grip aşısı nasıl?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Geçen sene grip aşısı yaptırmıştım. Bu sene de gripten korunmak için aşı olmam gerekiyor mu? A.B./İstanbul

Her sene salgın yapan grip mikropları değişiklik gösterebildiğinden, aşıyı tekrarlamak bağışıklığın devamı için önemlidir. 2012-2013 yılının grip aşısının içinde, Dünya Sağlık Örgütünün kuzey yarım küre için belirlediği; Influenza A (H1N1), Influenza A (H3N2) ve Influenza B virusleri bulunuyor. Bu seneki aşıda H1N1 virusü, geçen yılki ile aynı kalırken; H3N2 ve B virüslerinin tiplerinde değişiklikler olmuştur. Özellikle aşı olması tavsiye edilenler; astım, KOAH, diyabet, kalp, böbrek hastası olanlar ve bu kişiler ile aynı evde yaşayanlardır. Örneğin; evde astımlı biri varsa, evdeki herkes aşılanmalıdır.

BURUN DEĞİL KOLDAN
Bağışıklık sistemleri baskılanmış kişiler, HIV+ olanlar, kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli olanlar da risk altındadır ve aşılanmaları önerilir. Fakat bu kişilere sprey ile burundan değil, enjeksiyonla koldan aşı yapılmalıdır.


***

Stres ve bağışıklık arasındaki ilişki

Her sene çok grip oluyorum ve zor iyileşiyorum. Bunda acaba işimin aşırı stresli olmasının etkisi olabilir mi? M.L./Ankara

Kabul edilebilir düzeyde stres; verimliliği artırmada faydalıdır ve sonrasında yaşanan haz duygusu, ruh ve beden sağlığı için gereklidir. Bir sunuma hazırlanmak, sınav için çalışmak ya da sonu iyiye varacak rekabet, bedeni hazır ve dinç tutar. Hatta çalışmalar, bunun bağışıklık sistemini uyardığını bile göstermektedir. Fakat devam eden ve azalmayan stres; adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarının kanda hep yüksek kalmasına neden olur. Bu durum bağışıklık ve kalp damar sistemi de dahil birçok sistemi kötü etkiler. Stresi tetikleyen faktörlerin ne olduğunu belirlemek ve onlardan uzak durmaya çalışmak, spora zaman ayırmak ve hoşlanacağınız işlerle uğraşmak, ömrünüzü artıracaktır.


grip aşısı
kimler grip aşısı yaptırmalı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir