Medimagazin logo

'Bu hapları acilen yasaklayın'

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, gıda takviyesi adı altında sağlık beyanları kullanılarak piyasaya sürülen, yazılı ve görsel medyada tanıtımı ve pazarlaması yapılan bitkisel ürünlerin satışının acilen durdurulmasını istedi.
Kaynak: AA
'Bu hapları acilen yasaklayın'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Çolak, 14 Mayıs-20 Mayıs tarihlerini kapsayan “Eczacılık Haftası” dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, hafta boyunca Türkiye'de ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelen bitkisel ürünlerin ve gıda takviyelerinin kullanımı konusunda halkı bilgilendirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Dünya ölçeğinde değişen sağlıklı olma anlayışı çerçevesinde alternatif ya da destekleyici tedavi gibi farklı tedavi yöntemlerine ve bitkisel ürünlere yönelik artan bir ilgi yaşandığına dikkati çeken Çolak, buna paralel olarak söz konusu ürünlerin kullanımına bağlı ilaç etkileşimleri ve rahatsızlıklarda da artış gözlemlendiğini söyledi.

Bitkisel ürünler konusunda Türkiye'de alanın tanımlanması, yasal düzenlemeler ve denetim aşamasında ciddi sıkıntıların bulunduğunu anlatan Çolak, bunlardan en önemlisinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan gıda destek maddesi adı altında ruhsat alıp bitkisel tedavi edici şekliyle piyasaya sürülen ürünler olduğunu belirtti.

2010 yılında yürürlüğe konulan Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Yönetmeliği ile Türkiye'de de bitkisel ilaçların sunumunda eczanelerin yetkili ve sorumlu olduğunun yasal bir çerçeveye kavuşturulduğunu ifade eden Çolak, ancak bitkisel ilaç tanımı ve sınıflandırması açısından mevzuatta boşlukların bulunması nedeniyle söz konusu ürünlerin eczaneler dışında halka sunulmaya devam ettiğini söyledi.

Bitkisel ürünlerin gereğinden fazla dozda kullanılması ya da faydalanıcıların doğru belirlenememesi durumunda yarardan çok zarar getireceğini belirten Çolak, bu ürünlerin özellikle çocuklarda, hamilelerde ve emziren kadınlarda, yaşlılarda, ergenlik çağındaki gençlerde, bağırsaktaki emilimi etkileyen patolojik durumlarda, uzun süren ya da cerrahi müdahaleden geçmiş hastalarda beklenenden çok daha farklı veya çok daha artmış oranlarda etki gösterebildiğini anlattı.
Bitkisel ürünlerin ve gıda takviyelerinin diğer ilaçlarla birlikte kullanılırken son derece dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Çolak, bu konuda en doğru bilgiye hekim ve eczacı vasıtasıyla ulaşılabileceğine dikkati çekti.

"BİTKİSEL İLAÇLAR ECZACILAR ELİYLE YÜRÜTÜLSÜN"

Türkiye'de bitkisel ürün, drog ya da ilaçlarla ilgili olarak eğitim alan asli meslek grubunun eczacılar olduğunu kaydeden Çolak, “Doğru üretim standartlarına göre üretilmiş bitkisel ilaçların doğru danışmanlık hizmeti ile halka sunulması ancak eczacılar eliyle yürütülebilir” ifadelerini kullandı.

“Yanlış bitkisel ürün kullanımı, yarattığı olumsuz sonuçlar itibarıyla sağlık ekonomisi bakımından da büyük bir külfet getirmektedir” diyen Çolak, şunları kaydetti:
“Halk sağlığı açısından yarın daha büyük sorunlarla karşılaşılmak istenilmiyorsa gıda takviyesi adı altında sağlık beyanları kullanılarak piyasaya sürülen, yazılı ve görsel medyada tanıtımı ve pazarlaması yapılan ürünlerin satışı acilen durdurulmalıdır. Sağlığa ilişkin her türlü ürün Sağlık Bakanlığı'nın onayından geçtikten sonra bir sağlık profesyoneli olan eczacı danışmanlığında hastalara ulaştırılmalı, bu ürünlerin satışı yalnızca eczanelerimizden gerçekleştirilmelidir.”

YASAYA DESTEK

Çolak, bir soru üzerine Eczane ve Eczacılık Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifinin yarın TBMM Genel Kurulu'nda görüşüleceğini dile getirerek, yasa teklifinin tüm talepleri karşılamadığını, ancak bu haliyle bile olsa özellikle eczane eczacılarının sorunlarını büyük ölçüde çözeceğini düşündüklerini ifade etti. Çolak, “Yasayı bu haliyle destekliyoruz” dedi.

Çolak, soru üzerine Türkiye'deki ideal eczane sayısının 20 bin dolayında olduğunu belirterek, “4 bin fazlalık var ama biz ilçeyi baz aldık. İlçeyi baz aldığınızda bazı ilçelerde eczane açılmayacak ama bazı ilçelerde de eczanelerde açılabilecek. Böylece ilçe bazında 2 bin 500 tane eczane açılabilecek alanımız var” dedi.

'bu
hapları
acilen
yasaklayın'
Yorum (5)
ahmet
Bu yazidan somut bir sonuc cikaran varmi.sadece genel elestiriler var.muhtemel de eczacilarin parasal cikarlarini koruma adina bir haber.oysa insanlara eger gercekten faydali olacaksan bilimsel olarak aciklayacaksin su urun su hastaligi ya da yan etkiyi yapmistir vb.gibi yazacaksin oyle herhangii bir siradan gazetede magazinsel haber gibi degil
0
Cevapla
sena
öff ahmet bey her eczacılarla ilgili haberin altına yorum yapmaktan yorulmadınız mı?? nedir bu eczacılara olan ilginiz anlayamadım. bi kıskançlık mı bu acaba merak ediyorum. bahsettiğiniz bitkisel ilaçların hangi hastalığa hangi dozda iyi geldiğini yan etkilerini sizlerden çok eczacılar biliyor merak etmeyin. iyi çalışmalar size..
0
Cevapla
Volkan Bozdan
Bu yazıda sayın başkan çolak'ın söylediğini her daim eczacı odası eğitimlerinde ve ulusal basında özellikle beyaz tv'de heer sabah söylüyorum. Hali hazırda Fitovision diye Bitkisel Drog'lar var. Fakat 24.000 Eczanede olması gerekirken 4 aylık periyotda 611 eczanede satılıyor. Yasa beklenene kadar acilen Fitoterapi Bitkisel droglara eczanlerin sahip çıkması gerekiyor. Sayın Başkanıda tebrik ediyoruz. Güzel bir girişimde bulunulursa bu süreci hızlandırabiliriz. Sağlık ile Volkan Bozdan
1
Cevapla
ekrem
onların arkasında ki güçlere bakmak lazım.yöresel ve dini kanallardan hiç ayrılmayan bu şarlatan doktorları acaba kim destekliyor.
0
Cevapla
Ahmet Yılmaz
Ahmet hekim isimli arkadaş seni at gözlüklerini çıkarmaya davet ediyorum.Şu an Türkiye de sadece tarım bakanlığından,hiçbir inceleme yapılmadan sadece kağıt üzerinden ruhsatı alınmış yüzlerce bitkisel drog içerdiğini öne süren ne olduğu belirsiz ürünler var.Bitkisel ürün denildiğinde senin gibi insanlar zannediyorlar ki hiçbir advers etkisi yok, hiç bir ilaçla etkileşimi yok tamamen masum ürünler olarak algılanıyorlar.Her madde zehirdir zehirle ilacı birbirinden ayıran dozudur..Madem hekimsin bunu bilmen lazım..Farmakognozi fitoterapi gibi ciddi dersler Eczacılık fakültelerinde ana ders olarak okutuluyor ve her eczacı aynı zamanda bitkisel drog ve etken madde uzmanıdır.Bu tip ürünler kesinlikle sağlık bakanlığından onaylı olmalıdır ve bir eczacı denetiminde satışa sunulmalıdır.Sen gündemi de takip etmiyon sanırsam çünkü sürekli zayıflama ürünleri furyası oluşuyor ülkemde ve birileri ölünce yasaklanıp toplatılıyor.Evet bir menfaat söz konusu o da halkın menfaati..Ama eczacıları o kadar kıskanıyorsun ki bunu anlayamıyorsun.Sana tavsiyem haset ve kin besleyeceğine git bir kaç eczacı ile tanış konuş muhabbet et.Beceremiyorsan insanlarla diyalog kurmayı, Öss sınavına tekrar gir ve bir eczacılık fakültesi yaz.Nasılsa bissürü fakülte açıldı..Hadii Ahmet Hekimm o kadar zor değil sen de başarabilirsin...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir