Medimagazin logo

Bu doktora güvenilir mi?

AKŞAM'dan Burak Kılanç'ın yazısı....
Bu doktora güvenilir mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hekimlik mesleği hem maddi hem de manevi anlamda, icra eden kişiye toplumda büyük prestij kazandıran bir meslektir. Uçakla seyahat ederken sağlık problemi yaşayan bir yolcuya müdahale için “acil bir durum var, aranızda hekim var mı ?” diye bir anons duymanız olasıdır. Endüstri mühendisi, hukukçu ya da öğretmenseniz bu mümkün değildir.


Hekimlik mesleği yaşamın kendisidir. Yapılacak hatanın geri dönüşü yoktur. Mükemmel ancak çok hassas ve kırılgan bir sistem olan insan vücudunun iyiye ya da kötüye gitmesi hekimin vereceği anlık kararların kalitesine bağlıdır. İşte bu çok yalın gerçek nedeniyle tüm toplumlarda hekimlik eğitimine kabul kriterleri yüksek tutulur. Önceki haftalarda bu köşede paylaşmıştım. Ülkemizde de yıllardır en başarılı sayısalcı öğrenciler tıp fakültelerine yerleşiyor.


İnsan, kendisi ya da bir yakını hasta olduğunda “en iyi” doktoru bulmaya, hastasını o doktora muayene ettirmeye çalışır. Durum ciddi ise birden çok doktordan fikir alma çabasında olur. Sağlık açısından sıkıntı içinde olan kişi çok kırılgan ve hassas durumdadır. Hastalık hafif ya da ciddi olsun fark etmez, o durumdaki bir kişinin esas aradığı güvendir. Doktorun doğru teşhis koyduğuna ve doğru tedavi uyguladığına inanma ihtiyacı içindedir. Doğrusunun yapıldığına inandığında da eldeki tüm imkanları seferber etmeye hazırdır. Bu nedenle sağlık açısından “dar”da olan bir kişiyi kızdırmak da kandırmak da çok kolaydır.  


Son dönemlerde ve özellikle sağlık sektöründe özel sermaye yatırımları arttıkça, “iyi doktor” kavramı yanında “güvenilir doktor” kavramı da oluşmaya başladı insanlarımızın kafasında. İnsanın doktor tanıdıklarının/arkadaşlarının olması sadece gerektiğinde o kişiye muayene olunabilmesi açısından değil, sağlık sektöründe kazık yememek için danışabilecek birini tanıyor olmak açısından da önem kazandı.
Buraya nereden geldin diyeceksiniz. İki haftadır, üniversitedeki çalışanlarımızdan birinin eşinin sağlık problemleriyle ilgili gelişmeleri takip ediyorum. Rutin sağlık kontrolleri sırasında ortaya çıkan ultrason sonuçları bazı önemli risklere işaret ettiği için bu çalışanımız hem devlet hem de özel hastanelerde birden çok doktor ile görüştü. Doktorlardan gelen görüş ve öneriler insanı hayrete düşürecek cinsten. Çalışanımız, ameliyatı olmazsa olmaz gören doktorlara mı yoksa endişe etmeye gerek olmadığını söyleyen doktorlara mı inanacağı konusunda çıkmaza girmiş durumda.


İşin en kötüsü hem kendisi hem de yakın çevresinin aklında hekimler hakkında ciddi güvensizlik duygusu oluşmuş olması. Özellikle, özel hastanelerdeki doktorların gereksiz yere insanı ameliyat masasına yatırdıkları konusunda yargısı neredeyse kesinleşmiş gibi. Nasıl tamir olunur bilinmez. Her gün bana güvenilir bir doktor tanıyıp tanımadığımı soruyor. Umarım sıkıntısını yakında çözeceğiz. Çok şükür yakın çevremde güvenilecek pek çok doktor arkadaşlarım var.


Sağlık konusunda toplumda böyle algıların ve yargıların oluşuyor olması düşündürücü. Hoş ateş olmayan yerden de duman çıkmaz.


Hipokrat yemininin günümüz versiyonlarından birini hatırlatarak yazımı sonlandırıyorum: “Tıp fakültesinden aldığım bu diplomanın bana kazandırdığı hak ve yetkileri kötüye kullanmayacağıma, hayatımı insanlık hizmetlerine adayacağıma, insan hayatına mutlak surette saygı göstereceğime ve bilgilerimi insanlık aleyhinde kullanmayacağıma, mesleğim dolayısıyla öğrendiğim sırları saklayacağıma, hocalarıma ve meslektaşlarıma saygı göstereceğime din, milliyet, cinsiyet, ırk farklarının görevimle vicdanım arasına girmesine izin vermeyeceğime, mesleğimi dürüstlük ve onurla yapacağıma, namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.”

bu
doktora
güvenilir
mi?
Yorum (30)
KEREM KAYA
SAYIN BURAK KILINÇ BAZI DOKTORLARIN BEKLEYELİM AMELİYATA GEREK YOK DEMESİ VE DİĞER DOKTORLARIN HEMEN AMELİYAT DEMESİ PARA NEDENİYLE DEĞİL...BUNUN SEBEBİ BİNLERCE HASTA BAKIP BİR TANESİNDE Bİ SONUN OLDUĞUNDA 100 BİNLERCE LİRA TAZMİNAT DAVASI AÇILMASI VE HEKİMLERİN GÜYA SİGORTASININ BÖYLE DURUMLARDA NE YAPACAĞININ BİLİNMEMESİ NEDENİYLEDİR...YANİ BEKLEYELİM DİYEN HEKİM AMAN BEN BULAŞMIYAYIM...DİYE DÜŞÜNÜRKEN AMELİYAT EDELİM DİYEN HEKİMDE AMELİYAT ETMEZSEM BAŞIMA BELA OLUR DİYE OLAYA BAKTIĞINDAN BUNLAR OLUYOR...BAZI GÜNLER HASTA BAŞI MUAYENE SÜRESİ 1-2 DAKİKAYA KADAR DÜŞÜYOR...BU KADAR KISA ZAMANDA NE YAPACAK HEKİM????
0
Cevapla
ÖMER HAYYAM
HİPOKRAT ONURLU VE DÜRÜST KAPİTALİST İDİ. Sayın yazar o Hipokrat yeminini sen çöpe at.... HİPOKRAT ŞUNLARI YAPARMIYDI ??? *** KÖLE GİBİ ÇALIŞMAK *** EMEĞİN PUANLAŞTIRILMASI *** DOKTOR CİNAYETİ *** PARA VE SENET İBARESİ OLMAYAN YEMİN SAYIN YAZAR HİPOKRAT *KALİTELİ VE *HUMANİST BİR KAPİTALİST DİR !!! HİPOKRATIN YEMİNİ SABİTTİR. *DEĞİŞTİRME ONU *DEĞİŞİRİLMESİNE ALET OLMA *HERKES KENDİ İŞİNE GELEN HİPOKRAT YEMİNİ YAPSIN O ZAMAN *BUNLAR AYAK OYUNLARI VE ALET OLMA ORJİNAL HİPOKRAT YEMİNİ "Hekim Apollon Aesculapions, Hygia Panacea ve bütün Tanrı ve Tanrıçalar adına. And içerim, onları tanık ve şahit tutarım ki, bu andımı ve verdiğim sözü gücüm kuvvetim yettiği kadar yerine getireceğim. Bu sanatta hocamı, babam gibi tanıyacağım, rızkımı onunla paylaşacağım. ***Paraya ihtiyacı olursa kesemi onunla bölüşeceğim. ***Öğrenmek istedikleri takdirde onun çocuklarına bu sanatı bir ücret veya senet almaksızın öğreteceğim. Reçetelerin örneklerini, ağızdan bilgileri şifahi bilgileri ve başka dersleri evlatlarıma, hocamın çocuklarına ve hekim andı içenlere öğreteceğim. Bunlardan başka bir kimseye öğretmeyeceğim. Gücüm yettiği kadar tedavimi hiçbir vakit kötülük için değil yardım için kullanacağım. Benden zehir isteyene onu vermeyeceğim gibi, böyle bir hareket tarzını bile tavsiye etmeyeceğim. Bunun gibi bir gebe kadına çocuk düşürmesi için ilaç vermeyeceğim. Fakat hayatımı, sanatımı tertemiz bir şekilde kullanacağım. Bıçağımı mesanesinde taş olan muzdariplerde bile kullanmayacağım. Bunun için yerimi ehline terkedeceğim. Hangi eve girersem gireyim, hastaya yardım için gireceğim. Kasıtlı olan bütün kötülüklerden kaçınacağım. İster hür ister köle olsun erkek ve kadınların vücudunu kötüye kullanmaktan mazarattan sakınacağım. Gerek sanatımın icrası sırasında, gerek sanatımın dışında insanlarla münasebette iken etrafımda olup bitenleri, görüp işittiklerimi bir sır olarak saklayacağım ve kimseye açmayacağım."[
0
Cevapla
seyfullah kılıç
Allahım ne günlere kaldık. Gasteci doktorlara ahlak dersi veriyor. hem konuyu bilmiyor hem ahkam kesiyor. ahlak seviyesi siyasilerle bir tutulan gasteci bide hipokrat andını bizlere hatırlatıyor. Sen önce kendi mesleğini satanlara hesap sorda sonra bize gel. Patronunun siyasinin istediği haberi köpürt istemediğini yok say. istediğin insanı yücelt istediğin insanı yerin dibine sok. siz busunuz. Noam chomsky nin dediği gibi;" gücün rıza oluşturma payandaları".
0
Cevapla
kevser sert
Burada sorgulanması gereken hekim değil halen uygulanmakta olan ve adına sağlıkta dönüşüm programı dedikleri sistemdir.Her gün bu ve buna benzer durumların binlercesi yaşanıyor.Ancak her ne hikmetse gazeteciler bu konuyu araştıracakları yerde ancak bir yakınlarının başına herhangi bir ciddi sağlık problemi geldiğinde konuyu gündeme getiriyorlar.Oysa yukarda da belirttiğim gibi burada esas sorgulanması gereken bizatihi uygulanan sistemin kendisidir.Yoksa bu ve buna benzer konuları daha çoook yaşar bizim değerli gazeteci arkadaşlarımız.
0
Cevapla
Dr.Cevdett
İnsan bedeninin üzerinden para kazanılan bir meta haline dönüştüğü, muayene ve ameliyatların paraya tahvil edildiği materyalist anlayışlı bu kapitalist sistemde doktorlara güvensizlik gayet doğal. Mesleğimizi değersizleştiren ve sıradanlaştıranlar kendileride hekim olmalarına rağmen ne yaptıklarının farkında olmayacak kadar gafildirler. Bizi bu hale düşürenlere yazıklar olsun.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir