Medimagazin logo

Bu ameliyat Guinness'e bile girer

Yaygın atardamar tıkanıklığı bulunan ve kalbindeki 12 damara "tam kanlandırma" yöntemiyle by-pass yapılan hasta, tıp literatürüne girmeye hazırlanıyor.
Bu ameliyat Guinness'e bile girer
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hastanın ameliyatını yapan doktorlar, dünyada aynı anda bu sayıda kalp damarı değiştirilen bir başka hasta bulunmadığını ifade ediyor.

 

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Kliniği eğitim sorumlusu Prof. Dr. Kerim Çağlı, yaygın vücut atardamar hastalığı (Diffüz Vaskülopati) bulunan Taner Uslu'ya (42) uygulanan operasyonu anlattı.

 

By-pass ameliyatından önce operasyona hazırlık amacıyla hastanın tıkalı sol bacak ana atardamarı ile sol şah damarının stentle açıldığını belirten Çağlı, yaklaşık bir hafta sonra da by-pass ameliyatı gerçekleştirildiğini bildirdi.

 

Şeker hastalığı da bulunan, kalbindeki 3 ana atardamarı ve yan dal atardamarları tıkalı hastanın, "tam kanlandırma" yöntemiyle uygulanan by-pass ameliyatıyla 12 damarının değiştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Çağlı, şu bilgileri aktardı:

 

"Ameliyat sırasında bu kadar çok sayıda damara by-pass yapmayı ummuyorduk. Bu ameliyat zamana karşı bir yarıştır ve işlemin uzaması halinde diğer by-passları da riske atma ihtimali ortaya çıkar. Hastamızın 3 ana damarı ve buradan çıkan yan dallar tıkalıydı. Rutinde bu tür hastaların sadece ana damarlarına açılma işlemi uygulanır. Ama biz son derece hızlı bir şekilde hem ana damarı hem de yan dalları açarak bu operasyonu tamamladık. Ameliyat bittiğinde 12 damarın değiştiğini görmek bizi mutlu etti. Böylece dünyada bir ilke de imza atmış olduk. Aynı anda bu kadar çok sayıda damarı by-pass edilen başka hasta yok. Tıp literatürüne geçen 2010 yılında yapılan 10'lu by-pass vakası var. Ayrıca hastamız Guinness rekoruna da aday. Rekorlar kitabında 2011 yılında kaydedilen 11'li by-pass var ama bu da aynı anda değil 3 ayrı seferde yapılmış. Bizim hastamızın hem 12 damarı değiştirildi hem de bu aynı operasyonda yapıldı."

 

Ameliyat öncesi hastanın yüzde 30-35 oranında kasılan kalbinin tam kanlandırma işlemi ve yan dalların da açılması sayesinde yüzde 60 civarında kasılma yeteneği kazandığını bildiren Prof. Dr. Çağlı, "Kontrol için yapılan anjiyografide hastamızın by-pass yapılan tüm damarlarının açık olduğunu gördük. Bu son derece olumlu bir gelişme" diye konuştu.

Prof. Dr. Kerim Çağlı, ameliyatı uluslararası yayın haline getireceklerini, böylece hastanın tıp literatürüne gireceğini bildirdi.

 

"Artık daha iyi nefes alabiliyorum"

Kalbindeki 12 damara by-pass yapılan 4 çocuk babası Taner Uslu, artık daha sağlıklı bir hayatı olduğunu belirtti.

 

Uzun yıllardır şeker hastalığıyla mücadele ettiğini ancak kalbindeki rahatsızlığın farkında olmadığını dile getiren Uslu, "Kalp hastası olduğumu tesadüf eseri öğrendim. Rahatsızlanınca kalp krizi geçirdiğimi söylediler. Ameliyat sonrası kendimi daha iyi hissediyorum. Nefes darlığım, ayaklarımda ve ellerimdeki güçsüzlük gitti. Gücüm yerinde, gayet iyiyim" dedi.

 

Dünyada 12 damarı by-pass edilen tek vaka olduğu anımsatılan Uslu, duygularını, "Kendimi çok şanslı hissediyorum. Sağ salim kurtulduğuma çok seviniyorum. Çok iyi doktorlarım var, onlara çok şey borçluyum" sözleriyle dile getirdi.

dr. kerim çağlı
ameliyat
guinness
Yorum (4)
aydin sinal
kalbin 12 damarimi varmis?sayin profosör sayesinde ögrendik,Arkadaslar ben bu haberden hic bir sey anlamadim,3 ana damar ve kilcal damarlar tikaliysa bu hasta simdiye kadar nasil yasadi?vallahi tipbi yeniden ögreniyorum,belki yakinda A.dorsalis penis e de by-pass yaparlar epey müsterisi cikar diye tahmin ederim.
0
Cevapla
hasan ekim
Kalbin 3 ana damarı var ama bunların D1,2,3. OM1,2,3 vs yan dalları da var. Zannedersem yan dalların hem sayısı fazla hem de çapları geniş (bypass'a uygun). Anjiyo da ise 12 bypass'ında açık olması çok iyi bir ameliyat yapıldığını gösteriyor. Ayrıca stenlemeyle ekstremite damarı ve karotiste açılmış. Çok iyi bir hibrid ameliyat olmuş. Tabiatıyla bu tip olgular son derece az görülür. Yayınlanması gerekir. Bence İngilizce yanında Türkçe yayını da olursa daha faydalı olur.Ekibi başarısından dolayı kutlarım.
0
Cevapla
murat murat
bir şeyin rekor olması çok doğru olduğu anlamına gelmez mesela geçen sakalıyla 70 kilo kaldıran bir adam vardı çok sağlıklı birşeyse hemen herkes sakalına 60-70 kilo bağlasın işin geyiği bir tarafa bu ameliyatta yine 3-4 bypass damarı kullanılarak ardışık by pass yapılmıştır yani paralel damarlara aynı greftten sanki yol üstündeki istasyonlara ugrayan tren gibi ardışık bypass konulur ama bu kadar yaygın koroner hastalığında ne kadar uzun ömürlü olur tartışılır bypass sonrası anjio ne zaman yapılmış 1. hafta 1. ay 1. yıl hep farklıdır bu anjio muhtemelen bukadar damar bagladık bakalım acık kalmışmı diye erken dönem yapılmıştır. elinize sağlık ama doğru mu onu bir kvc-kardiyo kongresinde tartışalım
0
Cevapla
A.Öbek
(maalesef hekim ) Sn. Aydın Sinal, Lütfen biraz ciddiyet. Madem yazmayı seviyorsunuz, aceleci olmadan yazmanızı önreririm. Yazınıza cevap olarak hemen yanınızdaki yorumcu arkadaşı okumanız kafi. Guinness lik operasyonu gayet güzel izah etmiş.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir