ANKARA-Ulusal sağlık teknolojileri sektörünün yenilikçi ve rekabetçi yönünün kanser teşhis, planlama ve tedavi teknolojileri alanında geliştirilmesini amaçlayan TÜBİTAK, söz konusu teknolojiler üzerine geliştirilecek projelere 2,5 milyon liraya kadar destek sağlayacak.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, TÜBİTAK, insan sağlığının korunması ve yaşam kalitesinin sürekli yükseltilmesi amacıyla ulusal sağlık teknolojilerinin yenilikçi ve rekabetçi yönünün geliştirilmesi için proje destekleri hazırlıyor.
Kurum, bu kapsamda, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en önemli sağlık problemlerinden biri olan kanser hastalığının teşhisi, planlaması ve tedavisine yönelik yapılacak araştırmalara destek verebilmek için çağrıya çıktı.
Söz konusu çerçevede hazırlanan çağrıya sunulacak proje önerilerinin hem katma değeri yüksek, yaratıcı ve yenilikçi olması hem de uygulama projelerine temel teşkil edecek veya uygulama projelerine girdi sağlayacak teknolojik ürün ve/veya bilgi üretmeye yönelik olması bekleniyor.
Proje önerileri
Bu alandaki proje önerilerinin, TÜBİTAK tarafından belirlenen konulardaki mevcut yöntem ve sistemlerin iyileştirilmesi ile yeni yöntem ve sistemlerin geliştirilmesine odaklanması gerekecek.
Söz konusu konular; kanser tanısı için hassas görüntüleme yöntemleri ve sistemler, patolojik/normal doku ayrımını hızlı ayırt edecek yöntem ve sistemler, organa veya dokuya özgü uygun doz veya enerji ölçüm ve planlama yöntemleri ile hayvan deneylerine yönelik özel sistemler gibi 10 ana başlıktan oluşacak.
Destek, küçük ölçekli projeye de var, büyük ölçekliye de
Söz konusu yöntem ve sistemlere ilişkin önerilecek projeler; küçük, orta ve büyük ölçekli projeler olarak hazırlanabilecek. Orta ve büyük ölçekli projelerde, projelerin farklı kurum/kuruluşlarda yürütülen ve birden fazla 2 kurumun yer aldığı alt projelerden oluşması ve özel sektörün katılımı aranacak.
TÜBİTAK, "Kanser Teşhis, Planlama ve Tedavi Teknolojileri Çağrı Programı" kapsamında küçük ölçekli projelere 500 bin liraya kadar, orta ölçekli projelere 500 bin lira ile 1 milyon lira arası, büyük ölçekli projelere de 1 milyon lira ile 2,5 milyon lira arası destek verecek.
Bu arada, proje yöneticilerine aylık 2 bin 500 lira, proje yürütücülerine aylık 2 bin lira, araştırmacılara aylık bin lira ve danışmanlara yıllık bin 500 lira ödenecek.
Söz konusu çağrı programına başvuru süresi 2 Eylül'de son bulacak.
Sağlık alanında 8 farklı alana daha 2,5'er milyon liralık destek
TÜBİTAK, öte yandan,
"Viral, Bakteriyel Patojen ve Parazitlere Karşı Aşı Geliştirilmesi",
"Tıbbi Tanı Kitleri, Kitlerle İlgili Cihaz, Yazılım ve Referans Materyallerinin Geliştirilmesi",
"Hücresel Tedavi Ürünlerinin Geliştirilmesi",
"Biyomedikal Görüntüleme Teknolojileri",
"Kateter ve Endoskopik Görüntüleme Teknolojileri",
"Mikro/Nano Taşıyıcı Sistemler",
"Doku Rejenerasyonunu Hedefleyen Biyomalzemeler ve Ürünleri" ve
"Katma Değeri Yüksek Fonksiyonel İmplant Malzemeler" çağrı programları kapsamlarında hazırlanacak projelere de aynı desteği sağlayacak.