Medimagazin logo

Birlikler arası ve birlik içinde ortalama hekim puanı ayrımı ne zaman bitecek?

Kaynak: MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ
Birlikler arası ve birlik içinde ortalama hekim puanı ayrımı ne zaman bitecek?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı 06/07/2011 tarihli ve 27986 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yıllardır uygulanmasına rağmen bazı madde ve buna bağlı uygulamaların sonuçları ve etkileri değerlendirilip, yenilenmediği için hastaneler arasında aynı hastanedeki farklı başhekimlerin farklı uygulamaları nedeni ile ciddi haksızlıklar aynı işi yapan hekimler arasında uçurumlar mesleki çatışmalar yaşanmaktadır, Yönetmelik”teki birkaç madde ile hekimler arasında bu döner sermaye uçurumunu azaltmayı amaçladı. Yönetmelikten daha sonra yayınlanan genelge ile de “ilgili branşın hasta yetersizliği sebebiyle puanı hastane hizmet puan ortalamasının altında kalan klinisyen uzman tabiplerin, başhekime gerekçeli olarak başvurmaları halinde, başhekim tarafından yapılacak değerlendirme neticesinde uygun görülen uzman tabiplere puanına ilave olarak hastane hizmet puan ortalamasının % 70 i oranında ek puan verilebilecektir.” hükmü getirilmiştir.aynı bölgedeki ilçe hastanesinde aynı branştaki iki hekim başhekimlerin farklı tutumları nedeniyle farklı ek ödemeler almakta ,aynı hastanede bir önceki başhekim bu madde ile uygulayarak hekim içi çatışmayı engelleyerek dengeyi sağlarken yeni gelen başhekim ben bu maddeyi uygulamaya sıcak bakmıyorum bu bir hak değildir, doktor arkadaşlardan hemşire arkadaşlardan  şikayet var diyerek kriterlere uyan hiçbir hekime bu hakkı vermemekte bakanlığın verdiği yetkiyi uygulamaktadır.

Bakanlık haklı olduğunu düşünenler için internet ortamından ek ödeme itiraz sayfası oluşturarak başhekimce kabul edilmeyen başvuruları kabul etti ve oluşturduğu komisyon tarafından incelemeye aldı,fakat başhekimin red verdiği çoğu branşlarda aldığımız bilgilere ve duyumlara göre bakanlık red cevabı vermiştir çünkü burada hekimin objektif olarak çalışmasını emeğini hasta memnuniyetini gören başhekimdir,  bakanlık sadece sayılar üzerinden bir değerlendirme yaparak sonuç vermektedir.bakanlık yetkiyi kullanmayı idareye bırakırken , başhekimler topu bakanlığa atarak hekimlere karşı kötü olmaktan kurtulmaya çalışmaktadırlar.

Buraya kadar her şey güzel görünmekle beraber iyi niyetle yapılsa da bu yönetmelikle ilgili açıklama mahiyetindeki genelgede “Başhekim bu noktadaki değerlendirmesini yaparken, ilgili branşta bulunan tüm uzman tabiplerin durumu ile kurumun koşulları, hasta popülasyonu, ilgili uzman tabibin o ayki çalışma süresi, ilgili branşın hasta sayısındaki aylık veya mevsimsel değişiklikler gibi hususlarda her dönem (ay) için ayrı bir değerlendirme yaparak karar verecektir.” şeklinde bir açıklamaya gitmiştir,bakanlığın bu açıklamasına rağmen çoğu hastanendeki başhekimin bu konudaki tavır ve tutumu yine değişmemiştir.

Bu yönetmelikte bu noktadaki  belirsizliklerin bir an önce yeni bir ek ödeme yönetmeliği ile haksızlıkların giderilmesinin önü açılmalıdır.İnceleme komisyonlarının etkin olmaması çoğu hekimin yaptığı iş ve uygulamaları abartarak kodlaması nedeni ile ortalamanın altında kalan haksız yere ödemesi azalan hekimlerinin emeğini gören onları yücelten başhekim arkadaşlara hekim olmalarından  dolayı saygılarımı sunuyorum.

Dr.İ.B. Muğla Milas
 

birlikler
arası
ve
birlik
içinde
ortalama
hekim
puanı
ayrımı
ne
zaman
bitecek?
Yorum (11)
M.Z.
Birlik içinde tek bir ortalama puan olmalı. Eşit performans puanında, birlik içindeki herkez aynı ücreti alabilmeli. Bursa zübeydehanımdaki 15.000 puan, çekirge devletteki 15.000 puanın 1/3 değerinde olmamalı. Eğer gerçekten birlik varsa. Genel sekreter öncelikle bunu düzeltmeli.
0
Cevapla
taylan s.
Ortalama birlik puanı,yıllardır soylenen ama bır turlu ıcraata gecırılemeyen risk grubuna göre degerlendırme ve sıkı bır performans işlem denetimi( elinde sabim sopasıyla hekımlerın tacızıne yardım eden personellerın daha akıllıca ve faydalı calısma alanı olabılır.asıl haksızlıga belkı bır nebze care olurlar) gelmelıdır. Devlet işindekı sureklılık keyfı bashekım uygulamalarıyla yurumemelı,ben yaptım oldu durumuna CEO ya da kım sorumluysa ızın vermemelıdır.Eger bu hekımler sabıt, degısen bashekımle beraber uygulama da degısmısse o zaman o eskı bashekım hakkında devletı calısmayan ,yan gelıp yatan , gece 3 de canı sıkıldıgı ıcın hastaneye acıle gelıp hasta yakınlarının tehdıtlerı altında kursun dökturulen hastayı amelıyata alıp oyun oynayan , yalan dolan puanlar atmayıp döner sermayedekı arkadaslara iş bırakmayıp canlarının sıkılmasını,mesaılerının bos gecmesıne sebep olan hekımlere daha once para verdıgı ıcın devletı zarara ugrattıgı ıcın dava acılmalıdır.Diğerine ise el cırpılmalı,şarkı soylenmelı ve hastane onunde sarılmalıdır arkadaslar. ve sagır sultan ıcın ne zaman işitme cihazı için rapor yazılacak yoksa yıne bosa nefes ve aglama duvarında selpak satan hekımler...
0
Cevapla
dentist
arkadaslar öncelikle sunu söylemeliyim.kimsenin aldiği ucrette gözum/gözümüz yok.ancak biz devlet hastanesinde çalısan diş hekimleri olarak performans sıstemi cıktıgından beri maduruz.aynı ıslemleri yapmamıza aynı performansı gostermemıze ragmen adsm deki arkadasların aldıgı ek odemeye yaklasamıyoruz bile.sebebi işlem puanlarımızın katsayılarımızın uzm.dr arkadaslara göre cok dusuk kalması.bunun sonucu nekadar çalışsakta hastane ortalamsına yaklasmamız mumkun olmuyor.ve bizim için %70 gibi bir olayda sö konusu degil.yeni yılda performans sisteminin revize edilecegi söyleniyor umarım doğrudur.
0
Cevapla
Gazi
İdercilere 16-17 bin Tl maaş verin dermesine de, SB dışında olup döner, performans ve ek denge tazminatı bile alamayan binlerce hekimin çığlıklarını da duyun Allahaşkına..
0
Cevapla
kamil güneş
Puan abartıları önlenmelidir.Ayda 20 kez yapılan bir işlem 100 kez yapılmış gibi girilmemelidir.Kota olabilir.Örn. 100 hastada max. 15 sistoskopi kabul edilebilir,fazlası silinir.Tüm ülkede böyle standartlar olmalıdır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir