İSTANBUL - Babası doktor, annesi eczacı olan Elbruz Murat Baba, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğrenci. Çocukluğundan beri migren hastası, yani hayatı boyunca sık sık baş ağrısı çekti ve bu ağrıları migrene bağladı. Ancak ntvmsnbc’nin sağlık sayfasında okuduğu bir haber, Murat Baba'yı sağlığıyla ilgili önemli bir bilgiye ulaştırdı. “Hani ‘Bir kitap okudum, hayatım değişti’ derler. Benimki de öyle oldu. Sitenizde ‘Baş ağrısında 9 ciddi sinyal’ başlıklı haberi okuduğum anda kafamda soru işaretleri belirdi ve harekete geçtim” diyen Murat Baba’nın anlattıkları:
“Düzenli olarak ntvmsnbc’nin sağlık sayfasını takip ediyorum. Bir haberde yüksek eforla artan baş ağrısında anevrizma olabileceği belirtiliyordu. Bu cümleden şüphelendim, çünkü spor yaparken, migren olmadığını düşündüğüm baş ağrıları çekiyordum. O yazıyı anneme gönderdim, o da telaşlandı ve babamla paylaştı. Doktora gittik, doktor MR istedi ve gerçekten de beynimde üç noktada 4 milimetrelik anevrizma çıktı.
“GENÇ YAŞTA BEYİN KANAMASINDAN ÖLEBİLİRDİM”
Doktorlar, bu boyuttaki anevrizmaların hiçbir şikâyete neden olmayabileceğini söylediler ve "Şüphelenip doktora gittiğiniz için çok şanslısınız” dediler. Ben o haberi okumasaydım bu durum ortaya çıkmayacaktı. Çünkü insan durup dururken gidip beyin MR’ı çektirmez, zaten doktorlar da gerekli olmadıkça MR isteğinde bulunmaz. Matematiksel bir hesaplama yapan beyin cerrahları, “Başka bir sebepten dolayı beyin kontrolü yapılmasaydı, muhtemelen bu anevrizmalar büyüyecek ve 45-50 yaşlarında patlayacaktı” dediler. Bu da benim için hayati tehlike olacaktı, belki de beyin kanamasından genç yaşta ölecektim.”
PATLAMADAN VARLIĞI ANLAŞILMAYAN BALONCUK
Beyin anevrizması teşhisi alan Murat Baba, gerçekten şanslıydı. Çünkü uzmanlara göre de ölümcül bir hastalık olan anevrizmanın varlığı genellikle patlayınca anlaşılıyor. Anevrizmanın patlaması ise beyinde kalıcı hasar, felç veya ölümle sonuçlanabilen ciddi bir tabloya neden olabiliyor. Hastaların önemli bir kısmı da ilk kanamada hayatını kaybediyor.
DOÇ. ÇİZMELİ: ANEVRİZMANIN TESADÜFEN BULUNMASI AVANTAJ
Elbruz Murat Baba’ya anevrizma teşhisi koyan doktorlardan Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Olcay Çizmeli de, “Anevrizmalar doğuştan damar duvarındaki zayıflıktan çıkar. Onun için tesadüfen yakalanmış anevrizma çok önemlidir, çünkü hastaya sıkıntı yaratmadan yakalanmıştır. Anevrizmalar genellikle kanar ve ölüme varabilen sonuçlar doğurur. Bu açıdan Murat Baba’da olduğu gibi anevrizmanın tesadüfen yakalanması önemli bir avantajdır” dedi.
“HER BAŞ AĞRISINDA MR ÇEKTİRİLMEZ”
"Ancak buradan baş ağrısı çeken herkes MR ve BT çektirsin gibi bir mesaj çıkarılmamalı" diyen ve radyolojik tetkiklerde tıbbi gerekliliğin önemine dikkat çeken Doç. Çizmeli, “Baş ağrısı şikayeti olan her insan hemen tomografi veya MR çektirmeye kalkışmasın, bu işin doğrusu; şiddetli baş ağrısı olan hastaların önce bir nöroloğa başvurmasıdır. Nörolojideki değerlendirmeden sonra şüpheli bir durum varsa tomografi veya MR gibi tetkiklere yönelmek gerekir” uyarısında bulundu.
“ASLA AKLIMIZA GELMEZDİ”
Murat’ın eczacı olan annesi Zuhal Kurt ise, “Murat hem kendisinin hem de bizim hayatımızı kurtardı. Çünkü böyle bir durum bizim aklımıza asla gelmezdi. Biliyorsunuz anevrizma ancak patlayınca insanların haberi olur. Bu işteki anahtar nokta ise sitenizde okuduğu haber oldu” diye konuştu. Murat’a önümüzdeki günlerde operasyon yapılması planlanıyor. Zuhal Kurt, anevrizmalara müdahalenin ameliyatla klipleme veya stent şeklinde olacağını söyledi.