MEDİMAGAZİN - Trends in Molecular Medicine dergisinde 30 Haziran'da yayınlanan bir görüş yazısına göre, bir kişi hayati ve sağlıklı olduğunda dondurulan ve saklanan dışkı örnekleri, yaşlanma, hastalık veya antibiyotik kullanımı nedeniyle hasar gören bağırsaktaki bakterileri potansiyel olarak gençleştirebilir.
Harvard Tıp Okulu'nda doçent olan kıdemli görüş yazarı Yang-Yu Liu, dışkı nakillerinin halihazırda C. difficile'yi tedavi etmek için kullanıldığını söyledi.
Hasarlı veya yaşlanan bağırsak bakterileri ayrıca astım, alerji, mide- bağırsak hastalıkları ve tip 2 diyabet gibi sağlık sorunlarının artan oranlarıyla bağlantılı.
Bilim adamları, gençken sağlıklı dışkıyı saklayarak ve sonra kendinize geri bağışlayarak - otolog fekal mikrobiyota transplantasyonu (FMT) olarak adlandırdıkları bir süreç - yaşlanma ile ilişkili bu hastalıkların bazılarını önleyebileceğinizi savunuyor.
Otolog FMT'nin, konakçının sağlıklı yaşlanmasını teşvik etmek için heterolog FMT'den [ilişkisiz genç ve sağlıklı bir donörden toplanan dışkı örnekleri] daha güçlü bir terapötik yaklaşım olabileceği umuluyor.
Araştırmacılar, C. difficile hastalarına sunulabilmesi için öncelikle sağlıklı dışkı örneklerini depolamak için dünya çapında birçok dışkı bankasının açıldığını belirtti. Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl yaklaşık yarım milyon insan C. difficile'ye yakalanıyor ve yaklaşık 29.000 kişi bu bakteriden ölüyor.
Ancak bu tesisler, bağışçılardan alınan numuneleri toplayarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.
Yeni makale , herkesin, yaşlandıklarında bağırsak bakterilerini "yeniden vahşileştirme" beklentisiyle kendi dışkı örneklerini sakladığı bir gelecek öngörüyor.
Araştırmacılar, genç bakterilerinizin tekrar tekrar antibiyotiklere maruz kalmaması ve bu nedenle antibiyotiğe dirençli bakterilerle enfekte olma şansı olmaması nedeniyle özellikle faydalı olacağını belirtiyor.