MEDİMAGAZİN - Almanya'daki Mannheim Üniversitesi'nden yazar Marc Lerchenmueller ve çalışma ekibi hakemli tıbbi ve bilimsel dergilerde 6 milyondan fazla makalede kullanılan dili analiz etti. Analizde ‘mükemmel’, ‘benzersiz’, ‘ilk’, ‘yeni’ gibi olumlu çağrışımları olan 25 kelimenin nasıl kullanıldığı incelendi. Buna göre, erkek yazarların makalelerinde, kadın yazarlara göre bu kelimeleri kullanma oranlarının yüzde 21 daha fazla olduğu tespit edildi.
Medscape’de yer alan haberde çalışmanın başındaki yazar Lerchenmueller “Çalışmalar ve terfi kararlarında alıntılar anahtar bir belirleyici olduğu için, dil kullanımındaki cinsiyet farklılıklarının kariyer düzenlemeleri açısından çıkarımları olabilir” dedi.
Araştırmadan çıkan sonuca göre kadın araştırmacılar, daha çekingen dil kullanmaları nedeniyle daha az dikkat çekici ve daha az tanınma eğiliminde oluyor. Ayrıca akademik tıp ve sosyal bilimlerdeki kadınlar daha az terfi alma, daha düşük maaş ve erkek meslektaşlarına göre daha az araştırma bursu alma eğilimi gösteriyor.
Çalışma ekibi, araştırmanın bilim insanlarının kariyerlerini zaman içinde nasıl etkileyeceğini kanıtlamak için tasarlanmamış olsa da, daha sessiz bir dil kullanmanın kadınları geri planda kalmalarına neden olacağının da altını çizdi.
Morgan: Kadınlar mütevazı olma kaygısıyla bu kelimeleri kullanmıyor
Araştırmayla ilgili görüş bildiren Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu'ndan Biberiye Morgan ise dil kullanımında sosyal normların rolüne dikkat çekti.
Morgan’a göre kadın araştırmacılar makalelerinden emin olmadıkları için bu kelimeleri seçmemezlik etmiyor. Morgan’a göre kadınların bu 25 kelimeyi kullanma sıklığının düşük olma nedenlerinin başında atıf yapmak, kaynak göstermek gibi nedenler de yatıyor.
Morgan ayrıca “Kadınların, antipatik görünme kaygısı, empati kurma ve mütevazı olma gibi daha kadınsı özellikler göstermesi nedeniyle de söz konusu kelimeleri kullanmadığını belirterek “ Kadınların dili bu şekilde kullanma eğilimleri erkeklerden daha az terfi almalarına neden oluyor. Bundan kaçınmak için ise dergilerin, bilim insanlarının ‘ilk’, ‘yeni’ , ‘benzersiz’ gibi kelimeleri ortak bir tanımlamadan sonra katı kriterler çerçevesinde kullanmaları gerekli” dedi.