Medimagazin logo

Bilim insanı, bir futbolcu kadar cazip gösterilmeli

Dünyanın dört bir yanında bulunan Türk bilim insanları, TÜBİTAK tarafından İstanbul'da düzenlenen zirvede toplandı.
Kaynak: ZAMAN
Bilim insanı, bir futbolcu kadar cazip gösterilmeli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kurultayda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, kitlelerin bir futbolcuyu tanıdığı kadar, fizikte dünya çapında ün yapmış bir bilim adamını tanımadığını söyledi. Dün sona eren kurultayda teknoloji transferi, sağlık, eğitim ve enerji gibi konular 130 Türk bilim insanı tarafından masaya yatırıldı.

Kurultayda konuşan Nihat Ergün, bilim insanlarının gençlere örnek gösterilmesi gerektiğini söyledi. Bilim ve teknolojide yapılan iş ne kadar iyi olursa olsun popüler kültür içerisinde onu kitlelere aktarmanın zor olduğunu belirten Ergün, "Kitleler bir futbolcuyu tanıdığı kadar, fizikte dünya çapında ün yapmış bir bilim adamını tanımıyorlar. Bir futbolcu onlara daha cazip gösteriliyor. Bir şarkıcının dünyada almış olduğu basit bir ödül büyük bir yer işgal ederken, bir bilim adamı isterse ABD'de yılın akademisyeni seçilsin, onun aldığı yer çok küçük oluyor. Onun için bizim yeni mekanizmalarla bilim adamlarını, araştırmacıları genç nesillere örnek gösterebilmemiz lazım.” diye konuştu. Ergün, yurtdışındaki Türk bilim insanlarına, istediğiniz zaman geri dönebilirsiniz mesajı verdi.

Kurultaya katılanlar arasında kanser ve romatizmal hastalıklar için geliştirdiği nano ilaç teknolojisiyle ‘Senenin Mucidi' seçilen ABD Illinois Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hayat Önyüksel de yer aldı. Nano ilaçla ilgili bilgi veren Önyüksel hayvanlar üzerine yapılan deneylerde ümit verici sonuçlara ulaştıklarını ve ilacın patentini aldıklarını söyledi. Çalışmayla ilacın direkt kanserli hücreye gitmesini sağladıklarını aktaran Önyüksel, “Klasik uygulamada ilaç vücudun her yerine yayılıyor. Bunun çok büyük yan etkileri var. Bu yöntemle sadece kanserli hücreleri öldürüyoruz.” dedi.

Kurultay'da Utah Eyalet Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Doç. Dr. Bedri Artuğ Çetiner ise ‘akıllı anten' girişimi ile dikkat çekti. Akıllı telefonlara uygulanan ‘akıllı anten' teknolojisinin baz istasyonlarının uzaklığına ve yoğunluğuna göre anlık olarak cihazların frekansını değiştirdiğini belirten Çetiner, akıllı antenlerin başta şarj olmak üzere birçok soruna çözüm getirebileceğini söyledi. Çetiner, “Kullanıcıların kullanım yoğunluklarına göre yaptığımız araştırmalarda, akıllı antenler bir iPhone'un şarjını yaklaşık 5-10 kat artırabilecek. 7 saat konuşma süresi olan akıllı telefonlarla 2 gün durmadan konuşulabilecek. Bunun yanı sıra cihazların sesli görüşme ve veri kalitesi de artacak.” diye konuştu. Çetiner, akıllı anten teknolojisini ticarileştirmek üzere ‘i5' adında bir şirket kurduklarını ve şu anda büyük teknoloji şirketleriyle görüşmelerini sürdürdüklerini belirtti. Türkiye'deki pazar hacminin henüz yeterli olmamasından dolayı ABD'ye yöneldiklerini dile getiren Çetiner, gelecek dönemlerde akıllı anten başta olmak üzere yeni nesil haberleşme teknolojilerinin hızla ticarileşeceğini kaydetti.

bilim
insanı
bir
futbolcu
kadar
cazip
gösterilmeli
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir