Başbakan Erdoğan AK Parti Genel Merkez Binası'nda yaptığı açıklamada, bakanlık sayısının kurumlar arasındaki koordinasyonu zorlaştırdığını belirtirken bakanlık sayısının azalmasının alınan kararların hızını da etkilediğini söyledi.
Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:
"İktidara geldiğimizde 36 bakanlık bulunuyordu. Ama bu durum işlerin hızlı yürümesini engelliyor ve devlet yapısını hantallaştırıyordu. Karar alma süreçleri çok hızlı işlemesi gerekirdi bunu biz başardık, alınan kararlar rekor denilebilecek bir hızla uygulamaya geçirilmiştir.
"8 devlet bakanlığı kaldırıldı, 6 yeni bakanlık oluşturuldu.
"Şimdi sizlere yeni Bakanlar Kurulu yapımızı açıklıyorum. Yeni Bakanlar Kurulu 25 üyeden oluşuyor.
1 Başbakan
2, 3, 4, 5 Başbakan Yardımcıları
6 Adalet Bakanlığı
7 Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı yerine - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (Yeni)
8 Avrupa Birliği Bakanlığı (Yeni)
9 Sanayi ve Ticaret yerine - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Yeni)
10 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
11 Çevre Orman ve Şehircilik Bakanlığı (Yeni)
12 Dışileri Bakanlığı
13 Ekonomi Bakanlığı (Yeni)
14 Enerji Bakanlığı
15 Gençlik ve Spor Bakanlığı (Yeni)
16 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Yeni)
17 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Yeni)
18 İçişleri Bakanlığı
19 Kalkınma Bakanlığı (Yeni)
20 Kültür ve Turizm Bakanlığı
21 Maliye Bakanlığı
22 Milli Eğitim Bakanlığı
23 Milli Savunma Bakanlığı
24 Sağlık Bakanlığı
25 Ulaştırma Bakanlığı
BAKAN YARDIMCILIKLARI
"Getirdiğimiz önemli bir yenilik de; artık bakan yardımcılığı görevi ihsas ediyoruz, yani her bakanla müsteşar arasında bir bakan yardımcılığı ihsas ediyoruz. İcracı bakanların her birine birer bakan yardımcısı atanacak. Yani 20 tane, milletvekilleri dışından atama yoluyla görevlendirilecek. Bu yardımcılar, hükümetle gelecek ve hükümetle gidecek yani bir memur gibi değil. Bakan yardımcıları işlerinin uzmanı, sektörü bilen, bakanlık faaliyetlerinin daha verimli yürütülmesini sağlayacak kişilerden seçilecek.
YENİ BAKANLIKLAR
"Şimdi de yeni bakanlıkların görev birimleri ve hizmetlerini anlatmak istiyorum;
"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, aileler, özürlüler ve şehit yakınlarıyla doğrudan sorumlu olacak. Bu yeni bakanlığın önemli birimleri şunlar olacak:
"Aile Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlar, Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığı da kuruyoruz. SHÇEK ne olacak diyeceksiniz? Bunu da il özel idarelerine devredeceğiz. Bunların il özel idareleri takibi bakımından daha verimli olacağının kanaatine vardık.
"Avrupa Birliği Bakanlığımız, Türkiye'nin AB'ye hazırlanması aşamasındaki çalışmaları kontrol edecek. Birimler ise şunlar: Sektörel Politikalar Başkanlığı, Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığı, Tarım ve Balıkçılık Başkanlığı, Sivil Toplum, İletişim Başkanlığı, AB Hukuku Başkanlığı.
Yeni bakanlıklarımızdan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise Sanayi Genel Müdürlüğü, Meteoroloji ve Standartizasyon Genel Müdürlüğü, İmar Çevre Yapı konularından sorumlu olacak, her tür fiziki planlara karşı temel stratejilere belirleyecek.