Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçen hafta 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutladıklarını belirterek, son 12 yıllık iktidarda belki de en fazla kamuoyu memnuniyeti gördükleri alandan birisinin sağlık sektörü olduğunu kaydetti.
Sağlık alanında yüzde 40'larda olan halk memnuniyetinin yüzde 75'lere çıktığını dile getiren Davutoğlu, bu memnuniyeti sağlamalarında büyük katkı veren doktorlara, hemşirelere, hasta bakıcılarına, sağlık çalışanlarına teşekkür etti. Ahmet Davutoğlu, gece nöbetlerinde bir hastanın şifa bulması için çaba sarfeden bir doktorun gayretinden daha ulvi bir gayret olmadığını ifade ederek, o gece nöbetlerini çok iyi bildiğini, nasıl terler döküldüğünü yakından yaşadığını bildirdi.
Davutoğlu, dönemlerinde 2 bin 500 sağlık tesisi yapıldığını, şehir hastaneleri projesiyle 50 bin yatak daha kapasite kazandıracaklarını ifade ederek, iktidara geldiklerinde 178 bin olan sağlık çalışanı sayısını 760 bine çıkardıklarını söyledi. Hekim seçme özgürlüğü kazandırdıklarını, şu anda 21 bin olan aile hekimliğini daha da yaygınlaştıracaklarını belirten Davutoğlu, Türkiye'nin Avrupa'daki en büyük medikal kurtarma ekibine sahip olduğunu bildirdi. Davutoğlu, 112 acil servisi kurduklarını, 481 olan acil müdahale sağlık istasyonlarının sayısını 2 bin 155'e çıkardıklarını belirtti.
2002'de Türkiye'de toplam 617 ambülans varken, sadece Tekirdağ'da hizmete soktukları ambülans sayısının 798 olduğuna işaret eden Davutoğlu, 2002'de bir ambülansı olan Mardin'in şimdi 100'ü aşkın ambülansı olduğunu söyledi. Başbakan Davutoğlu, helikopter, uçak ve paletli ambülansların da hizmete sokulduğunu ifade ederek, Somali'de çölde bir çatışmada yaralanan TİKA mensubunun helikopterle hemen Mogadişu'ya getirildiğini, Türkiye'den giden ambülans uçakla Ankara'daki en kaliteli hastaneye getirildiğini ve şifa bulduğunu söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı "Şifa veren ele vefa" kampanyası başlattıklarını belirterek, hasta yakınlarına şöyle seslendi: "Şiddet her yerde kötüdür. Kadına yönelik şiddeti burada lanetledik ama şifa vermek için çabalayan bir doktor aynı anda iki acil hasta ile uğraşamıyor ve birine yöneliyorsa sizin hastanızı ihmal ediyor değildir, aciliyet sıralaması yapıyordur. Saygı gösterin ve emin olun ki doktorlarımız her birine yetişmek için elinden gelen çabayı gösterecektir. Bu şiddet uygulayanların çoğunun alkol ve uyuşturucu bağımlısı olduğunu da gözönüne alarak, hastanelerdeki güvenlik tedbirlerini de artırdık, başka diğer tedbirlerle de bundan sonra doktorlarımızın güvenliğini sağlamaya devam edeceğiz" diye konuştu.