Medimagazin logo

Bakanlıktan Ramazan reçetesi

Bakanlık, "Aşırı yağlı yiyeceklerden kaçının. Sindirimin kolay olması için iftardan sonra yürüyün. Su tüketimine özen gösterin, iftardan sonra televizyon izlemeyin" uyarısında bulundu.
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ - SELVİ ÇELİK
Bakanlıktan Ramazan reçetesi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ramazan'ın yaz aylarına denk gelmesiyle Sağlık Bakanlığı sahur ve iftarlar için bir dizi önerilerde bulundu. Bakanlık önerilerinde özellikle iftarlarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıların tercih edilmesi belirtildi.
 
Ramazan'da oruç tutan insanların günlük beslenme şekil ve öğün sayısının değiştiğini kaydeden bakanlık "İftardan sonra televizyon izlemek, koltukta dinlenmek yerine sindirime yardımcı olması ve kilo alımının önlenmesi için yürüyüş yapın' tavsiyesinde bulundu.
 
Hamur işlerine yüklenmeyin
 
Ramazan'da hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin artışa geçtiğini aktaran bakanlık oruç tutanların sağlıklarına daha fazla dikkat etmelerini istedi. Sahur ve iftara yaymak üzere 2-2,5 litre su tüketin önerisinde bulunan bakanlık şu önerilerde bulundu:
 
"Vücuttaki su oranın yeterli düzeyde tutulması hayati önem taşır. Sıvı ihtiyacını karşılamak için ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları gibi ürünlerin tüketilmesine özen gösterin. Oruç tutanların iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir."
 
Sahuru atlamayın, sadece su içmeyin
 
Oruç tutanların sahura mutlaka kalkmaları gerektiğini vurgulayan raporda, şu bilgilere yer verildi: "Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 16-17 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır.

Bu da kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif kahvaltı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan öğün tercih edilmeli."
 
Ceviz, fındık tüketin
 
Kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durun çağrısı yapan bakanlığın diğer tavsiyeleri ise şöyle:
"Beslenme düzenindeki değişikliğe bağlı oluşabilecek kabızlığı önlemek için lif oranı yüksek gıdalar(kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) tüketin. İftardan sonra ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tercih edin. Kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmeli. Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemli. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli."

bakanlıktan
ramazan
reçetesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir