ANKARA (A.A) - Sağlık Bakanlığınca, 1262 sayılı ''İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu''nun yürürlükten kaldırılmayacağı, bu kanun kaldırılsa bile ilaçların eczane dışında satılmasının mümkün olmadığı bildirildi.
Bakanlık açıklamasında, ''İlaçla ilgili düzenlemeleri içeren mevcut taslakla Bakanlığın ilaç fiyatlarını belirleme yetkisi sona ermeyecek, aksine halkımızın ilaçlara kolay ulaşabilmesi için düzenlemeler geliştirilecektir'' denildi.
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında ''Eczane Sınırlaması Kalkıyor, Marketler de İlaç Satacak'' şeklinde yer alan haberlerde, ''Sağlık Bakanlığının İlaç Kurumunun kurulması için hazırladığı taslakla ilacın eczaneler dışında satılmasının önünün açıldığı, ilaçta reklam yasağının kaldırıldığı ve Sağlık Bakanlığının ilaç fiyatlarını belirleme yetkisinin sona erdirildiği''nden bahsedildiği kaydedildi.
Bakanlıkça hazırlanan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun taslağının, diğer bakanlıklar, üniversiteler ve ilgili kuruluşlara görüş alınmak üzere gönderildiği belirtilen açıklamada bu taslakta 984 sayılı ''Ecza Ticarethaneleriyle Sanat ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun'' ve 1262 sayılı ''İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu''nun yürürlükten kaldırılmasının öngörüldüğü bildirildi.
Açıklamada, halen Başbakanlık'ta bekleyen 6197 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı taslağındaki, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 28'inci maddesini değiştiren 7'nci maddeye de yer verildi. Açıklamaya göre, söz konusu madde şöyle:
''Sağlık Bakanlığından izin/ruhsat veya fiyat alınarak üretilen veya ithal edilen teşhis, tedavi ve korunma amaçlı kullanılan beşeri tıbbi ürünler, Sağlık Bakanlığından izin alınmış ve destekleyici amaçla kullanılan ürünler, ilaç niteliğindeki bitkisel drog ve tıbbi ürünler, ofisinal ilaçlar, homeopati ürünleri, enteral beslenme ürünleri dahil özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar, tıbbi amaçlı bebek mamaları ile ilaç olarak kullanımı bilimsel ve klinik olarak kanıtlanmış ancak reçeteye tabi olmayan ürünler, çocukların anne sütü ve beslenme yetersizliğinde kullanılan mamalar ile erişkinlerin metabolizma bozukluklarında kullanılan tüm destekleyici ürünler, münhasıran eczanede satılır. Ayrıca veteriner tıbbi ürünler, eczacılık ve ziraatta kullanılan kimyevi maddeler, beslenme destek ürünleri, ıtriyat, kozmetik, parfümeri, medikal malzemeler ve tanı ve teşhis amaçlı malzemeler de eczanelerde satılabilir.''
Buradaki ''münhasıran'' ifadesiyle ilaçların sadece eczanede satılabileceği hükmünü içeren bir başka yasa maddesinin getirildiğine işaret edilen açıklamada, ''Yani 1262 sayılı Kanun kaldırılsa bile ilaçların eczane dışında satılması mümkün değildir. Bakanlığımızın görüşü de ilaçların sadece eczanelerden satılması yönündedir'' denildi.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Taslağındaki 23'üncü maddenin ise gelen görüşler çerçevesinde şu şekilde değiştirildiği bildirildi:
''Yürürlükten Kaldırılan Hükümler Madde 23-(1) Bu kanunla; a) 13/12/1983 tarihli ve 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 11. maddesi ve aynı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10. maddesinin (c) bendi, b) 03/03/1926 tarihli ve 767 sayılı Türk Kodeksi Hakkında Kanun, c) 24/03/2005 tarihli ve 5324 sayılı Kozmetik Kanunu, d) 07/05/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunun 3. maddesinin (k) bendi, e) 30.12.1940 tarih ve 3959 sayılı Hıfzıssıhha kanunu'nun 2. maddesinin (D) fıkrası, yürürlükten kaldırılmıştır.''
Açıklamada, buna göre, 984 sayılı ''Ecza Ticarethaneleriyle Sanat ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun'' ve 1262 sayılı ''İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu''nun yürürlükten kaldırılmayacağı bildirildi.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun, beşeri ve veteriner ilaçlar, ileri tedavi amaçlı ilaçlar, tıbbi cihazlar, kozmetikler ve tıbbi amaçlı özel ürünlerin ruhsatlandırma, izin, bildirim, fiyatlandırma, dağıtım, piyasaya arz, gözetim ve denetimleri konularında düzenleyici tek otorite olarak tasarlandığı kaydedilen açıklamada, bu kurumun idari ve mali bakımdan özerk yapıda ve Sağlık Bakanlığının ilgili kuruluşu olmasının öngörüldüğü vurgulandı. Açıklamada, halen 2 farklı bakanlık ve daha fazla sayıda birimin eliyle yürütülen benzer kapsamdaki görevlerin birleştirilmesiyle, ülke kaynaklarının daha verimli kullanılacağı, yetkilerin birbiriyle kesiştiği alanlardaki sorunların ortadan kalkacağı, hizmetlerin tek elden ahenkle yürütülmesinin mümkün olacağına işaret edildi.
Açıklamada, tasarıyla kurulması düşünülen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun, gelişmiş ülkelerdeki örneklerine büyük ölçüde benzediği, aynı zamanda ülkeye özgü ihtiyaçları da karşılayacak bir yapıda olduğu ifade edilerek, şöyle denildi:
''Bilimsel yeterliğe haiz nitelikli personel ve gelecekteki beklentiler doğrultusunda oluşturulan birimlerle birlikte, ruhsatlandırma süreci daha yeterli hale gelecek ve hızlanacaktır. Bu gelişme, halkımızın tedavi edici değeri yüksek yeni ilaçlara daha erken erişebilmesini sağlayacaktır. Mevcut taslakla Sağlık Bakanlığının ilaç fiyatlarını belirleme yetkisi sona ermeyecektir. Aksine, taslakla Farmakoekonomi Daire Başkanlığı adı ile bir birim oluşturulacak, halkımızın ilaçlara kolay ulaşabilmesi için düzenlemeler geliştirecektir ki, bunun da en önemli ayağı ilaçların fiyatlandırılmasıdır.''
-REKLAM YASAĞI KALDIRILMAYACAK''-
Sağlık Bakanlığınca 2004 yılında yürürlüğe konulan İlaç Fiyat Kararnamesi ile ilaç fiyatlarında önemli oranda indirimler yaşandığı ve böylece ülkenin yılda 1 milyar YTL civarında bir tasarruf sağladığı belirtilerek, taslakla haberde iddia edildiği gibi ilaçlar için uygulanan reklam yasağının da kaldırılmayacağı bildirildi.
Açıklamada, ''İlaçların sadece bilimsel dergilerde ve yine sadece sağlık personeline tanıtımı dışında bir reklama Bakanlığımızca müsaade edilmemektedir'' denildi.