Medimagazin logo

Bakanlık bakıyor: Diyetisyenler muayenehane açıp kan tahlili istiyor

Sağlık Bakanlığına bir hekim tarafından verilen dilekçe, diyetisyenlerin hekimlik uygulamalarına başladığını gözler önüne seriyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Bakanlık bakıyor: Diyetisyenler muayenehane açıp kan tahlili istiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Bir hekim tarafından Sağlık Bakanlığına yazılan dilekçede, diyetisyenlik mesleğiyle ilgili uygulamalardaki yasal boşlukları göz önüne serdi. Diyetisyenlerin danışmanlık adı altında hastalardan kan tahlili isteyip, tedavi uygulamalarının da yapıldığı iddia edilen dilekçede şunlar ifade edildi:

KONU: Diyetisyen meslek grubunun danışmanlık hizmeti adı altında hekimlik uygulamaları yapması

"Mevcut haliyle danışmanlık hizmeti adı altında hiçbir regulasyona ve sınırlamaya tabi olmadan muayenehane açabilen diyetisyen meslek grubuyla ilgili olarak, her geçen gün diyetisyen muayenehane sayısı artmakta, her yeni açılan muayenehane sınırları zorlayan kavramlarla sağlık hizmetlerinde tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri hakkında yönetmeliğe aykırı olarak talep yaratmaya çalışmaktadır.

Mevcut diyetisyenler muayenehanelerinde rutin olarak *kan tahlilleri yaparak* hastaların sağlığı, tedavileri ve takipleri ile ilgili  hekimlik uygulamalarını illegal olarak yapar hale gelmiştir.

Diyetisyen meslek grubunun, biyokimyasal test sonuçları, normal ve patolojik aralıkları, test panik değerleri, testlerin hastalık ilişkisi ile ilgili bilgi ve yetkisi bulunmadığından, giderek artan sayıda kayıtsız test istemi ve yetkisiz yapılan yorumlama ve tedaviler toplum sağlığını tehdit eder hale gelmiştir.

Hiçbir engel bulunmuyor

Bu konu hastaların  özel laboratuvarlara çok ciddi rakamlar ödediği bir sektör haline gelmiştir. Ayrıca diyetisyenlerin rutin olarak istediği bu testleri hastalarımız, sağlık ocaklarında, devlet hastanelerinde, mevcut TSS ve kurumlarını kullanarak özel hastanelerde yaptırmaya çalışmakta ve giderek artan sayıda diyetisyen tarafından istenmiş test listesiyle kurumlara başvuran bir hasta kitlesi oluşmaktadır. Bu haliyle de kamu kaynakları illegal ve yetkisiz bir şekilde bir meslek örgütü tarafından kullanılmaktadır. Mevcut durumda psikologların fizyoterapistlerin veya herhangi bir yaşam koçunun hastalardan test isteyerek yorumlamasının ve tedavi vermesinin önünde danışmanlık adı altında hiçbir engel bulunmamaktadır.

Mevcut muayenehanesinde hasta tedavi etmek için test isteyen hekimler ve tüm sağlık kuruluşları  kayıt ve istemle ilgili birçok yasal prosedüre tabi iken "danışmanlık hizmeti" adı altında hastalara test istemi yapan diyetisyenler, hangi amaçla yapıldığı belli olmayan binlerce test isteminde bulunmakta, test sonuçlarının gizliliği ,kayıtları ve bildirilmesi konusunda hiçbir regülasyona tabi olmadan bu süreci yürütmektedir. Ayrıca test isteyen diyetisyenler  danışmanlık hizmeti adı altında test sonuçlarına göre yasal olmayan ve yetkisiz şekilde tedavi ve takip uygulamaktadır.

"Hasta takip edebilir ve hekimlik uygulamaları yapabilir hale gelmiştir"

Bu haliyle;

Sağlık kuruluşlarında tüm sağlık çalışanları gibi kadrolu ve izne tabi olarak hekim işbirliğinde çalışmaları gereken diyetisyenler, danışmanlık hizmeti adı altında kontrolsüz ve giderek artan şekilde muayenehane açıp istediği gibi tetkik yaparak,  tedavi ve gıda desteği verip hasta takip edebilir ve hekimlik uygulamaları yapabilir hale gelmiştir.

Diyetisyenlerin  sağlık kuruluşlarında T.C. Sağlık Bakanlığı’nın izni ve onayıyla kadrolu şekilde çalışması gerekmektedir. Diyetisyenlerin bağımsız olarak danışmanlık hizmeti adı altında muayenehane açarak hekimlik uygulamalarını kontrolsüz yapması toplum sağlığını tehdit eder hale geldiğinden gerekli düzenlemelerin yapılmasını arz ederiz."

saglik bakanligi
diyetisyen
hekim
kan tahlili
muayenehane
Yorum (34)
DR.ÖZEL
sonunda birisi kral çıplak demiş diyetisyenler hiçbir izin almadan danışmanlık adı altında muayenehane açsın,hasta baksın,online diyet adı altında vergisiz almışız kazanç elde etsin,birde üzerine kan tetkikleri yapıp doktorculuk oynasın, hekimlik yetkilerini kendine danışman diyen herkes kullansın.
70
Cevapla
mauro icardi
bir komplikasyon gelişene kadar doktorculuk oynamaya bayılıyor herkes, sonra ^danışanlar^ kendini acil serviste bulunca akılları başına geliyor. bakanlık göz yumdukça daha daha çok sular akar. allah'a emanet gidiyoruz bakalım.
43
Cevapla
Bulent terin
bir çok doktor diyetisyencilik oynuyor. buna kimsenin itirazı yok. kimsenin doktorculuk oynamak gibi bir derdi yok tek istediğimiz diğer ülkelerde diyetisyenin yetki ve sorumluluğu neyse ülkemizde de o olsun.
11
Cevapla
Metin sert
icardi dikkat et yemek yerken komplikasyon gelismesin.
3
Cevapla
Dr.Özgür
diyetisyen ne amaçla hangi yetkiyle tetkik yapar?mesela tiroid hormon sonucuna göre hangi tedaviyi hangi bilgiye ve yetkiye göre planlar?danışmanım diyen herkesin tetkik istemesinin istediğine göre sonucunu yorumlamasinin gıda desteği adı altında tedavi vermesinin önünde ne engel var
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir