AYDIN (İHA) - Aydın Tabip Odası düzenlediği basın toplantısı ile TBMM’nin gündeminde olan Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı hakkındaki görüşlerini kamuoyuna açıkladı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın tabip Odası Başkanı Eralp Atay, “Yasa, bir ilde bulunan kamu hastanelerinin birleştirilerek birlik haline getirilmesini ve yedi kişiden oluşan bir yönetim kurulu tarafından yönetilmesini öngörmektedir. Bu yedi kişinin ikisini Sağlık Bakanlığı, birini İl Sağlık Müdürlüğü, birini İlin Valisi, ikisini İl Genel Meclisi, biri de Ticaret Odası tarafından atanacaktır. Bu yedi kişiden sadece birinin tıp kökenli olması öngörülmektedir. Yönetim Kurulunda meslek odası ve sendika temsilcisi bulunmamaktadır. Birlikler genel sekreter tarafından yönetilecektir. Tüm personel sözleşmeli olacak, ödemeler döner sermayeden yapılacak, 6820 yeni kadro oluşturulacaktır. Hastaneler A, B, C, D ve E sınıfına ayrılacak. Kar etmeyen hastane kademe düşürülecek, sonra da kapatılacaktır. Yönetim Kurulu, hastanelerin her türlü araç- gereç, malzeme, taşınırları ile tapuda birlik adına kayıtlı taşınmazları kiralayabileceği, gerektiğinde satabileceği gibi devir ve takas işlemleri de yapabilecektir. Hastane için, bölüm bölüm dışarıdan hizmet alabilecektir. Diğer birlik hastanelerine para yardımında bulunabilecektir. Sağlık çalışanları güvencesiz, sosyal haklardan mahrum ve uzun süreli çalışmak zorunda kalacaklardır. İş güvenceleri ortadan kalkacaktır.” Diyerek konuyla ilgili bazı endişelerinin olduğunu söyledi.
Tasarının verimlilik ve etkinlik sağlamak, modern yönetim anlayışı ortaya koymak gibi sonuçları olacağının Sağlık Bakanlığı tarafından ifade edildiğini belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, “Yasa, sağlık çalışanına daha düşük ücret ile daha uzun çalışma ve halka da cepten daha fazla katkı yapma ile sonuçlanacak bir yolda atılan adım olacaktır” iddiasında bulundu.