Sınıf ve Unvan Değişikliği Nedeniyle Atama
Madde 22 - (Mad. Değ.: R.G.: 24.06.2006/26208) Sınıf ve unvan değişikliği nedeniyle yapılacak atamalar, Bakanlık Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde yapılır.
(Fıkra Değ. R.G.: 13.04.2007/264") Vakıf Üniversiteleri hariç olmak üzere Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’ne göre uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimini yapmakta iken eğitimlerini tamamlamadan ayrılmak isteyenler; Bakanlıkça D ve C hizmet grubu illerine tercihlerine göre atanırlar.
Klinik şef, klinik şef yardımcılığı ve başasistanlıktan ayrılmak isteyen uzman tabipler ise Personel Dağılım Cetveli’nin uygun olması halinde bir defaya mahsus olmak üzere istedikleri yere her zaman atanabilirler.
İstihdam Edilme Gerekçeleri Ortadan Kalkan Personelin Ataması
Madde 23 - c İlgili mevzuatı gereği yapılan özel düzenlemeler ile aile hekimliği pilot uygulamaları hariç olmak üzere; görev yapılan sağlık kuruluşunun kapanması, Personel Dağılım Cetveli’nde değişiklik olması, sağlık birimlerinin devri, nitelik değiştirmesi veya birleşmesi gibi nedenlerle o unvandan personele ihtiyaç kalmaması hallerinde, ilgili personel öncelikle il içinde ihtiyaç olan birimlere atanır. Aynı hizmet birimine birden fazla tercih yapılması halinde hizmet puanına göre yerleştirilirler.
Hizmet Gereği Atamalar
Madde 24 - Aşağıdaki hallerde, hizmet süresinin tamamlanması şartı aranmadan, nakil dönemlerine bağlı kalınmaksızın atama yapılabilir;
a) Haklarında adli, idari ve inzibati bir soruşturma yapılmış ve bu soruşturma sonucunda eski görev yerinde kalmalarında sakınca görülmüş olması,
b) Sicil raporu sonuçlarına göre her ne sebeple olursa olsun yetersizliklerinin tespit edilmesi.
(Fık. Değ.: R.G.: 24.06.2006/26208) Birinci fıkranın (a) bendi gereği yapılacak atamalar D hizmet grubu illerine yapılabilir.
(Yeni Fıkra: R.G.: 14.09.2004/25583) (a) ve (b) bentleri gereği il içine tayin edilmesi uygun görülen personel haklarındaki kararın mahiyetine göre Bakanlık veya valilik tarafından il içine atanır.
(Fık. Değ.: R.G.: 24.06.2006/26208) Bu madde gereği atananlar, ayrıldıkları bu ile 2 yıl geçmeden naklen atama talebinde bulunamazlar.
Yönetici Atamaları
Madde 25 - (Fıkra Değ. R.G.: 13.04.2007/264") İl müdürlüğü, müdürlük ve başhekimlik unvanlarına, bu Yönetmeliğin puan, süre ve dönem tayini ile ilgili hükümlerine bağlı kalmaksızın atama veya görevlendirme yapılabilir.
Üst Hizmet Bölgelerinden Alt Hizmet Bölgelerine ve Bölge İçi Atama
Madde 26 - (Değ. : R.G.: 24.06.2006/26208) İlgililerin talebi halinde aynı hizmet bölgesinin A grubu illerinden B, C ve D hizmet grubu illere ve alt hizmet bölgelerinin bütün hizmet grubundaki illere; aynı hizmet bölgesinin B hizmet grubu illerinden C ve D hizmet grubu illere ve alt hizmet bölgelerinin B, C ve D hizmet grubundaki illere; aynı hizmet bölgesinin C hizmet grubu illerden D hizmet grubu illere ve alt hizmet bölgelerinin C ve D hizmet grubundaki illere; D hizmet grubu illerden alt hizmet bölgelerinin D hizmet grubundaki illere Personel Dağılım Cetveli’nin uygun olması durumunda her zaman yapılabilir.
Kendi unvan ve branşında A hizmet grubunda olmak koşuluyla Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde görev yapan personelin gitmek istedikleri yerin doluluk oranı bulundukları yerden daha düşük olması kaydıyla bu ve diğer illere atamaları ile kapsam dışı unvan ve branşlarda bulunan personelin bulundukları hizmet bölgesinden alt hizmet bölgesindeki illere atamaları Personel Dağılım Cetveli ve kadro durumunun uygun olması hallerinde her zaman yapılabilir.
(Yeni Fıkra R.G.: 13.04.2007/264") Personel, bu madde doğrultusunda yılda en fazla bir defa atama talebinde bulunabilir.
Yeni Açılan Tesisler
Madde 27- (Madde değ. R.G.: 13.04.2007/264") Hizmete yeni açılan tesisin doğuracağı personel ihtiyacının il içinden karşılanması esastır. Ancak, hizmeti aksatacak ölçüde personel ihtiyacı olan C ve D grubu illerde yeni açılan tesislere il dışından, atama dönemine bağlı kalmaksızın atama yapılabilir. Bu durumda personel ihtiyacı Bakanlık internet sitesinde duyurulur. A ve B grubu illerde çalışan personelin müracaatları öncelikle değerlendirmeye alınır. Ataması uygun görülenler hizmet puanı usulüne göre yerleştirilir.
Ayrıca hizmete yeni açılan tesisin PDC’si belirlenene kadar, söz konusu tesis için Taşra Teşkilatı Yatak ve Kadro Standartları Yönetmeliği gereği öngörülen standartlar aşılmamak kaydıyla o il içerisindeki diğer birimlerden hizmete yeni açılan tesise atama ve görevlendirme yapılabilir.
Resen Atama
Madde 28 - (Mad. Değ.: R.G.: 24.06.2006/26208) İl içinde Personel Dağılım Cetveli’nde belirlenen sayının üzerinde personel çalışan hizmet birimlerinden il merkezinde bulunanların, öncelikle il merkezine, il merkezinde boşluk bulunmaması halinde ilçe, belde ve köylere; ilçe merkezinde bulunanların ise öncelikle ilçe merkezine, ilçe merkezinde boşluk bulunmaması halinde belde ve köylere atama dönemine bağlı kalmaksızın ve hizmet puanı esasına göre valiliklerce resen ataması yapılır.
İhtiyaç halinde il ve ilçe merkezinden ilçe, belde ve köylere; ilçe merkezinden belde ve köylere atama dönemine bağlı kalmaksızın ve hizmet puanı esasına göre Valiliklerce resen atama yapılabilir.
Bu suretle atanan personel atandığı yerde hizmetine ihtiyaç kalmazsa eski veya muadili, münhal kadro bulunan hizmet birimine valilikçe atanır. Bu atamalar Bakanlığa bildirilir.
Karşılıklı yer değiştirme
Madde 29 - (Madde Değ. : R.G.: 14.09.2004/25583) Bakanlık kadrolarına ilk defa sınav sonunda veya Yönetmelik’teki düzenlemelere göre kur\'a ile aynı unvan ve branşta kadrolara atanan personel, sınav ve kur\'a sonuçlarının ilanından itibaren 5 gün içinde Bakanlığa şahsen veya il müdürlükleri vasıtası ile müracaatları halinde karşılıklı olarak yer değiştirebilirler.
Aynı hizmet bölgesi illerde aynı unvan ve branşta görev yapan personel, il müdürlükleri vasıtası ile müracaatları ve Bakanlığın uygun görmesi halinde karşılıklı olarak yer değiştirebilirler.
Müracaat sınırlamaları
Madde 30 - (Madde Değ. : R.G.: 24.06.2006/26208) Bu Yönetmeliğin 14, 15, 16, 17, 22, 24, 26, 27 ve 29’uncu maddelerine göre atanan personel atandıkları ilde fiilen bir yıl çalışmadıkça başka bir yere atanma talebinde bulunamaz. Ancak bu personelin atanma talepleri bu Yönetmeliğin 19, 20, 21 ve 26’ncı maddeleri kapsamında ise, bu süre şartı aranmaz.
(Yeni Fıkra R.G.: 13.04.2007/264") Bu Yönetmeliğin 16, 19, 20, 21 ve 26’ncı maddelerine göre atanmış olup atama kararlarını iptal ettirenler, mazeret durumlarında yeni bir değişiklik olmadığı sürece bir yıl süre ile atama talebinde bulunamazlar.
İstanbul Tabip Odası web sitesinden alınmıştır.