Hekimlik mesleği büyük oranda usta-çırak ilişkisine dayanır ve yüzyılllardır yeni hekimler, deneyimli olanlardan bir şeyler öğrenmek için asistanlık yapmışlardır. Asistan hekimliğin şartları belki de yüzyıllardır aynı "Eziyet çekmezsen öğrenemezsin." ilkesine dayanıyor ama sizce de içinde bulunduğumuz 21. yüzyılda bunun değişme zamanı gelmedi mi? Yakın zamanda özellikle asistanların 33 saati bulan çalışma koşulları ile ilgili pek çok eylem yapıldı ve bu eylemler bir yere kadar başarılı da oldu. Ama itiraf edelim, biziz asıl sorunumuz gerçekten de çalışma saatlerimiz mi? Çalıştığımız klinikte bize eğitim vermekle yükümlü kişilerin bırakın eğitim vermeyi, bizleri kendileri yerine kullanılacak joker eleman olarak gördükleri doğru değil mi? Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanesinde ihtisas yapmakta olan bir asistan hekim olarak benim en büyük sorunum, hukuk dışı uygulamalarda kullanılmak(yani başkasının adına hasta bakmak zorunda bırakılmak) ve bırakın bir hekime, insana bile yakışmayacak davranışlara maruz kalmak. Açıkçası çalışma saatleri bunların yanında daha küçük sorunlar gibi geliyor.
Bu ülkedeki asistan hekimlerin -haydi hepsinin demeyeyim- çoğunun poliklinikte bir uzman hekim yerine hasta bakmak zorunda bırakıldığını ve adına hasta bakılan uzmanın, asistanın bu emeği üzerinden döner sermaye aldığını, bunun asistana hiçbir getirisi olmadığını Türkiye'de kaç kişi biliyor? Evrakta sahteciliğe giren bu uygulamaya zorlanmamız ne kadar etik? Esasen suç teşkil eden bu durumda zorla suç ortağı yapılıyoruz ve olası bir dava durumunda uzman hekimlerimizin arkamızda durmayacağını da adımız gibi biliyoruz. Bakanlık belki de bizim uzmanla birlikte hasta baktığımızı, uzmanın da o sırada poliklinikte bulunduğunu düşünüyor olabilir ama habersiz bir teftişle durumun böyle olmadığını kolayca saptayabilir diye düşünüyorum. "Köprüyü geçene kadar ayıya dayı deme" mantığıyla yıllardır susturulan asistanlar, sizleri artık sesinizi çıkarmaya davet ediyorum.
"Ne "yapabiliriz ki, sonuçta uzmanlık sınavımıza girecekler ve sesimiz çıkarsa uzmanlığımızı geç verirler" diyorsunuz, biliyorum. Haklısınız, bence bu sistemin de bir an önce değişmesi ve board sınavı gibi merkezi ve belki muayene gibi becerileri de içeren çok katmanlı bir sınavla asistan hekimlere uzmanlıklarının verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Mevcut sistemin çağ dışı olduğu bir gerçek. Objektifliği yok eden böyle bir sistemde kimin ne şekilde, ne kadar bilgi ve beceri ile uzman olduğu belirsiz. Asistan hekimlerin "Uzmanlığımı alamam" korkusuyla sindirilmeye çalışılmasına bir son verilmeli artık! Bizim şu aşamada yapabileceğimiz şeyler ise; belki tüm hastalara aslında uzman hekim adına numara aldıklarını ve uzman doktorun poliklinikte olması gerektiği halde olmadığını söylemek ve mümkün olduğu kadar iş yavaşlatmak olacaktır. Artık suç ortağı olmamak dileğiyle, daha iyi bir uzmanlık alabileceğimiz günlere...
Dr.Mustafa Birbilen