Medimagazin logo

Araştırmaya göre, kan testleri erkeklere yönelik olduğu için binlerce kadına tip 2 diyabet teşhisi konulmuyor

Yeni bir çalışma, kan testlerinin ağırlıklı olarak erkekler için kalibre edilmesi nedeniyle 50 yaşın altındaki binlerce kadına tip 2 diyabet teşhisi konulamayabileceği gibi kritik bir sağlık sorununa dikkat çekiyor. Kan şekeri testi kriterlerinin ayarlanması, kadınlar arasında hastalığın erken teşhisini ve yönetimini önemli ölçüde geliştirebilir ve potansiyel olarak teşhis oranlarını yılda %17 oranında artırabilir
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırmaya göre, kan testleri erkeklere yönelik olduğu için binlerce kadına tip 2 diyabet teşhisi konulmuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - İngiltere ve Galler'de bir milyondan fazla bireyin kan şekeri ölçümlerinin detaylı analizi, diyabet testlerinde cinsiyetler arasında endişe verici bir eşitsizlik olduğunu ortaya koydu. Genç kadınlar, özellikle de 50 yaşın altındakiler, erkeklere kıyasla daha düşük ortalama kan şekeri değerleri sergileme eğilimindedir; bu da mevcut test eşiklerinin kadınlar arasındaki potansiyel diyabet vakalarını istemeden gözden kaçırabileceğini ima etmektedir.

Atlanan teşhislerin potansiyel etkisi araştırıldı

DailMaily'de yer alan habere göre; araştırmacıların tahminlerine göre, 50 yaşın altındaki yaklaşık 35.000 kadın, gerçekte hastalığa sahip olsalar bile potansiyel olarak diyabet testleri negatif çıkabilir. Teşhisin gecikmesi ya da atlanması, uzun bir süre boyunca kan şekeri seviyelerinin kontrol edilememesi nedeniyle kalp krizi ve felç gibi ciddi komplikasyonların gelişme riskinin artması da dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa yol açabilir.

HbA1c kan şekeri testinin yeniden değerlendirilmesi

Diyabet teşhisi için yaygın bir yöntem olan HbA1c kan şekeri testi, kandaki hemoglobin moleküllerine bağlı glikoz seviyesini ölçer. Ancak kadınlar, özellikle de genç yaştakiler, muhtemelen glikoz birikimini etkileyen adet döngüleri sırasında aylık hemoglobin kaybı ve yenilenmesi nedeniyle daha düşük kan şekeri değerleri sergilemektedir. Bu olgu, mevcut eşik değerleri kullanılarak tanı konulmasındaki uyumsuzluğu potansiyel olarak açıklıyor.

Çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Adrian Heald, bu olgunun kapsamlı bir şekilde anlaşılması ve ele alınması için ek araştırmaların önemini vurguladı.

Kan şekeri testinin kesme noktasının uyarlanması, tip 2 diyabetin doğru bir şekilde teşhis edildiği kadınların oranını yılda yüzde 17 gibi önemli bir oranda artırabilir ve yaşam tarzı düzenlemeleri ve metformin gibi ilaçlarla daha erken müdahaleye olanak sağlayabilir.

Kadınlarda geç teşhis ciddi sonuçlar doğruyor

Kadınların diyabet teşhisini almaları gerekenden on yıl kadar geç almaları, hayati önem taşıyan sağlık tavsiyeleri ve ilaç tedavileri açısından on yıllık bir kayıp anlamına geliyor. Bu gecikme, kalp hastalığı gibi diyabetten kaynaklanan ciddi sağlık sonuçları ve ölümcül komplikasyonlarla karşılaşma riskini artırıyor.

Avrupa Diyabet Araştırmaları Derneği konferansında sunulacak

Diabetes UK'den Dr. Lucy Chambers kritik bir tespitin altını çizdi: "Kadınlara erkeklere kıyasla daha geç yaşlarda tip 2 diyabet teşhisi konma eğilimindedir." Bunun olası nedeni, diyabet teşhisine yönelik klinik kriterlerin cinsiyetler arasındaki fizyolojik farklılıkları yeterince dikkate almaması olabilir.

Bu önemli araştırmadan elde edilen bulgular, Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenecek olan Avrupa Diyabet Araştırmaları Derneği konferansında sunulacak ve bu önemli tartışmayı, gelecekteki test protokollerini ve kriterlerini etkileyebilecek uluslararası bir platforma taşıyacak.

kan testi
tip 2 diyabet
diyabet teshisi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir