Medimagazin logo

Araştırma: Kanser hücrelerini aç bırakarak, pankreas kanserinde başarı sağladılar

Nature Cancer'da yayınlanan yeni bir araştırmada, kanser hücrelerinin yakıt bulmasını engelleyerek pankreas kanserinin büyümesini potansiyel olarak yavaşlatabilecek yeni bir tedavi kombinasyonu keşfedildi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Kanser hücrelerini aç bırakarak, pankreas kanserinde başarı sağladılar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - NYU Grossman Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar tarafından yönetilen bir ekip, bir tedavi kombinasyonunun farelerde pankreas kanserinin büyümesini güvenli bir şekilde azaltabileceğini buldu. Bu, kanser hücrelerinin hayatta kalmalarını ve büyümelerini sağlayan kritik bir özellik olan yakıt için atılmalarını engelleyerek elde edilir. 

Çalışma, pankreas kanseri hücrelerinin açlıktan kaçınmak ve büyümeyi sürdürmek amacıyla nasıl alternatif yakıt kaynakları bulduğunu ortaya koyan önceki keşiflere dayanıyor.

Hızlı büyüyen pankreas tümörlerinin yoğun ortamında, tümörler kendi kan kaynaklarını kestiklerinden oksijen ve kan şekeri gibi kaynaklar kıt hale gelir. PDAC hücreleri, amino asit glutamatı yakıt olarak kullanılabilecek bir forma dönüştürmek için glutaminaz enzimini kullanarak hızlı tümör büyümesini sürdürür. Bununla birlikte, glutaminazı bloke etmek üzere tasarlanmış ilaçların kanser hücrelerinin diğer atma yollarına geçmesine neden olduğu gösterilmiştir.

PDAC büyümesini azalttı

Çalışma, Dracen Pharmaceuticals tarafından tasarlanan ve DON ile görülen toksisite sorunlarını azaltmak için tercihen tümörler içinde aktive edilen 6-diazo-5-oxo-L-norleucine (DON) bileşiğinin yeni bir ön ilaç formu olan DRP104'ü tanıttı. Glutaminaz blokerlerinin aksine DRP104, glutamin kullanan tüm metabolik yolları genel olarak inhibe eder ve yakıt olarak yakılamasa da glutaminle aynı enzimlere yapışır. Pankreas kanseri fare modellerinde, DRP104 tedavisi tek başına PDAC büyümesini azalttı.

Araştırma ekibi, DRP104 tarafından metabolik krize itilen PDAC hücrelerinin, glutamin metabolizması kaybını telafi etmek için hücre dışı sinyalle düzenlenen kinaz (ERK) adı verilen bir protein aracılığıyla sinyalleşmeyi artırdığını keşfetti. DRP104, ERK sinyal yolunu bloke eden mevcut bir ilaç olan trametinib ile kombine edildiğinde, tek başına DRP104 tedavisine kıyasla pankreas kanseri fare modellerinde sağkalımı daha da iyileştirdi.

Klinik tedavilere dönüştürmek zor

Kanser hücrelerinin yakıt kaynaklarını nasıl değiştirdiğini anlamadaki önemli ilerlemelere rağmen, bu bilgiyi klinik olarak ilgili tedavilere dönüştürmek zor. Araştırma ekibi, glutamin antagonizminin pankreas kanserlerinde diğer adaptif besin atma mekanizmalarını nasıl etkilediğini ve bunların da hedeflenip hedeflenemeyeceğini araştıracak. Bu tür yaklaşımların başarısı, gelişmiş terapötik etkinlik ve toksisitenin normal dokular üzerindeki potansiyel etkilerden dengelenmesine bağlı olacak.

pankreas kanseri
kanser
glutaminaz
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir