Medimagazin logo

Araştırma: Kalp sağlığı söz konusu olduğunda beyaz pirinç, şeker kadar kötü

Orta Doğu'da farklı tahıl alımı türleri ile erken koroner arter hastalığı arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk çalışmalardan birinde, araştırmacılar, daha yüksek rafine tahıl alımının, İran popülasyonunda erken koroner arter hastalığı riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu buldular
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Kalp sağlığı söz konusu olduğunda beyaz pirinç, şeker kadar kötü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Araştırmacılara göre, önceki epidemiyolojik çalışmalar, farklı tahıl alımı türleri ile koroner arter hastalığı riski arasında bir ilişki olduğunu bildirmiştir. Mevcut çalışma, İranlı bir popülasyonda rafine ve tam tahıl tüketimi ile Prematüre koroner arter hastalığı (PCAD) riski arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.

PCAD, 55 yaşın altındaki erkeklerde veya 65 yaşın altındaki kadınlarda koroner arterlerin aterosklerotik daralmasını ifade eder. Genellikle hastalığın erken evrelerinde asemptomatiktir, ancak göğüs ağrısına (anjina) ve/veya arter duvarında ilerleyici daralma veya plak yırtılması ile kalp krizine yol açabilir. PCAD için risk faktörleri arasında sigara, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve diyabet bulunur.

Tam tahıllar, tüm tahılı içeren olarak tanımlanırken, rafine edilmiş tahıllar, raf ömrünü artırmak için öğütülür; un veya yemek haline getirilir, ancak bu süreçte önemli besin maddelerini kaybederler.

2019 ACC/Amerikan Kalp Derneği Kardiyovasküler Hastalıkların Birincil Önlenmesine İlişkin Kılavuz, kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmak için sebze, meyve, baklagiller, kepekli tahıllar ve balık alımını vurgulayan bir diyet önermektedir.

Çalışma, İran genelinde farklı şehirlerde ve etnik kökenlerde kateterizasyon laboratuvarları bulunan ve koroner anjiyografi uygulanan (kadınlar ≤ 70 ve erkekler ≤ 60) olan hastanelerden PCAD'li 2099 kişiyi işe aldı. Toplamda normal koroner arterleri olan 1.168 hasta kontrol grubuna dahil edilirken, en az tek bir koroner arterde %75 veya üzerinde veya sol ana koroner arterde ≥ %50 oranında obstrüksiyonu olan 1.369 KAH hastası vaka grubunu oluşturdu.

Katılımcılara, diyet davranışlarını değerlendirmek ve tam tahıl ve rafine tahıl alımı ile önceden kalp hastalığı tanısı olmayan bireylerde PCAD riski arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için diyet değerlendirmeleri için bir gıda sıklığı anketi verildi. Sonuçlarda daha yüksek rafine tahıl alımı, PCAD riskinin artmasıyla ilişkilendirilirken, tam tahıl alımı, PCAD riskinin azalmasıyla ters orantılıydı.

Çalışma , 7-9 Ekim 2022'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde gerçekleşecek olan 13. Emirates Kardiyak Derneği Kongresi ile birlikte American College of Cardiology (ACC) Orta Doğu 2022'de sunulacak .

kalp sagligi
rafine tahil
koroner arter hastalik riski
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir