Medimagazin logo

ARAŞTIRMA: Genç bir fareden yaşlı bir fareye beyin omurilik sıvısı vermek hafızayı geliştiriyor

Uluslararası bir araştırma ekibi, yaşlı farelere genç farelerden beyin omurilik sıvısı enjekte etmenin hafızada iyileşmeyi sağlayabileceğini buldu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
ARAŞTIRMA: Genç bir fareden yaşlı bir fareye beyin omurilik sıvısı vermek hafızayı geliştiriyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Son yıllarda, bazı araştırmacılar yaşlanma sürecini yavaşlatmanın bir yolu olarak gençlerden yaşlılara kan naklinin yararlarını öne sürüyor.  Bu yeni çalışmada ise, araştırmacılar bir adım daha ileri gitti, genç bir fareden beyin omurilik sıvısını çıkararak ve hafıza işlevini iyileştirip iyileştiremeyeceğini görmek için daha yaşlı bir farenin beynine enjekte ettiler.

Nature'de yayımlanan çalışmada araştırmacılar, genç bir fareden az miktarda beyin omurilik sıvısını doğru bir şekilde çıkarmanın bir yolunu bulmak için aylarca çaba harcadı. Bir teknik bulduklarında, numuneyi daha yaşlı bir fareye hasar vermeden ve enfeksiyona neden olmadan enjekte etmenin bir yolunu bulmaları gerekiyordu.

İki prosedür mükemmelleştirildikten sonra, ekip bir grup yaşlı fareyi, yanıp sönen bir ışığı ayağa elektrik çarpmasıyla ilişkilendirmek için eğitti. Daha sonra birkaç genç fareden çok sayıda beyin omurilik sıvısı örneği topladılar ve bunu eğitimli yaşlı farelerin birkaçının beynine enjekte ettiler - aynısını bir kontrol grubuyla yaptılar. İki hafta sonra, her iki grubu da test ettiler ve beyin omurilik sıvısını alanların ışık parladığında ne olacağını daha iyi hatırladıklarını buldular.

Araştırmacılar ayrıca beyin omurilik sıvısı vermenin hafızalarını neden geliştirdiğini öğrenmek için tedavi edilen bazı farelerin beyinlerini incelediler. 

Oligodendrosit progenitör hücrelerinin üretiminde yer alan yaşlı farelerde normalden daha yüksek serum tepki faktörü seviyeleri buldular. Ayrıca enjeksiyonların fibroblast büyüme faktörü 17'yi artırdığını tespit ettiler.

beyin omurilik sivisi
kan nakli
enfeksiyon
oligodendrosit progenitor hucreleri
fare
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir