Medimagazin logo

Araştırma: Diyabet ilacı Alzheimer'a karşı koruyabilir

Bulgular, diyabette kullanılan sülfanilüre grubu ilaçların Alzheimer hastalığının tedavisi için umut verici bir seçenek olabileceğini düşündürüyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Diyabet ilacı Alzheimer'a karşı koruyabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Neurology dergisinde yayınlanan İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nün bir çalışmasına göre, belirli bir diyabetik ilaca bağlı mekanizmalar Alzheimer hastalığına karşı korunmaya da yardımcı olabilir. Bulgular, ilacın hedef proteininin Alzheimer hastalığının tedavisi için umut verici bir aday olabileceğini düşündürüyor.

Alzheimer hastalığının prevalansı artıyor, ancak şu anda hastalığın seyrini değiştirebilecek hiçbir tedavi yok ve yeni ilaçlar yaratmak uzun, pahalı ve zorlu bir süreç.

Bu nedenle alternatif bir yaklaşım, duruma karşı etkinlik gösterebilecek önceden onaylanmış ilaçları belirlemek ve onlara yeni bir kullanım alanı sağlamak. Diyabet ilaçları potansiyel olasılıklar olarak önerilmiştir, ancak bu noktaya kadar Alzheimer hastalığı için diyabet ilaçlarını test eden çalışmalardan kesin bir kanıt elde edilmemiştir.

Mevcut çalışmada, Karolinska Institutet'ten bilim adamları, bunu daha ayrıntılı araştırmak için genetik teknikler kullandılar.

Karolinska Institutet Tıbbi Epidemiyoloji ve Biyoistatistik Bölümü'nde doktora öğrencisi olan çalışmanın ilk yazarı Bowen Tang, “Bir ilacın hedef proteinlerini kodlayan genlerin içindeki veya yakınındaki genetik varyantlar, ilacın etkilerine benzer fizyolojik değişikliklere neden olabilir. Halihazırda onaylanmış ilaçların yeniden kullanım potansiyelini test etmek için bu tür varyantları kullanıyoruz." diyor.

Araştırmacılar, diyabet ilaçlarının farmakolojik etkisini taklit eden, yani kan şekerini düşüren genetik varyantları belirleyerek başladılar. Bu, UK Biobank sicilindeki 300.000'den fazla katılımcıdan alınan verilerin analizi yoluyla yapıldı.

Analiz, sülfonilüreler adı verilen bir diyabet ilacı sınıfının hedef proteinini birlikte kodlayan iki gendeki varyantları tanımladı. Araştırmacılar, diğer fenomenlerin yanı sıra, daha yüksek insülin salınımı, daha düşük tip 2 diyabet riski ve ilacın etkileriyle tutarlı olan daha yüksek BMI ile ilişkilerini göstererek bu varyantları doğruladılar.

Araştırmacılar daha sonra tanımlanan genetik varyantlar ile Alzheimer hastalığı riski arasındaki bağlantıyı incelediler. Bunu, Alzheimer hastalığı olan 24.000'den fazla kişiden ve 55.000 kontrolden daha önce toplanan verileri analiz ederek yaptılar. Sülfonilüre genlerindeki genetik varyantların daha düşük Alzheimer hastalığı riski ile bağlantılı olduğunu buldular.
 

diyabet
alzheimer
sulfanilure
alzheimer tedavisi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir