Medimagazin logo

Araştırma: Derin beyin stimülasyonu, inme sonrası üst ekstremite iyileşmesini hızlandırabilir

Cleveland Clinic'te gerçekleştirilen bir klinik çalışma, beyinciğe uygulanan derin beyin stimülasyonunun, inme sonrası gelişen üst ekstremite fonksiyonlarının iyileşmesinde umut vaat ettiğini ortaya koydu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Derin beyin stimülasyonu, inme sonrası üst ekstremite iyileşmesini hızlandırabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Erken aşamadaki bir klinik araştırmanın sonuçları, beyinciği hedef alan Derin Beyin Stimülasyonun (DBS), inme sonrası üst ekstremite fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olabileceğini gösterdi.

Çalışmaya, inme sonucu orta ila şiddetli üst ekstremite bozukluğu yaşayan 12 katılımcı dahil edildi.

Serebellumun motor fonksiyonda oynadığı yerleşik rol nedeniyle, dentat çekirdek (DN) olarak bilinen serebellum içindeki belirli bir bölgeye DBS verilmesine odaklanıldı. DN'yi motor kortekse bağlayan devrenin önemini vurgulayan onlarca yıllık hayvan çalışmaları bu yaklaşımın temelini oluşturdu. Her katılımcı, dört ila sekiz aylık bir süre boyunca sürekli olarak uygulanan DBS tedavisi öncesinde, sırasında ve sonrasında fizik tedavi aldı.

Çalışmanın birincil amacı, inme sonrası motor defisitlerin tedavisi olarak fizik tedavi ile birlikte serebellar DBS'nin güvenliğini ve potansiyel etkinliğini değerlendirmekti. Cesaret verici bir şekilde, deneme sırasında önemli bir advers olay veya cihaz arızası kaydedilmedi ve bu yenilikçi müdahalenin güvenliği kanıtlandı.

Bu umut verici sonuçlar, tek başına fizik tedavinin aksine fizik tedavi ile birlikte DBS'nin karşılaştırmalı etkinliğine ışık tutacak daha kapsamlı klinik çalışmaların formüle edilmesinin yolunu açıyor.

Çalışmanın ikincil bulguları da aynı derecede umut vericiydi. On iki katılımcıdan dokuzu, DBS ve fizik tedavi kombinasyonunu takiben motor fonksiyonlarında gözle görülür iyileşmeler sergiledi. Etkileyici bir şekilde, bu iyileşmeler DBS tedavisi sona erdikten sonra bile devam etti. Özellikle, inmeden bu yana geçen sürenin iyileşme potansiyeli üzerinde bir etkisi olmadığı görüldü. İyileşme derecesi katılımcılar arasında farklılık gösterse de, ellerinde belli bir düzeyde motor işlevini koruyanlar önemli ölçüde iyileşme yaşadı. Ancak, ellerinde sınırlı motor fonksiyonu olan katılımcılar sadece marjinal faydalar gördü. Daha da önemlisi, bir dereceye kadar motor kontrolünü koruyan tüm katılımcılar tedavi süresince iyileşme gösterdi.

Cleveland Clinic'te yürütülen çalışmanın sonuçları Nature Medicine dergisinde yayımlandı.

inme
derin beyin stimulasyonu
ust ekstremite fonksiyonlari
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir