Medimagazin logo

Araştırma: Çocukluk çağı obezitesinin erken tedavisi uzun vadeli fayda sağlıyor

Karolinska Enstitüsü'nden araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışma, çocuklarda obezitenin erken tedavisinin hem kısa hem de uzun vadede etkili olduğunu ortaya koydu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Çocukluk çağı obezitesinin erken tedavisi uzun vadeli fayda sağlıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Çığır açan bir çalışmada, ünlü Karolinska Enstitüsü'nden araştırmacılar, çocukluk çağı obezitesinin tedavisinde erken müdahalenin önemli ve kalıcı faydalar sağlayabileceğini ortaya koydu. The International Journal of Obesity'de yayımlanan çalışmada, İsveç'te obezite teşhisi konmuş 170'ten fazla küçük çocuğun gelişimi izlendi. Katılımcılar, dört ila altı yaşlarındayken Stockholm Bölgesi'ndeki çocuk kliniklerinden alındı.

Farklı tedavi yaklaşımlarının etkinliğini değerlendirmek için, çocuklar ve ebeveynleri rastgele üç koşuldan birine atandı: standart tedavi, ebeveyn destek grubu veya takip telefon desteği ile ebeveyn destek grubu.

Standart tedavi grubunda, çocuklar ve ebeveynler doktorlar, çocuk doktorları ve diyetisyenlerin rehberliğinde diyet ve egzersize odaklanan toplantılara katıldılar. İki ebeveyn destek grubunda çocuklar doğrudan yer almamış, ancak pozitif stratejiler ve çatışmasız iletişim vurgulanarak aile içinde sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik etmek için ebeveynleri güçlendirmeye odaklanılmıştı.

Karolinska Enstitüsü Klinik Bilim, Müdahale ve Teknoloji Bölümünde Pediatri Bilimi Doçenti ve Uppsala Üniversitesinde Gıda çalışmaları, beslenme ve diyetetik profesörü olan baş araştırmacı Paulina Nowicka, "Bu tür konuşmalar, sınırların nasıl belirleneceği, çocuklara yeni davranışların nasıl öğretileceği ve anaokulları, büyükanneler, komşular ve çocukların dünyasındaki diğer yetişkinlerle nasıl iletişim kurulacağı üzerine odaklanabilir" dedi.

Erken müdahale kalıcı etkiler sağlıyor

Ebeveyn destek gruplarına katılan katılımcıların yarısına ayrıca bir takip telefon görüşmesi verildi. Bu kapsamlı yaklaşım, erken obezite tedavisinin uzun vadeli etkisini ölçmeyi amaçlandı; zira önceki çalışmalarda takip süreleri genellikle altı ay ila bir yıl arasında sınırlı kaldı

Çalışmanın sonuçları, çocukluk çağı obezitesine erken müdahalenin kalıcı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedi. Profesör Nowicka şunları söyledi: "Her üç gruptaki çocukların kilo durumlarında iyileşme ve obezite derecelerinde azalma görüldü. Ebeveyn desteği alan çocuklar, özellikle de takip telefonları alan çocuklar en iyi sonuçları elde etti. Ayrıca bu üçüncü gruptaki daha fazla çocuğun, daha iyi metabolik sağlıkla ilişkili olarak kilo durumlarında klinik olarak anlamlı bir iyileşme gösterdiğini tespit ettik, yani daha iyi kan lipitleri ve glikoz seviyelerini kastediyorum."

Profesör Nowicka, yapılandırılmış ve destekleyici bir ev ortamı oluşturmanın önemini vurgulayarak şunları söyledi: "Ancak aile bağlarını güçlendirmek için çocuğun yemek pişirmeye katılmasını sağlamak, acıktığında sebze vermek ve onu yemekle ödüllendirmemek gibi şeyleri de birlikte yapmanız gerekir. Yemeğin duygular ve başarı ile ilişkilendirilmediğinden emin olmak da önemlidir."

Obezitenin tedavisi zor olsa da, çalışmanın bulguları okul öncesi çocuklar için yoğun tedavinin güvenli ve etkili olduğunun altını çiziyor. 

Profesör Nowicka erken müdahalenin önemini vurgulayarak şunları söyledi: "Çocukları o yaşta tedavi etmek, ergenlik çağında tedavi etmeye başlamaktan çok daha etkilidir. Bazı ergenler olası obezite cerrahisini düşünüyor ve biz bunun erken tedaviyle önlenebileceğini umuyoruz."

obezite
erken tedavi
arasitirma
cocukluk cagi obezitesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir