Medimagazin logo

Araştırma: Çocukların beyinleri teknolojik cihazlarda geçirdikleri zamana göre şekilleniyor

Nörogörüntüleme araştırmalarının 23 yılını kapsayan kapsamlı bir inceleme, çocukların beyin fonksiyonlarının teknolojiyle olan ilişkilerinden önemli ölçüde etkilendiğini ortaya koyuyor. Bu analiz, hem olumlu hem de olumsuz etkilerin altını çizerek dijital medya kullanımına dengeli bir yaklaşımı teşvik etmektedir
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Çocukların beyinleri teknolojik cihazlarda geçirdikleri zamana göre şekilleniyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Early Education and Development dergisinde yayımlanan ve 23 yıllık nörogörüntüleme araştırmalarını kapsayan bir incelemeden elde edilen son bulgular, çocukların beyinlerinin teknolojiyle, özellikle de ekran tabanlı medyayla etkileşimleri sonucunda şekillendiğini gösteriyor. 12 yaşın altındaki 30.000'den fazla katılımcıyı içeren 33 çalışmanın analiz edildiği inceleme, televizyon izlemek veya bilgisayar oyunları oynamak gibi teknolojik cihazlarda geçirilen zamanın beyin fonksiyonu üzerinde ölçülebilir uzun vadeli etkileri olduğunu ortaya koyuyor.

Temel Bulgular ve Etkiler:

Beyin Fonksiyonlarında Değişiklikler: Çalışma, ekran başında geçirilen sürenin, çalışma belleği ve durumlara esnek tepki verme gibi yürütme işlevleri için çok önemli olan prefrontal kortekste değişikliklere yol açtığını ve duyusal girdileri ve görsel bilgileri işlemek için önemli olan parietal, temporal ve oksipital loblar üzerinde de etkileri olduğunu ortaya koymuştur.
Bilişsel Gelişim Endişeleri: Araştırmacılar, dikkat, yönetici kontrol yetenekleri, engelleyici kontrol ve bilişsel süreçlerde azalma gibi olumsuz etkiler gözlemlemiştir. Daha yüksek ekran süresi, dil ve bilişsel kontrol ile ilgili beyin bölgelerinde daha düşük fonksiyonel bağlantı ile ilişkilendirildi ve potansiyel olarak bilişsel gelişimi bozdu.
Potansiyel Olumlu Etkiler: Ağırlıklı olarak olumsuz etkilere rağmen, bazı çalışmalar olumlu etkilere de işaret etmiştir. Bunlar arasında frontal lobda odaklanma ve öğrenme becerilerinin gelişmesi ve video oyunu oynamaya bağlı olarak yürütme işlevlerinin ve bilişsel becerilerin geliştirilmesi yer almaktadır.

Öneriler ve Geleceğe Yönelik Öneriler:

Araştırmacılar, dengeli dijital kullanım ihtiyacını vurgulamaktadır. Ekran başında geçirilen süreye katı sınırlar getirilmesini savunmamakla birlikte, olumlu beyin gelişimini destekleyen politika ve programları teşvik etmektedirler.
Politika yapıcılara, eğitimcilere ve bakıcılara, çocukların dijital deneyimlerini dikkate alan ve dijital kullanımları için uygun rehberlik sağlayan stratejiler geliştirmeleri tavsiye edilmektedir. Bu, çocuklarda beyin gelişimini teşvik edebilecek dijital müdahalelerin oluşturulmasını ve değerlendirilmesini içerir.
Çalışmanın önemli bir sınırlaması, bu araştırma alanının gelişen doğasıdır. Yazarlar, dijital kullanımın beyin fonksiyonları üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için daha fazla boylamsal araştırma yapılmasını önermektedir.

cocuk
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir