Medimagazin logo

Araştırma: Ağırlık çalışmak beyni de çalıştırıyor

Yapılan bir araştırma, ağırlık antrenmanlarının vücutla birlikte beyindeki kasları da güçlendirdiğini buldu.
Kaynak: Sözcü
Araştırma: Ağırlık çalışmak beyni de çalıştırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ağırlık antrenmanları, beynin glikoza erişme ve glikozu işleme yeteneğini geliştirerek, kardiyovasküler hastalıklar ve diyabet de dahil olmak üzere çeşitli tıbbi rahatsızlık risklerini azaltır.

Uzun süre boyunca kan şekerinin dengesiz olması iltihaplanma ve insülin direncine neden olabilir, bu da beyin hücrelerinin ihtiyaç duydukları enerjiye erişmesini engeller ve uzun süreli hasara neden olabilir.

British Journal of Sports Medicine'de yayımlanan bir çalışma, tek bir direnç antrenmanının bile kan şekeri ve insülin düzeylerini 24 saate kadar azalttığını tespit etti.

Araştırmalar, egzersiz yapmanın yalnızca beyin fonksiyonlarını iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda beyin hacmini de artırabileceğini öne sürüyor.

Beyin hacimleri arttı

Alzheimer Hastalığı Dergisi'nde yayınlanan başka bir çalışma ise, 10.000'den fazla kişinin beyin taramalarını analiz etti ve düzenli egzersizin (birkaç bin adım atmak kadar küçük olsa bile) daha büyük beyin hacmiyle ilişkili olabileceğini buldu.

Beyin hacmi beyin sağlığıyla ilişkilidir, daha az hacim bilişsel gerilemeyi gösterir ve daha geç bunamayı sağlayabilir. Araştırma ekibine göre beyin kütlesindeki bir artış veya bu artışın devam etmesi "potansiyel nöro-koruyucu etkilere" sahip olabilir.

Pasifik Sinirbilim Enstitüsü Beyin Sağlığı Merkezi Direktörü, çalışmanın ortak yazarı Dr. David Merrill, "Günde 4.000'den az adım atmak gibi orta düzeydeki fiziksel aktivitenin bile beyin sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini bulduk" dedi.

Araştırmada, yürümek, koşmak veya spor yapmak olsun, orta ila şiddetli aktiviteye katılan kişilerin, hafızadan sorumlu olan hipokampus gibi birden fazla bölgede beyin kütlesi daha fazla çıktı.

agirlik antranmani
beyin
direnc antrenmani
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir