MEDİMAGAZİN - Dr. Anai Kothari ve ekibi tarafından yürütülen çalışmada, günde 7 bin 500 adımdan fazla yürüyen hastaların ameliyat sonrası 90 gün içinde komplikasyon riskinin %50 daha düşük olduğu tespit edildi. Bu keşif, hastaların yaklaşık %30'unun enfeksiyon ve kan pıhtılaşması gibi ameliyat sonrası sorunlar yaşaması nedeniyle özellikle önem taşıyor.
Kothari, bir hastanın günlük adımlarıyla gösterilen aktivite seviyesinin, cerrahi risklerin değerlendirilmesinde çok önemli bir faktör olabileceğini vurguluyor. Bu yaklaşım, öncelikle mevcut sağlık koşullarına odaklanan geleneksel risk değerlendirme yöntemlerine yeni bir boyut katıyor.
Komplikasyon riski yarı yarıya azaldı
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin araştırma programının katılımcıları, adımlarını takip etmek için Fitbit cihazları kullandılar. Araştırma genel, ortopedik ve beyin cerrahisi dahil olmak üzere çeşitli ameliyat türlerini kapsadı. Özellikle, düzenli yürüyüş yapanların, günlük adım sayısı daha az olanlara kıyasla, ameliyat sonrası ilk 30 gün içinde komplikasyon yaşama olasılığı %45 daha düşüktü.
Ön rehabilitasyonun önemini ortaya koydu
Bulgular, hem cerrahi bağlamlarda hem de genel sağlık açısından fiziksel zindeliğin daha geniş kapsamlı faydalarının altını çiziyor. Göğüs cerrahı Dr. Paul Toste, zinde hastaların genellikle daha hızlı iyileştiğini ve zatürre ve kan pıhtılaşması gibi komplikasyonlara daha az eğilimli olduğunu belirtiyor.
"Ön rehabilitasyon" hastaları elektif ameliyatlara hazırlamanın bir yolu olarak dikkat çekiyor. Bu hazırlık, günlük adımların artırılmasını, nefes egzersizlerinin uygulanmasını ve beslenmenin optimize edilmesini içerir. Bu tür basit önlemler ameliyat sonrası iyileşmeyi ve sonuçları önemli ölçüde artırabilir.