Medimagazin logo

Allerjik hastalıklar öncelikli küresel sağlık sorunları arasında

Tüm dünyada 8-14 Nisan tarihleri arası Dünya Allerji Haftası olarak kutlanıyor.
Allerjik hastalıklar öncelikli küresel sağlık sorunları arasında
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Allerjik hastalıklar giderek dünyada artarken tüm dünyada yaygın görülen ve sıklığı giderek artan allerjik hastalıkların en önemli olanlarını astım, allerjik nezle,  besin -ilaç - böcek allerjileri, atopik dermatit (allerjik egzema), ürtiker(kurdeşen) – anjioödem (allerjik ödem ) ve anafilaksi (allerjik şok) oluşturuyor.


Dünya nüfusunun yaklaşık %30-40’ı allerjik hastalıkların en az biriyle ilgili sıkıntı yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada yaklaşık 400 milyon allerjik nezleli, 300 milyon astımlı hasta var. Besin allerjilerinin ise sıklığının giderek arttığı ve günümüzde 250 milyon insanı etkilediği var sayılıyor.

 

Son yıllarda gözlenen bu hızlı artıştan dolayı DSÖ, besin allerjilerini bu yılın ana teması olarak belirledi.
Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Zeynep Mısırlıgil Dünya Allerji Haftası dolayısıyla yayınladığı açıklamada allerjik hastalıkların tanı ve tedavisini öncelikle erişkin ve çocuk allerji uzmanlarının yürütmesi gerektiği ve tutulan organ ve sistemlere göre diğer uzmanlık dallarındaki hekimlerin de bu hastalıkların tanı ve tedavisinde yer alması gerektiğini belirtti.


DSÖ’nün hem yaygınlığı, hem oluşturduğu sorunların boyutu, yaşam kalitesine olumsuz etkileri ve sosyoekonomik yükleri nedeniyle allerjik hastalıkları öncelikli küresel sağlık sorunları kapsamında gördüğünü belirten Prof.Dr. Mısırlıgil, Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği olarak hekim eğitiminden halk eğitimine uzanan geniş bir yelpazede görev yaptıklarını belirtti. 

 

Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği hekimlerin allerjik hastalıklar konusunda bilgilenmesi için şu toplantıları yapacak:

 

allerjik
hastalıklar
öncelikli
küresel
sağlık
sorunları
arasında
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir