Medimagazin logo

Aktar-Eczane tartışması

Sağlık Bakanlığı, birçok bitkiyi ‘tıbbi bitki’ kapsamına alarak, bunların aktarlarda satışını yasaklıyor
Kaynak: HABERTÜRK
Aktar-Eczane tartışması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi, antidepresan ve cinsel fonksiyonlarda etkili olabilen birçok bitkiyi ‘tıbbi bitki’ kapsamına alarak, bunların aktarlarda satışını yasaklıyor.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Levent Altun, bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin insan sağlığına “yarar” değil “zarar” verdiğini söyledi. Bitkisel ürünlerin kullanılmasının hastalar kadar sağlıklı kişiler için de oldukça tehlikeli olduğunu vurgulayan Altun, bu nedenle aktarlarda bitkisel ilaç satışı ile ilgili yeni düzenlemeler yapılacağını belirtti.

Her bitki sağlıklı değil

Bitkilerin doğru yerden ve doğru şekilde toplanmasının da önem taşıdığını vurgulayan Altun, doğadan toplanmış haliyle bitkinin tedavide kullanılmasının doğru olmadığını, asfalta yakın yerden toplandığı zaman bitkide ağır metaller meydana gelebildiğini ifade etti. Altun, bitkinin mevsime bağlı olarak içeriğindeki kimyasal bileşiklerin ve yüzdelerinin farklı olabildiğini belirterek, bu nedenle bitkinin kültüre alınması ve standardize edilmesi gerektiğini söyledi. Altun, bitkilerde kurutma şeklinin de sağlık açısından önemli olduğuna işaret ederek, “Bitki uygun ortamda kurutulmadığında, son derece tehlikeli olan toksinler üreyebilir. Bunlar, zehirli bileşiklerdir. Kansere kadar varabilen vakalar olabiliyor” dedi.

Ölümcül tehlike

“Aktarların bitkisel karışım hazırlamasının ve önermesinin yasak olduğunu” belirten Altun, aktarlardaki ürünlerin üzerinde “tedavi edici özelliği bulunan etiketli ürünlerin bulunmasının yasak” olduğunu vurguladı. Altun, tedavi edici etiketli ürünlerin mutlaka hekim ya da eczacıya danışarak alınması gerektiğinin altını çizdi. Faydaları saymakla bitmeyen sarımsağın kanın pıhtılaşmasını engelleyici özelliğe sahip olduğunu anlatan Altun, gıda olarak kullanıldığında vücudun onu tolere edebildiğini, ancak kapsül haline geldiğinde mutlaka hekime danışılması gerektiğini söyledi. Altun, hipertansiyonu olan birisinin meyan bitkisi tüketmesinin ölümüne neden olabildiği uyarısında bulundu. Altun, aktarlarda satılan sarı kantaronun, uygun kullanılmadığında son derece tehlikeli olduğunu söyledi.

Genelge revize edildi

Altun, aktarlarla ilgili olarak 1985 yılında çıkan genelgenin revize edildiğini belirterek, ilgili genelgede birtakım kuralların konulduğunu, revizyonda ise bu kuralların güncelleştirileceğini anlattı.

aktar-eczane
tartışması
Yorum (1)
ser gen
Hocam bravo aynen dediğiniz gibidir ifadeler yerli yerinde olmuş aktarlara gidince doktorlara dahi akla gelmeyecek endikasyonları sayarak bitki satışı yapılıyor bu işlerin bir takım kurallara göre olması gerekir ve ürünlerin standartı yok ıhlamur satılıyor 100g alıyorsunuz içinde 2-3 tane çiçek oluyor biz buna nasıl ıhlamur deriz.Kekik karanfil alıyorsunuz içindeki yağlar, sular distile edilmiş kurutulmuş bu şekilde satılıyor yani hırsızlık da diz boyu.Kekiğin toplanma saati önemlidir içindeki aromatik suyunu, yağını adamlar almışlar bitkiyi kurutmuşlar içi boş satıyorlar bunlar engellenmeli.Ancak basında medyada Botanik, Farmakognozi hocalarımızın daha çok boy göstermesi gerekir hatta kozmetikde çünkü tabiri caizse şaklaban kaynıyor önüne geçilmeli.Panax ginsengi ile adamların aşamayacağı hastalık yok gibi anlatılıyor bunları hocalarımız medyada açıklamalı yok böyle bir şey şeklinde
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir