Akdağ, Adıyaman Valiliğini ziyaretinde, deprem sonrasında bütün sağlık hizmetlerinin hızlı bir şekilde verildiğini belirtti.
Özellikle depremin ilk 24 saati içinde enkazdan kurtarma işlemlerinin hemen sonrasında verilen sağlık hizmetlerinin çok büyük önemi olduğunu ifade eden Akdağ, ''Açık söyleyeyim ki dünyanın, neresine giderseniz gidin, büyük bir deprem sonrasında bu hizmetlerin verilmesinde sıkıntılar yaşanmaktadır. Ama biz artık çok iyi organize olmuş kurtarma ekiplerimiz ve sağlık kurtarma ekiplerimizle bu hususta bütün dünyaya örnek olabilecek bir duruma geldik. Van'daki depremde sağlık hizmetleri açısından çok hızlı ve koordineli bir yaklaşım sergiledik'' dedi.
Akdağ, 200'ün üzerinde kara ambulansı, 50'nin üzerinde sağlık kurtarma aracı ekipleri ile helikopter ve uçak ambulanslarının depremden hemen sonraki saatlerde bölgeye ulaştığını vurguladı.
Vakalara ambulansların müdahale etme süresinin 40 dakika olduğunu, bütün kurtarma çalışmaları sırasında sağlık çalışanlarının büyük bir başarı gösterdiğini dile getiren Akdağ, şöyle konuştu:
''Hem kurtarma ekipleri, hem hastane çalışanları, gerçekten çok büyük bir fedakarlık gösterdiler. Çok insani bir yaklaşım sergilediler. İyi organize oldular ve yüz akımız oldular. Ben hepsine halkımızın huzurunda, milletimizin huzurunda şükranlarımızı arz ediyorum. Van halkı adına da şükranlarımı arz ediyorum. Gerçekten yüzümüzü ağartacak işler yaptılar.
Bir önemli husus da Doğu ve Güneydoğu'ya, ülkenin diğer taraflarına yapılan hastanelerin ne kadar önemli olduğunu bu deprem sırasında öğrenmiş olduk. Van'da bir eğitim ve bölge hastanesi yapmıştık. Başbakanımızın tabiri ile Van Şehir Hastanesi. Bu hastane 600'ün üzerindeki yatak kapasitesi ile önemli bir hastane, kapasite daha da arttırılabiliyor ve çok geniş mekanlara sahip bir hastane. Şükürler olsun depremde en ufak bir hasar görmedi. Bu hastanede depremden zarar gören insanlarımızı tedavi etme imkanı bulduk. Çok açık söyleyeyim Van'daki bu yeni hastane olmasaydı, işimiz zordu. Onun için süraatle bu hastanelerimizi zenginleştiriyoruz, sayılarını arttırıyoruz.''
Bakan Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine talimatı olduğunu, 2015'in sonuna kadar Türkiye'deki bütün hastaneleri yenilemiş olacaklarını, sadece Adıyaman'da değil bütün Türkiye'de bu çalışmaları yürüttüklerini belirtti.
Eskiden bir hastaneye başlandığında tamamlanmasının 10-15 yılı bulduğunu ancak şimdi en büyük hastanelerin bile 2-3 yıl içerisinde tamamlandığını vurgulayan Akdağ, şunları anlattı:
''Van depreminden sonra Sağlık Bakanlığı ambulans uçakları ve ambulansları ile taşınan yaralı sayısı 54 oldu. Diğer hava araçlarıyla taşınan yaralı sayısıyla birlikte bu sayı 99'e ulaştı. Canlı kurtarılan sayısı 64 idi. Bu çok önemli, böyle zamanlarda özellikle ağır yaralıların hızla taşınması gerekiyor. Yaralıların bölge dışına çıkarılması da önemli. Çünkü sağlık çalışanları da bir travma geçiriyor. Depremden sonraki artçı sarsıntılar, sağlık çalışanlarını olumsuz etkiliyor. Tabii ki endişelenmekte haklılar, depremin travmasını yaşamak çok zor bir şey. Bu sebeple bin 300 civarında sağlık personelini, 200'ün üzerindeki uzman hekimle birlikte bölgeye intikal ettirdik. Böyle durumlarda dışarıdan gelen personelin hizmet vermesi çok önemli oluyor. Bizim böyle bir tecrübemiz var. Çünkü şehir içinde çalışanlar ciddi bir travma içinde oluyorlar.''
Adıyaman'daki sağlık hizmetlerine ilişkin de bilgi veren Bakan Akdağ, Adıyaman'da ve bütün Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde doktor, uzman doktor, diş hekimi, ebe ve hemşire sayısında çok büyük artış olduğunu kaydetti.
-''Hazır su gönderilmeli''-
Bakan Akdağ, ziyarette ayrıca gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin ''Deprem bölgesinde bir salgın hastalık var mı?'' sorusunu Bakan Akdağ, şöyle yanıtladı:
''Depremlerden sonra bir salgın hastalık söz konusu olabilir. Biz böyle bir sorunla karşılaşmamak için gerekli tedbirlerimizi aldık. Aşı çalışmalarınız devam ediyor, özellikle içme sularını klorluyoruz. Özellikle içme suları konusunda çok dikkat edilmesi gerekiyor. Gerek Van'da, gerekse de Erciş'te klorlama çalışmaları yapıyoruz. Bu arada, özellikle deprem bölgesine yardım göndermek isteyen vatandaşlarımız, paket su da göndermeyi düşünmeli. Özellikle deprem sonrasında insanların salgın hastalık tehlikesine karşı paket su tüketmesi önemli. Şu anda deprem bölgesine gönderilecek yardımlardan en önemlileri arasında hazır suların da olduğunun bilinmesi gerekir.''
Bakan Recep Akdağ, bir gazetecinin deprem bölgesinde yaşanan çadır sorunu konusundaki düşüncesini sorması üzerine de ''Deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza her alanda yardım götürülüyor, çadır konusunda sıkıntı olduğu belirtiliyor, bu sorunun çözümü için de gerekli çalışmalar yapılıyor, deprem bölgesine yeni çadırlar ulaştırılıyor, yeni çadırlar kuruluyor'' diye konuştu.