Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Başbakan tarafından 18.06.2012 tarihinde 663 sayılı K.H.K. ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı sunulması üzerine bir açıklama yapan Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede eksik ve hata olduğunu bazı konularda Bakanlığın kendisini zora soktuğunu açıklamıştık. Bu yeni yasa ile bu eksikliklerin önemli bir bölümünün giderildiğini, ancak yeni eksiklikleri de beraberinde taşıdığını iddia etti.
Yeni yasa teklifinde en önemli eksikliğin Aile sağlığı elemanlarına kadro verilmemesi olduğunu belirten Erözgün, “Entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde artırımlı ücretten yararlananlar hariç olmak üzere, aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına ihtiyaç sebebiyle haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında 657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesinde belirtilen yerlerde nöbet görevi verilebilir ve bunlara aynı maddede belirtilen usûl ve esaslar çerçevesinde nöbet ücreti ödenir.” Hükmü konulurken sözleşmeli olarak Aile Hekiminin iki dudağı arasında güvencesiz olarak çalıştırılan Aile Sağlığı elemanlarının kadrosuzluk sorunu bu yeni düzenleme ile de çözüme kavuşturulmamıştır. Bu çok önemli bir eksikliktir. Aile Sağlığı Elemanları Anayasaya aykırı olarak güvencesiz çalıştırılmaktadır dedi.
Erözgün, Anayasa Mahkemesi’nin kararı ortada durmaktadır. Aile Sağlığı Elemanları kapsamında çalıştırılanlar Anayasanın 128. maddesinde belirtilen diğer kamu görevlileri kapsamındadır. Kamu görevlisi olduğu halde kadrosuz olarak ve iş güvencesinden yoksun olarak çalıştırılan Aile sağlığı elemanlarına bu yeni düzenleme ile mesai saatleri dışında kamu kurum ve kuruluşlarında personel ihtiyacını karşılamak üzere nöbet hizmetinde çalıştırmak için yeni düzenleme yapacaksınız ama bu personeli güvenceye kavuşturacak kadroya sıra gelince vermeyeceksiniz. Bu bir haksızlıktır adaletsizliktir, bir zulümdür. Yasa meclisten bu şekliyle geçmemelidir. Aile Sağlığı elamanlarına kadro verecek şekilde düzenlenmeli dedi.
Aile Sağlığı elemanlarına kadro haklarını verin ve istediğiniz kurum ve kuruluşta nöbet hizmeti düzenlemesini ondan sonra yapın diyen Erözgün, aile sağlığı elemanları siyasi iradenin hatalı istihdam politikalarının kurbanı olarak çalışmaya zorlanmaktadır. Bu nedenle acil olarak aile sağlığı elemanlarını iş güvencesine kavuşturacak kadro düzenlemesi yapılması bir mecburiyet halini almıştır. Yeni çıkacak Torba Yasada bu konu çözüme kavuşturularak Aile sağlığı elemanlarına kadro verilmeli dedi.
Bu yasal düzenleme ile Üniversite Hastanelerinin birlikte kullanım programı kapsamında kademeli olarak Sağlık Bakanlığına devrinin yapılacağı anlaşılmakta diyen Erözgün, bu konuda da endişelerimiz var henüz yeni sistem Sağlık Bakanlığı bünyesinde oturtulamamıştır. Bu karmaşaya şimdi Üniversite hastaneleri de dahil edilecektir. Üniversite Hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devri gerçekleştiğinde Sağlık Bakanlığındaki Araştırma hastaneleri ne olacaktır. Çünkü bir ilde ya da bir hastane birliğinde yalnız bir araştırma hastanesi olarak faaliyet göstermesi söz konusudur. Kargaşa ve kaos artarak devam edecek gibi görünüyor dedi.