Medimagazin logo

Aile hekimliğindeki personele yapılacak ödemeler

Sağlık Bakanlığının Aile Hekimliği Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığınca Çalıştırılan Personele Yapılacak Ödemeler ile Sözleşme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.
Aile hekimliğindeki personele yapılacak ödemeler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, söz konusu yönetmeliğin 4. maddesinin (g) ve (ğ) bentlerinde aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının görev başında bulunmadığı süreleri açıklamakta kullanılan ''benzeri nedenler'' ifadesi ''diğer nedenler'' olarak değiştirildi.

 

Kadın aile hekimi ve aile sağlığı elemanına doğumdan sonra verilen süt iznini düzenleyen hükümde yapılan değişiklikle daha önce ''süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır'' şeklindeki düzenleme, ''Anneye, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir saat süt izni verilir'' şeklinde değiştirildi.

 

Yönetmeliğin ''Sözleşmenin yetkili merci tarafından sona erdirilmesi'' başlıklı 13. maddesinde yapılan değişiklikle de ''aile hekimi veya aile sağlığı elemanı, sıfatı ve göreviyle bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunması'' halinde sözleşmesi sona erdirilecek.

 

Sözleşme hükümlerinde belirtilen esaslara uymadıkları için sözleşmesi sona erdirilenler, 5 yıl süreyle yeniden sözleşmeli olarak çalıştırılmayacaklar.

 

Aile hekimliği hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülen aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, vali, bakanlık müfettişleri veya bakan tarafından en fazla 2 aya kadar sözleşmeleri askıya alınmak suretiyle görevden uzaklaştırılabilecekler. Bu süre içinde tamamlanacak idari soruşturma neticesinde ilgililerin anılan sözleşme hükümlerinde yer alan fiilleri işledikleri sabit görülürse sözleşmeleri sona erdirilecek.

Sözleşmenin ihtaren sona erdirilmesini düzenleyen maddede yapılan değişiklikle de daha önce ''vali'' tarafından yapılması öngörülen ihtarın ''vali yardımcısı'' tarafından yapılması hükmü getirildi. Valilerin verdiği ihtarlara karşı yapılacak itirazlar da bundan böyle ''il disiplin kurulu'' yerine ''valiye'', Bakanlığın verdiği ihtarlara karşı itirazlar da ''yüksek disiplin kurulu'' yerine ''müsteşara'' yapılacak.

 

Yönetmeliğin 16. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin üçüncü paragrafıyla (c) bendinin üçüncü paragrafının beşinci cümlesi de şöyle değiştirildi:

''Ödemeye esas olacak pozisyonun entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde olması halinde aile hekimlerine, ikinci paragrafa göre yapılacak ödemeler toplamının (1,65) katsayısıyla çarpımı sonucunda bulunacak tutarda ödeme yapılır. Entegre sağlık hizmetinin sunulduğu merkezlerde kayıtlı kişi sayısının 2 bin 400'den fazla, diğer yerlerde 4 binden fazla olması halinde, kayıt tarihi esas alınmak üzere bu sayıları aşan kısım için aile hekimlerine herhangi bir ödeme yapılmaz. Nüfus ve coğrafi yapısı nedeniyle kayıtlı nüfusun zorunlu olarak düşük olduğu Bakanlıkça belirlenen yerlerdeki aile hekimlerine, kayıt tarihine göre ilk bin 350 kişiye kadar kayıtlı olanlar için ikinci paragrafa göre yapılacak ödemeler toplamının 2 katsayısıyla çarpımı sonucunda bulunacak tutarda ödeme yapılır. Bin 351 ile 2 bin 400 kişiye kadar kayıtlı kişiler için ise ikinci paragrafın son cümlesine göre ödeme yapılır, bu yerlerde kayıtlı kişi sayısının 2 bin 400'den fazla olması halinde kayıt tarihi esas alınmak üzere bu sayıyı aşan kısım için aile hekimlerine herhangi bir ödeme yapılmaz.

 

Talebin olumlu sonuçlanması halinde, talebin olumlu sonuçlandığı tarihten itibaren belirlenen yeni grup esas alınarak ödeme yapılır.

Aile hekimlerinden herhangi birinin, aile sağlığı merkezi giderlerinin kendisine isabet eden kısımlarını ödemediği yönetim karar defteriyle ispatlandığı takdirde, aile sağlığı merkezi giderlerini karşılamak üzere söz konusu aile hekimine yapılan ödemelerden Müdürlükçe kesinti yapılır.''

 

Yönetmeliğin 19. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin üçüncü paragrafı da ''Ödemeye esas olacak pozisyon planlamasının entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde olması veya nüfus ve coğrafi yapısı nedeniyle kayıtlı nüfusun zorunlu olarak düşük olduğu Bakanlıkça belirlenen yerlerdeki aile sağlığı elemanlarına, ikinci paragrafa göre yapılacak ödemeler toplamının 1,65 katsayısıyla çarpımı sonucunda bulunacak tutarda ödeme yapılır. Entegre sağlık hizmetinin sunulduğu merkezlerle nüfus ve coğrafi yapısı nedeniyle kayıtlı nüfusun zorunlu olarak düşük olduğu Bakanlıkça belirlenen yerlerde, kayıtlı kişi sayısı 2 bin 400'den fazla, diğer yerlerde 4 binden fazla ise, kayıt tarihi esas alınmak üzere bu sayıları aşan kısım için aile sağlığı elemanlarına herhangi bir ödeme yapılmaz'' şeklinde değiştirildi.

aile
hekimliğindeki
personele
yapılacak
ödemeler
Yorum (4)
ahmet türk
aile sağlığı elemanlarının tek tek görevlerinin belirtilmesini bir aile hekimi olrak istiyorum.saygılarmla
0
Cevapla
Gokay Cetin
Cografi ve zorunlu olarak nufusu dusuk yerlerin ucret hesaplama ornegi varmi acaba?Birde bu bolgeleri belirleyen kriterler hakkinda bilgi verilebilirmi?
0
Cevapla
sercan taşova
sayın sağlık bakanımız ve bakanlık yetkilileri bu taslakları hazırlarken hangi kriterlere göre hazırladığınızı bilmiyorum ama periferde görev yapan biz hekimler için iş ankaradan çok çok farklı görünüyor.tabi bizde sizi burdan farklı görüyoruz ama çözüm merci bakanlıktır.herşeyden önce bu asm lerin sınıflandırılması çok büyük bir sorundur mahkemeye verildi ama ne mahkemeden nede bakanlıktan bir ses çıkmadı.diğeri bizden 2 yıllık peşin sözleşme pulu parası kesildi ama bir hafta sonra torba yasa çıktı ama bu kesilen paralar tarafımıza maalesef ödenmedi..diğer bir konu kimseyi kıskanmak değil amacım ama aile hekimliğine ilk geçen illerde asm ler 4 yıl tam cari gider ödemesi aldılar biz ise 6 ay aldık şimdi bunu 10 ay a çıkardınız bu sizce adaletlimi bizim günahımız sonda kalmakmı..diğer konu aile hekimleri olarak bizlere halen hastane ve adli nöbet tutturuluyo maalesef bu sorunda kanayan bir yara olarak durmakta.diğer bir sorun bulunduğumuz yerlerde kaymakam savcı encümen vali yardımcısı gibi kişilerler bizlere karşı halen ön yargıları çok olan insanlarla uğraşmaktan yorulmamıza rağmen özlük haklarımız halen olduğu gibi duruyor son olarak herkes başta sayın başbakan da dahil bizim 7000 hatta 8000 lira aldığımızı sanıyor bu sorun artık canımıza yetti..şimdi soruyorum yukarıda çıkarılan yönetmelik bu saydığım sorunlar ki artık bu sorunlar kronikleşti hangisini çözüyor..tabi banada şu soruyu sorma hakkı doğuyor bu taslağı hazırlayanlar başka bir ülkedelermi yoksa bakanlık dışı birilerimi hazırlayıp sunuyor yoksa herşey bilindiği halde önemsenmiyo mu..her fırsatta diyalog çağrısından yana olan sayın bakanımız neden bunları duymuyor..ya sendikalara ne demeli onlara diyecek hiçbişey yok zaten..saygılar...
0
Cevapla
DRZ
Pratisyen olarak zaten doktor sayılmıyorduk, şimdi doktor olmadığımın tam farkına vardım. Ben artık çok etkili bir elemanım. Görev olarak Aile sağlığı merkezinin boyasını badanasını yaptırıyorum, tuvaletin lambası patlayınca marketten lamba alıp yenisini takıyorum, hastalar ellerinde reçete denen kağıtlarla geliyorlar onları bilgisayar programını kullanarak temize çekiyorum, yazıcıdan çıktısını alıyorum. Yazıcının kağıdı bitiyor A4-A5 kağıt alıyorum. Bazen toneri bitiyor onu doldurtuyorum. Toplum sağlığı merkezine bazı evrakların gitmesi gerekiyor onları götürüyorum. Bazı hastaların kaydı yok onlar için muhtara gidip yokluk belgesi alıyorum. vs vs. 6 yıllık tıp fak. bitir yaptığın işlere bak. Hastanın kolesterolü yüksek kolesterol ilacı yazamıyorsun, bazı tansiyon ilaçlarını yazamıyorsun. Zaten uğraşmak da istemiyorum artık. Banane hasta nerede yazdırabiliyorsa oraya gitsin, umurumda değil.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir