Medimagazin logo

Aile hekimliği sevildi ama çok eksik var

Yoğun tartışmalara yol açan “aile sağlık hekimliği”nde işleyişi yakından görmek için “aile sağlık merkezleri” ile “sağlık ocakları”nı dolaştık. Vatandaş memnun ancak merkezlerin eksiklikleri çok Sadece 7 kişinin oturabileceği koltuğun bulunduğu merkezde donanım eksiği hemen göze çarpıyor.
Kaynak: MİLLİYET
Aile hekimliği sevildi ama çok eksik var
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

1 Kasım 2010 tarihinde uygulamaya koyulan Aile Sağlığı Hekimliği, yaklaşık 3 aydır vatandaşın hizmetinde. Artık herkesin bir “aile hekimi” var. Uygulama, kimi uzmanlar tarafından “sağlıkta devrim” olarak nitelendirilirken, bazıları sistemin faydalı olamayacağını savunuyor. Geçen süre zarfında vatandaşın nabzını yoklamak ve genel bir durum değerlendirmesi yapmak için çok tartışılan ASM’lere ziyarette bulunduk. Şimdilik görünen o ki vatandaş uygulamadan memnun ancak merkezlerin eksiklikleri tamamlamak için alacağı yol uzun.

İlk durağımız Bağcılar Yüzyıl Mahallesi Aile Sağlığı Merkezi (ASM) oluyor. Torunuyla gelen yaşlı bir teyzenin belli ki ilk ziyareti. “Numarayı nereden verecekler?” diye soruyor. Diğer hastalar artık kuyruk olmadığını, kapıda yazılı sokak numaralarından kendi sokağını bularak sıraya girmesinin yeterli olacağını anlatıyor. Yaşlı kadın “uyarı”lar üzerine boş bulduğu sandalyeye geçiyor. Ardından gelen başka bir kadın da aynı soruyu yöneltince benzer cevaplar alarak beklemeye koyuluyor.

Ayşe Coşkun 3 çocuk annesi. Çocuklarını aşıya getirmiş. Sağlık ocağı iken gelmediğini, o zaman çok kuyruk olduğunu söylüyor. “Özele gidiyordum, para veriyordum. Şimdi artık buraya geliyorum. Diğerlerini bilemem ama bizim doktor ilgili” diyor. Kuyruk beklemeden işini halledebildiği için halinden memnun.

Davut Ulu’nun ise ilk gelişi. Doktorunu nasıl öğrendiğini soruyoruz. “Hanımım gelmişti, o söyledi” diyor. Aile merkezi olmadan önce sağlık ocağına da geldiğini söylüyor. “Şimdi daha iyi, herkes doktorunu biliyor” diyor.

Hasta tuvaletlerine göz gezdiriyoruz. Temizlik konusunda hiçbir sorun yok ancak gözümüze ne sabun ne de tuvalet kâğıdı çarpıyor.

Özel hastaneden sağlık ocağına

Doktor Oğuz Gürocak ile konuşmak için odasına geçiyoruz. Tıp eğitimini Rusya’da tamamlayan Gürocak, 10 yıl yurtdışında yaşadıktan sonra yurda dönmüş. 6 yıl Alman Hastanesi’nde çalışmış. Aile hekimliğinin kendisini nasıl cezbettiğini sorunca, “Uzun yıllar özelde çalıştıktan sonra vatandaşla iç içe olmak istedim açıkçası” diyor. Dr. Gürocak, sistemin oturduğu takdirde faydalı olacağı görüşünde.

Bekleme salonunda 7 sandalye

Bir sonraki durağımız Fatih 8 No’lu ASM. Burası yeni açılmış. Sanal ASM yani. Sağlık ocağından dönüştürülmemiş ASM’lere sanal deniyor. 8 No’lu ASM, önceden özel muayenehane olarak kullanılan bir yermiş. Bekleme salonunda 7 sandalye dışında bir şey yok. Salondaki boşluk hemen göze çarpıyor. Görevliye doktorlarla görüşmek istediğimizi iletiyoruz ancak kabul görmüyor.

Sırada bekleyen hastalardan Meral Çevik annesi Fatma Hanım ile ilk defa geldiğini söylüyor. “Önemli bir şey olduğu zaman büyük hastanelere gidiyorum. Geçen hafta Samatya’daydım. Dişlerimi Çapa’da yaptırıyorum. Burada raporla ilacımı yazdırıp gideceğim” diyor.

Kâğıttan tabela

Son durağımız Şişli 6 No’lu ASM. Tabela arıyoruz ancak göremiyoruz. Sorduğumuz esnaf, doğru apartmana geldiğimizi söylüyor. Kapı girişinde ASM olduğu yönünde bir kâğıt parçasıyla karşılaşıyoruz.

Derya Gül tek çocuk annesi. Doktorunu internetten öğrenmiş. Önceden birkaç sefer gelmiş. İşleyişten memnun olduğunu söylüyor. “Kendi özel doktorumuz vardı. Şu anki fiyatı 150 TL. Gerek yok. O da doktor buradaki de doktor” diyor. Doktor Nurdoğan Beyazıt aile hekimi olmadan önce Eyüp’te çalışıyormuş. Yoğun olup olmadığını soruyoruz. “Buradaki insanların sosyo ekonomik durumları daha iyi. Daha bilinçliler. Gerektiği zaman geliyorlar. Yığılma olmuyor” diyor.

Apartman rahatsız!

Barış Apartmanı’ndaki 6 No’lu sanal ASM’den apartman sakinleri şikâyetçi. İl Sağlık Müdürlüğü’ne yolladıkları dilekçede, “Önceki yıllarda apartmanımızda işyeri olarak yapılan kiralamalara karşı açılmış ve kazanılmış dört dava bulunmakta” denilerek apartman yönetim planına aykırı olarak bizzat yönetici tarafından yapılan ve usulsüz olduğu iddia edilen kiralamanın hızla durdurulması isteniyor

aile
hekimliği
sevildi
ama
çok
eksik
var
Yorum (3)
Böher Gökçe
Merhaba, Aile Hekimliği 1 Kasım 2010'da değil 2005 yılında Türkiye'de uygulanmaya başlandı. 5 yıldır uygulanıyor, 6. yılına girdi. 1 Kasım 2010 İstanbul'da uygulamaya geçiş tarihidir.
0
Cevapla
can demir
neden subjektif bakılmak zorunda olaylara, anlamıyorum..Vatandaş memnunmuş: peki ne değişti, s.ocagı varken neden memnun değillerdide şimdi neden memnunlar...bir dr meslektasımızında' hastalarıyla içiçe olmak için 'aile hekimliğini tercih ettiği yazılmış, peki biz içiçe değilmiyiz, yeni kavram bu mu :hastalarıyla içiçe doktorlar ve içiçe olmayan doktorlar..aile hekimliği sisteminin ne aileyle nede aile hekimliğiyle bir alakası yok, bu açıkça 1.basamak sağlık kurumlarının özelleştirilmesi..bence sistemin adıda muayene hekimliği sistemi olmalıydı..sağlık ekip işidir, bunu anladığımızda umarım her şey için çok geç kalınmış olmaz..
0
Cevapla
ahmet haşim
eksikleri aile hekimleri karşılayacak. öyle bir yazmışsınızki okuyan kişi bunu devlet yapmamış anlıyor. bu bilgi eksiğini ben düzelteyim. saygıdeğer aile hekimi arkadaşlarımıza ödenen ödeneğin hepsi maaş değil. bir kısmıda aile hekimliği merkezinin ihtiyaçları için ödenmekte. ama arkadaşlar öyle düşünüp cebe indirdikleri için merkezlere harcama yapmıyorlar. tabiki kimsede görüşmek istemiyor. bu açığa çıkmasın diye....
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir