Medimagazin logo

Aile hekimlerinden maaş ve iş yoğunluğu karmaşasına tepki

Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimleri hakkında yayınladığı ücret yönetmeliğine aile hekimlerinden tepki geldi. Yönetmeliğin, aile hekimlerinin çalışma şartlarının kötüleştirdiği ve maaşlarını düşürdüğünü kaydeden hekimler yeniden mesleklerine dönmek istiyor. Aile hekimleri iş yoğunluğu, yönetmelik ve kanunlardaki karmaşa nedeni ile mutsuz olduklarını belirtti.
Aile hekimlerinden maaş ve iş yoğunluğu karmaşasına tepki
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Adıyaman Aile Hekimleri Dernek Başkanı Dr.Murtaza Baykan www.sikayetvar.com’a yaptığı açıklama ile aile hekimlerinin şikayetlerini dile getirdi. Sağlık Bakanlığı’nın son yönetmeliğinden memnun olmadıklarını belirten hekimler memnuniyetsizliklerin nedenlerini açıkladılar.

 

“ Maaşlarımız Kuşa Çevrildi”

 

“Aile hekimlerinin maaşları üzerindeki sahte performansa hala dur diyecek kimse yok. Aile hekimlerinin maaşları resmen kuşa çevrilmiştir” diyen Dr. Baykan, görüşlerini “Eski ve yeni yönetmelikte ilk 1000 kişi için yapılacak ödemeler aynı kalmış. İlk 1000 kişiden sonra yapılacak ödemelerde eski yönetmeliğe göre her bir birey 1.507 katsayısı ile çarpılmaktaydı. Oysa yeni yönetmelikle birlikte nüfusun büyük bir kısmını teşkil eden bölümün katsayısı 0,79’a düşürülmüştür. Bu manevra ile yukarıdaki örnek tabloya sahip bir aile hekimi eski yönetmeliğe göre brüt olarak 6786 TL alırken yeni yönetmeliğe göre brüt olarak 6169 TL alabilmektedir. Aradaki fark  617 TL’ dir. Eski yönetmeliğe göre brüt olarak 6786 TL alan bir aile hekimi, yeni yönetmeliğe göre brüt olarak 7283 TL alıyor olurdu ve 497 TL’lik bir artış neticesinde yeni yönetmeliğin özendirici olduğundan bahsedilebilinirdi. Olması gereken özendirici vasfına sahip ücret yönetmeliği ile hayal kırıklığı yaratan ücret yönetmeliğini birlikte kıyasladığımızda aradaki aile hekiminin elinden alınan maaş bedelinin 1114 TL’ye çıktığını görmekteyiz. Sadece ufak bir manevra ile aile hekimlerinin maaşları devlet eliyle resmen ellerinden alınmıştır” şeklinde açıkladı.

 

Gebe, Bebek Ve Çocuklar Ne Olacak?

 

Dr. Baykan, son yayınlanan ücret yönetmeliğindeki maaş kayıplarına neden olacak bir konunun da yönetmelikte geçen ‘Nüfus (4.000)’den fazla ise, kayıt tarihi esas alınmak üzere bu sayıları aşan kısım için aile hekimlerine herhangi bir ödeme yapılmaz’ ibaresi olduğunu belirterek yaşanabilecek sıkıntı hakkında şöyle konuştu:

 

“Gebe,bebek ve çocuklar,65 yaş üzeri bireyler ile cezaevinde bulunanlar eğer 4000’den sonra aile hekimine kayıt olurlar ise bu grubun özendirici katsayıları işe yaramamakta ve hesaplamalara dahil edilmemektedir.Bir başka deyişle 1 yıl sonra şu anda listemizde olan bebekler bebeklikten,gebeler gebelikten çıkacağından, 65 yaş üstündekiler de bir süre sonra öleceğinden, cezaevinde olanlardan müebbet hapis cezası alanların dışındakiler de elbet bir gün cezaevinden çıkacağından dolayı yeni kayıt olacak kişiler özellikli nüfus ve özellikli katsayı olsalar dahi yönetmelik maddesi gereği 4000’den sonra kayıt olduklarından, özelliksiz nüfus kabul edilip özelliksiz katsayı ile çarpılacak ve aile hekimi açısından maaş kayıplarına neden olacaktır. 4000 sayısının üzerinde nüfusa sahip olan hekimlere fazladan bir ödeme yapmamaktadır. Aile hekimlerimiz de zaten bu kadar fazla bir nüfusa hizmet vermek istememekte ve iş yoğunluğu altında bunalmaktadırlar. Bu nedenle de 4000 nüfusa ulaşan aile hekimleri bu sayıdan sonra hasta kaydı yapmak istememektedirler.”

 

Hekimler Misafir Hastalardan Şikayetçi

 

Ayrıca misafir hastalar nedeni ile de aile hekimlerinin iş yoğunluğunun arttığını ifade eden Dr. Baykan, Bakanlığın bu konuda bir düzenleme yapmadığını belirtti. Baykan, “Yönetmelikte misafir hastalarla ilgili olarak ‘’ Sürekli ikamet ettiği bölgeden uzakta kalacak kişi veya geçici süre ile Türkiye’de ikamet edecek olan kişi, kendisine yakın konumdaki bir aile hekiminden misafir hasta olarak sağlık hizmeti alır.’’ denilmektedir. Şimdi size bir örnekle açıklayayım. Ben yakın civarda eczanelerin, marketlerin, bankaların, alışveriş merkezlerinin, toplu ulaşım araçlarına ait durakların vb.bulunduğu merkezi bir konumda olan bir aile sağlığı merkezinde çalışan bir aile hekimiyim. İnsanlar doğal olarak merkezi yerlerde daha fazla bulunurlar ve ihtiyaçlarını da merkezi yerlerde giderirler. Benim şehrime dışarıdan gelen tüm insanların benden hizmet almasının önünde yasal bir engel var mı? Hayır, yok.Aksine yasal olarak korunmuş durumdalar. Ben 4000 nüfusuma hizmet vermek bir yana bir de misafir adı altında bu kadar insana nasıl hizmet verebilirim?” sözleri ile tepkisini dile getirdi.

aile
hekimlerinden
maaş
ve
yoğunluğu
karmaşasına
tepki
Yorum (19)
Dr bengu
Aile hekimlerini anlamak mumkun degil dogrusu ! Ben de acilde calisiyorum gunde en asagi 600 hasta bakiyoruz aile hekimligi bunu suraya gotur bunu buraya gotur diye calisan bir kurum zaten brut maasiniz su haliyle bile bizimkinin 3 katiyken hala sikayet! Bu ne paragozluktur yahu yakinda toplu istifalar baslar artik
0
Cevapla
hasan can
habire şikayet ediyorsunuz beğenmiyorsanız buyrun eski işleriniz sizi bekliyor (bizler 2000 tl ye çalışan kurum hekimleriyiz) neymiş 6700 tl yerine 6100 liraya düşmüş ayıp günah ya
0
Cevapla
ihsan
7283 TL mi? bu ne böyle biz bu rakamları rüyamızda bile görmüyoruz. El insaf bakan el insaf!!!
0
Cevapla
Gökay ÇETİN
Ben Isparta Ayvalıpınar kasabasında çalışan 1963 nüfusu olan bir Aile Hekimiyim.Aldığım ücret son yönetmelik gereği oldukça düşük ve masraflarım arttı.Halen bana komşu kasaba da aile hekimi istifa ettiği için yerine kimse gelmiyor ve o kasabaya hatta ilçeyede ben bakıyorum buna rağmen aldığım ücret aynı.Ben buradan ayrılırsam yerime kimse gelmiyor.Çünkü biz artık burada çalışıp ücretimiz yetmediği için üste biz bakanlığa ücret öder hale geldik.Kira:230Tl,elektrik su internet:100Tl. Sarf giderleri:150 Tl. temizlik elemanı part-time:450Tl. yol-ulaşım:1200TL.(5 köy ve ilçe her hafta geziliyor,aşılar yapılıyor)Damga vergisi aylık:220Tl. Asm giderleri:600 Tl(yakacak-yemek-çay) Toplam:2900TL.Masraf bana kalan 2300Tl.(şayet performans kesintisi olmazsa.Heray bahaneyle performans kesintisi de olmakta malesef)Kısa sürede bırakabilirim..
0
Cevapla
murat
sahip bir aile hekimi eski yönetmeliğe göre brüt olarak 6786 TL alırken yeni yönetmeliğe göre brüt olarak 6169 TL alabilmektedir.** eh...eskiden o paraya 3 pratisyen calisirdi..cok problem yasamaktaysaniz istifa edin..eminim yerinizi o maasa doldurmak isteyecek bir kac yuz gercek uzman bulunabilir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir